Journal articles on the topic 'Кодекс державного фінансового контролю України'

To see the other types of publications on this topic, follow the link: Кодекс державного фінансового контролю України.

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 48 journal articles for your research on the topic 'Кодекс державного фінансового контролю України.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Рева, Ю. "Особливості притягнення до адміністративної відповідальності за порушення вимог фінансового контролю." Юридичний вісник, no. 3 (February 4, 2020): 139–45. http://dx.doi.org/10.32837/yuv.v0i3.955.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена висвітленню проблем, яких пов’язано із притягненням до адміністративної відповідальності за порушення фінансового контролю в Україні. Корупція - одна з найнебезпечніших для України суспільство та державні події. Це підриває авторитет державного апарату, дискредитує його роботу, руйнує основні принципи, на яких спирається будь-яка демократія, принципи рівності громадян перед законом. Закон про боротьбу з корупцією встановлює кримінальну, адміністративну, цивільну та дисциплінарну відповідальність за корупційні правопорушення та пов'язані з корупцією правопорушення відповідальних посадових осіб та інших суб'єктів відповідальності. Крім того, доповнено декілька розділів Кодексу про адміністративні правопорушення, що призвело до посилення адміністративної відповідальності за корупційні правопо- рушення. Це включає встановлення адміністративної відповідальності за порушення обмежень щодо порушення вимог фінансового контролю. Саме тому актуальність теми дослідження не викликає сумнівів. У статті проаналізовано склад адмі- ністративного проступку у вигляді порушення фінансового контролю. Встановлено, що відповідальність за порушення вимог фінансового контролю може виникати за затримку подання особами, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування декларації, несвоєчасне повідомлення про відкриття рахунків в іноземній валюті в банківській установі, несвоєчасне повідомлення про значні зміни в майновому стані. У статті визначено, що об’єктивна сторона правопорушення сформульована таким чином, що несвоєчасне (пізнє) подання декларації утворює тривалу форму зловживань – порушення строку подання. Запропоновано шляхи вдосконалення процедури електронного декларування як запоруки належного здійснення публічної влади в Україні.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

ЩЕРБИНА, ВАЛЕНТИН. "Конкуренція предметної та суб’єктної юрисдикцій у процесуальному законодавстві України." Право України, no. 2020/05 (2020): 258. http://dx.doi.org/10.33498/louu-2020-05-258.

Full text
Abstract:
У статті розглядаються деякі проблеми предметної та суб’єктної юрисдикцій у процесуальному законодавстві України, породжені внесенням змін до Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судо чинства України та Цивільного процесуального кодексу України, а також оновленням законодавства про приватизацію державного і комунального майна та про пуб ліч ні закупівлі. Зокрема, увага звертається на те, що, здійснивши уніфікацію норм низки процесуальних інститутів, законодавець, з одного боку, не врахував специфіки окремих видів судочинства, зумовлених особливостями справ, віднесених до певної юрисдикції, а з другого – по-різному врегулював тотожні процесуальні відносини. Метою статті є дослідження проблемних аспектів юрисдикції господарських судів і розмежування господарської, адміністративної та цивільної юрисдикцій. Аналізуються норми зазначених процесуальних кодексів та законодавства про приватизацію майна і про публічні закупівлі. На підставі результатів проведеного дослі дження висловлюється думка про те, що всі справи у спорах щодо приватизації державного і комунального майна мають розглядатися господарськими судами, для чого пропонується внести зміни до Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна”, які виключили б розгляд зазначених справ адміністративними судами. З урахуванням спрямованості Закону України “Про публічні закупівлі”, зокрема, на створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель і розвиток добро совісної конкуренції, зроблено висновок про те, що справи щодо оскарження у судовому порядку рішення органу, а також справи щодо оскарження висновку органу державного фінансового контролю підлягають розгляду господарськими судами. За результатами проведеного дослідження робиться висновок як щодо потреби в подальших наукових дослідженнях окреслених у статті проблем, так і щодо необхідності подальшого удосконалення норм інститутів адміністративної, господарської та цивільної юрисдикцій.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Пацкан, В. В. "НАЛЕЖНІ ПОВНОВАЖЕННЯ СТРУКТУРНИХ ПІДРОЗДІЛІВ РАХУНКОВОЇ ПАЛАТИ ЯК НЕОБХІДНА УМОВА ЕФЕКТИВНОЇ РОБОТИ ВСЬОГО ОРГАНУ." Kyiv Law Journal, no. 1 (May 11, 2022): 86–90. http://dx.doi.org/10.32782/klj/2022.1.13.

Full text
Abstract:
Анотація. У статті висвітлюються питання повноважень структурних підрозділів Рахункової палати як необхідна умова ефективної роботи всього органу, а також окремі питання фінансування його діяльності. У роботі констатується, що ефективна організації роботи апарату Рахункової палати є важливим чинником для належного здійснення заходів державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту) Рахунковою палатою як вищого органу аудиту. З метою унеможливити вплив з боку третіх осіб на членів конкурсної комісії на зайняття вакантних посад державної служби у Рахунковій палаті під час проведення етапів конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби доцільно розробити та затвердити порядок організації роботи конкурсної комісії на зайняття вакантних посад державної служби у Рахунковій палаті яким буде передбачено додатковий контроль у тому числі зовнішній, за дотриманням спеціального та антикорупційного законодавства під час проведення конкурсу на зайняття посад; проведення аудіофіксації та відеофіксації засідань конкурсної комісії. За результатами дослідження зроблено висновок про необхідність закріплення за апаратом Рахункової палати правового статусу головного розпорядника бюджетних коштів, та внесення змін до пункт 1 ч. 1 ст. 22 Бюджетного кодексу України. Встановлено, що для ефективної роботи апарату Рахункової палати, забезпечення високого рівня довіри з боку суспільства, інших органів публічної влади, міжнародного співтовариства, вищих органів аудиту окремих зарубіжних країн до Рахункової палати як вищого органу аудиту України, важливим є належне фінансування Рахункової палати і співпрацю між окремими інституціями, що входять до складу апарату Рахункової палати.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Maletska, O. I. "ВЗАЄМОДІЯ РАХУНКОВОЇ ПАЛАТИ УКРАЇНИ З ІНШИМИ СУБ’ЄКТАМИ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ." Actual problems of regional economy development 2, no. 17 (November 30, 2021): 46–56. http://dx.doi.org/10.15330/apred.2.17.46-56.

Full text
Abstract:
Взаємодія Рахункової палати України з іншими суб’єктами державного фінансового контролю. Ураховуючи актуальність обраної тематики дослідження, метою статті є подальше теоретичне дослідження такого органу зовнішнього контролю, як Рахункова палата України, з’ясування особливостей взаємодії вищезазначеного органу контролю з іншими суб’єктами державного фінансового контролю: Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Президент України. В процесі написання статті застосовано індуктивний, дедуктивний методи, які використано для дослідження функцій Рахункової палати. Графічний метод використано для наочного відображення побудови та формуванні повноважень Рахункової палати відповідно до норм законодавства. Для теоретичних узагальнень і формування висновків застосовано абстрактно-логічний метод. Установлено, що державний фінансовий контроль, який здійснюється Рахунковою палатою України у формі аудитів, перевірок, є вагомою функцією управління фінансовою системою, що спрямована на упередження та запобігання фінансово-економічних порушень у сфері використання бюджетних коштів. У зв’язку з цим головною метою державного фінансового контролю є забезпечення дотримання принципів законності, доцільності та ефективності розпорядчих і виконавчих дій з управління державними фінансами та майном держави, їх збереження і примноження для повноцінного виконання функцій держави. Зазначено, що об’єктом державного фінансового контролю є грошові відносини, що виникають у процесі формування і використання публічних фінансів і майна держави, а також інших суб’єктів господарювання. Ними виступають юридичні особи, які від імені держави (відповідно до врегульованих правових норм), здійснюють моніторинг й інші форми контролю за діяльністю суб’єктів господарювання в частині дотримання ними встановлених обмежувальних параметрів щодо обігу фінансових ресурсів. У результаті проведеного дослідження теоретичних та практичних питань функціонування системи державного фінансового з Рахунковою Палатою України вважаємо, що необхідно уточнити засади взаємодії Палати з іншими органами фінансового контролю. Теоретичну та практичну цінність дослідження полягає в виявленні рівня взаємодії Рахункової палати України з іншими суб’єктами державного фінансового контролю
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Goncharenko, M. V. "Напрямки розвитку системи зовнішнього державного фінансового контролю в умовах реформи децентралізації." Theory and Practice of Public Administration 2, no. 65 (May 15, 2019): 135–42. http://dx.doi.org/10.34213/tp.19.02.17.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена визначенню основних тенденцій розвитку системи зовнішнього державного фінансового контролю в умовах поширення децентралізаційних процесів в Україні. Систематизовано основні ризики, спричинені децентралізацією, які актуалізують необхідність реформування системи державного фінансового контролю. Досліджено поняття «ревізія», «інспектування», «аудит», та роль цих інструментів у сучасній системі державного фінансового контролю за місцевими бюджетами. Проаналізовано результати діяльності Державної аудиторської служби України у сфері державного фінансового контролю за використаннм коштів місцевих бюджетів. Доведено необхідність реформування системи державного фінансового контролю у напрямку ширшого застосування фінансових аудитів місцевих бюджетів, які є засобами превентивного впливу на здійснення бюджетних правопорушень та зловживань.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Панасюк, О. В. "АНАЛІЗ ДОСВІДУ У СФЕРІ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ ТА УКРАЇНА." Економічний вісник. Серія: фінанси, облік, оподаткування, no. 2 (February 27, 2018): 139–45. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5932.2.2018.139-145.

Full text
Abstract:
У статті проаналізовано досвід функціонування системи державного фінансового контролю Європейського Союзу, проведено аналіз становлення фінансового контролю та здійснено оцінку сучасного стану системи державного фінансового контролю України, надано пропозиції щодо реформування цієї системи в контексті євроінтеграційних процесів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Яремчук, І. В. "ДЕРЖАВНИЙ ВНУТРІШНІЙ ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ." Збірник наукових праць Університету державної фіскальної служби України, no. 2 (November 27, 2018): 408–22. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5940.2.2018.408-422.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто особливості здійснення державного внутрішнього фінансового контролю в установах і організаціях медичного профілю в умовах реформування галузі охорони здоров’я в Україні, з’ясовано його недоліки та переваги. Висвітлено зміни державного внутрішнього фінансового контролю в умовах реформування галузі охорони здоров’я. Виявлено вплив державного внутрішнього фінансового контролю на функціонування установи та недоліки у державному внутрішньому фінансовому контролі у закладах охорони здоров’я, розроблено шляхи вирішення знайдених проблем.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Кужелєв, М. О. "ДЕРЖАВНИЙ ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ: РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТ." Збірник наукових праць Університету державної фіскальної служби України, no. 2 (February 12, 2020): 129–40. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5940.2.2019.129-140.

Full text
Abstract:
У статті висвітлено питання організації державного фінансового контрою в Україні в умовах децентралізації. Розглянуто систему органів державного фінансового контролю. Проаналізовано управління фінансами України, зокрема фінансовий контроль на регіональному рівні. Визначено, що фінансовий контроль на регіональному рівні є незалежним джерелом для виявлення причин порушень, а також ефективним засобом для прийняття рішень щодо запобігання порушенням. Розглянуто основні проблеми здійснення державного фінансового контролю. Обґрунтовано напрями розвитку системи державного фінансового контролю в Україні в умовах децентралізації зважаючи на соціально-економічний розвиток країни.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Лісовий, А. В. "УНІФІКАЦІЯ ТЕРМІНОЛОГІЇ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО АУДИТУ В СИСТЕМІ КОНТРОЛЮЮЧИХ ОРГАНІВ УКРАЇНИ." Економічний вісник. Серія: фінанси, облік, оподаткування, no. 1 (May 25, 2017): 85–91. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5932.1.2017.85-91.

Full text
Abstract:
Метою статті є удосконалення системи державного фінансового аудиту в контексті досягнення найбільш ефективного результату здійснення державного фінансового контролю в Україні. У роботі з’ясовано сутність понять «контроль», «фінансовий контроль», «державний фінансовий контроль» та «державний фінансовий аудит», запропоновано розширення поняття «державний фінансовий аудит» до форми державного фінансового контролю всієї сукупності операцій з державними фінансами, тобто пропонується включити в нього, крім бюджетного аудиту (який здійснюватиме Державна аудиторська служба України), ще й податковий та митний аудит, які проводитиме Державна фіскальна служба України.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Павлюк, В. В., and В. О. Олійник. "ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ ТА ЙОГО РОЛЬ У БЮДЖЕТНОМУ ПРОЦЕСІ." Збірник наукових праць Університету державної фіскальної служби України, no. 2 (November 27, 2018): 277–88. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5940.2.2018.277-288.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена розкриттю теоретичних та практичних аспектів функціонування Державної казначейської служби України. Розглянута організаційна структура Державного казначейства України. Стаття присвячена дослідженню проблем організації державного фінансового контролю в Україні та виробленню заходів щодо підвищення його ефективності. Показано, що компетенція Казначейства у сфері фінансового контролю розповсюджується на використання коштів органами місцевого самоврядування та бюджетними установами.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Щур, Р. І. "ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ЗДІЙСНЕННЯ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УКРАЇНІ." Збірник наукових праць Університету державної фіскальної служби України, no. 1 (June 23, 2019): 295–307. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5940.1.2019.295-307.

Full text
Abstract:
У статті досліджено систему здійснення контролюючими органами державного фінансового контролю за діяльністю об’єднаних територіальних громад. Проаналізовано практику здійснення фінансового контролю виконання бюджетів об’єднаних територіальних громад Державною аудиторською службою України. Розглянуто проблемні аспекти внутрішнього фінансового контролю за ефективністю використання фінансових ресурсів об’єднаних територіальних громад.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Романів, Євген, and Діана Цхай. "ОПТИМІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ ЗА ЕФЕКТИВНІСТЮ ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ У БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВАХ." Молодий вчений, no. 10 (98) (October 31, 2021): 172–77. http://dx.doi.org/10.32839/2304-5809/2021-10-98-37.

Full text
Abstract:
У статті проводиться аналіз основних принципів правового регулювання державного фінансового контролю відповідно до законодавства України, конкретизуються проблеми його правового регулювання та правоохоронної практики, визначаються перспективи вдосконалення законодавства у сфері, надаються пропозиції щодо вирішення виявлених проблем. Автор аналізує наукові позиції та з’ясовує суть та зміст терміна «державний фінансовий контроль». Водночас з’ясовано особливості державного фінансового контролю. Автор робить висновки про необхідність законодавчого закріплення принципів державного фінансового контролю. На основі аналізу чинного законодавства автор виявляє недоліки нормативно-правового регулювання у державному фінансовому контролі та визначає пріоритетні напрями їх удосконалення.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Воленко, В. Г. "ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ ВИКОНАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ." Економічний вісник. Серія: фінанси, облік, оподаткування, no. 6 (January 12, 2021): 29–39. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5932.6.2020.29-39.

Full text
Abstract:
В умовах проведення бюджетної децентралізації, а також реформування органів державного фінансового контролю особливої актуальності набуває питання оцінки ефективності проведених контрольних заходів на місцевому рівні. Аналіз критеріїв оцінки ефективності державного фінансового контролю за місцевими бюджетами дозволив виділити окремі коефіцієнти ефективності ДФК, а також представити авторське бачення загального показника ефективності державного фінансового контролю. На основі фактичних показників діяльності Державної аудиторської служби України проведено оцінку ефективності ДФК на місцевому рівні за розробленою методикою, а також зроблено висновки щодо потреби у запровадженні єдиної методики оцінки ефективності як на державному, так і на місцевому рівнях.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Білобровенко, Т. В. "ПЕРЕВІРКА ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ ЯК ЕФЕКТИВНА ФОРМА ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ." Економічний вісник. Серія: фінанси, облік, оподаткування, no. 2 (February 27, 2018): 21–29. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5932.2.2018.21-29.

Full text
Abstract:
У статті наведено характеристику однієї з форм державного фінансового контролю, яку здійснює Державна аудиторська служба України, досліджено ефективність цієї форми контролю за останні роки. Серед основних форм контролю, таких як державний фінансовий аудит, інспектування, перевірка державних закупівель та моніторинг державних закупівель, особливе місце належить перевірці державних закупівель, яка на сьогодні є самостійним контрольним заходом, а також може включатися в програму державного фінансового аудиту та інспектування. Вона здійснюється після моніторингу державних закупівель і є наступною формою контролю.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Moroz, Ye S. "Щодо наукової розробленості питань участі органів державного фінансового контролю в адміністративно-деліктному процесі України." Scientific Papers of the Legislation Institute of the Verkhovna Rada of Ukraine, no. 6 (December 13, 2017): 90–96. http://dx.doi.org/10.32886/instzak.2017.06.14.

Full text
Abstract:
У статті проаналізовано стан наукової розробленості питань залучення органів державного фінансового контролю до адміністративно-деліктної сфери. Узагальнено підходи вчених до вивчення пов’язаних із обраним об’єктом дослідження категорій та інститутів і згруповано за видами. Вказано на коло недосліджених питань, що дозволяє визначити пріоритетні напрямки їх вирішення у науковій площині та спонукає до уніфікованих комплексних розробок участі органів державного фінансового контролю в адміністративно-деліктному процесі.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Дейнеко, Є. В. "Аналіз стану та перспективи організації державного внутрішнього фінансового контролю в умовах реформування державного фінансового контролю України." Бізнес Інформ, no. 9 (2016): 184–91.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Кравченко, Юлія, and Олександр Ружанський. "ВНУТРІШНІЙ АУДИТ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ЯК ЕЛЕМЕНТ ПУБЛІЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ." Науковий вісник: Державне управління, no. 1(11) (March 31, 2022): 260–75. http://dx.doi.org/10.33269/2618-0065-2022-1(11)-260-275.

Full text
Abstract:
Для виконання функцій держави, зокрема таких як соціальна, створюються бюджетні установи. Джерелом фінансування таких організацій є Державний бюджет України. Важливо, щоб народ як джерело влади в Україні був упевнений, що керівники бюджетної установи здійснюють публічний менеджмент у такий спосіб, який забезпечує досягнення цілей діяльності організації, ефективне, економічне та законне використання бюджетних коштів. Для встановлення рівня належного управління цими коштами застосовуються різні форми контролю. Метою статті є дослідження поняття державного фінансового аудиту, місця внутрішнього аудиту в класифікації державного фінансового аудиту та результатів здійснення такого аудиту в системі Державної служби України з надзвичайних ситуацій як елементу ефективного публічного менеджменту. У статті досліджено внутрішній аудит як форму контролю, його місце в класифікації державного фінансового аудиту. Запропоновано авторське визначення державного фінансового аудиту як дослідження напрямів та підстав використання бюджетних ресурсів, перевірку бухгалтерського обліку, фінансової звітності бюджетних установ та надання впевненості стосовно рівня її достовірності й рекомендацій щодо удосконалення функціонування системи внутрішнього контролю в аудиторському звіті та контроль відповідності діяльності бюджетної установи вітчизняним нормативно-правовим актам. Внутрішній аудит класифікується в системі державного фінансового аудиту поряд із зовнішнім залежно від інституцій, якими проводиться аудит. На підставі аналізу визначень поняття «внутрішній аудит» змодельовано цей термін. Зазначено, що об’єктом внутрішнього аудиту, зокрема, є система внутрішнього контролю щодо побудови якої підрозділ внутрішнього аудиту надає методичну допомогу. В цьому науковому доробку досліджено фактичний стан справ із запровадженням внутрішнього контролю в системі Державної служби України з надзвичайних ситуацій (далі – ДСНС). Представлено результати здійснення внутрішнього аудиту в системі ДСНС як елементу ефективного публічного менеджменту. В підсумку встановлено, що система внутрішнього контролю в системі ДСНС потребує доопрацювання в частині розроблення адміністративних регламентів окремих процесів, їх гармонізацію з метою запобігання ризикам прийняття нерезультативних управлінських рішень під час здійснення повсякденної діяльності та недопущення порушень вимог чинного законодавства надалі. Напрямами подальших наукових розвідок є дослідження видів ризиків діяльності організацій в системі ДСНС та шляхів їх нейтралізації відповідними заходами контролю, які мають бути обраними публічними менеджерами різних ланок управління.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Паньків, С. П. "Рахункова палата України у системі державного фінансового контролю." Університетські наукові записки Хмельницького університету управління та права. Право. Економіка. Управління, Вип. 3 (2005): 232–38.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Касьяненко, Л. М., and І. В. Вовкочин. "ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ВИДАТКАМИ БЮДЖЕТУ НА СЕКТОР БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ." Ірпінський юридичний часопис, no. 1(5) (September 7, 2021): 89–96. http://dx.doi.org/10.33244/2617-4154.1(5).2021.89-96.

Full text
Abstract:
У статті доведено, що видатки бюджету на сектор безпеки та оборони є вагомою складовою фінансової системи України; розглянуто особливості державного контролю за видатками бюджету на досліджуваний сектор; запропоновано відповідні шляхи удосконалення фінансового законодавства, зокрема в частині забезпечення прозорості основних напрямів видатків бюджету, спрямованих на національну безпеку і оборону, розробки комплексу законодавчих та нормативних заходів щодо контролю за використанням коштів Державного бюджету України, що виділяються на потреби національної безпеки та оборони, а також запровадження дієвого механізму здійснення контролю за видатками бюджету та проведення розслідувань діяльності сектору безпеки і оборони.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Нікітін, Н. О. "Рахункова палата як вищий орган державного фінансового контролю України." Економіка. Фінанси. Право, no. 6 (2009): 9–11.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Yefimov , Yu. "НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ЩОДО РЕАЛІЗАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ." Theory and Practice of Public Administration 1, no. 68 (February 28, 2020): 190–97. http://dx.doi.org/10.34213/tp.20.01.23.

Full text
Abstract:
Визначаються особливості здійснення державного фінансового контролю діяльності органів місцевого самоврядування щодо реалізації ними екологічної політики. Розглядається проблема адаптації приписів Лімської декларації керівних принципів аудиту до умов сучасної України, а також теоретичне забезпечення вирішення комплексу питань, необхідних для переходу від традиційної моделі державного управління до сучасних європейських стандартів публічного управління у сфері реалізації екологічної політики.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

КОСТЕНКО, ОКСАНА, and АРТЕМ ЯРОШЕНКО. "Здійснення державного контролю у сфері публічних закупівель." Право України, no. 2020/10 (2020): 171. http://dx.doi.org/10.33498/louu-2020-10-171.

Full text
Abstract:
Нині у нашій державі продовжується формування та вдосконалення системи публічних закупівель. За останні п’ять років відбулися суттєві перетворення у законодавчому забезпеченні суспільних відносин, що пов’язані зі здійсненням закупівель товарів, робіт і послуг. Була підписана Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, прийнятий Закон України “Про публічні закупівлі”, вагомі зміни до якого набули чинності 19 квітня 2020 р. Проте, незважаючи на зазначені вище законодавчі зміни, аналіз стану публіч них закупівель в Україні, проведений Рахунковою палатою за останні роки, засвідчив, що правовідносини у цій сфері не відповідали принципам конкурентності та прозорості. У звіті за 2018 р. зазначено, що у 2017 р. система закупівель харак теризувалась як непродуктивна та нерезультативна. У 2019 р. також були виявлені суттєві недоліки системи публічних закупівель, зокрема щодо функціонування електронної система закупівель “ПРОЗОРРО” та низка інших. Метою статті є вдосконалення положень щодо класифікації та визначення сутності державного контролю у сфері публічних закупівель. За результатами дослідження пропонується розглядати контроль у сфері публічних закупівель як сукупність способів і методів організації впливу органів державної влади та місцевого самоврядування, громадськості, банків, міжнародних організацій на правовідносини, які виникають між замовни ком та учасниками під час здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, що здійснюється з метою досягнення економії та ефективності витрачання коштів, а також запобігання вчиненню корупційних діянь і зловживань, за допомогою забезпечення дотримання законодавчих норм. У висновках наводиться класифікація контролю в сфері публічних закупівель залежно від ролі та повноважень суб’єкта контролю (контролюючого суб’єкта). Спеціальний контроль здійснюють органи, для яких цей вид діяльності є основним. До таких органів варто віднести – Державну аудиторську службу України, Антимонопольний комітет України, Рахункову палату, Державну казначейську службу України, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Загальний контроль здійснюють суб’єкти, для яких сфера публічних закупівель не є основною, проте вони справляють суттєвий вплив на зазначені правовідносини. Суб’єктами є – Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Національний банк України, Державна служба фінансового моніторингу України, органи прокуратури та правоохоронні органи. Опосередкований контроль здійснюється судом, громадськістю та Радою асоціації. Також надано класифікацію контролюючих органів у публічно-закупівельній сфері залежно від стадії, на якій відбувається контроль.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Kobelia, Mariana. "АНАЛІЗ СТРУКТУРИ І ДИНАМІКИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ З ДЕРЖАВНОЮ УЧАСТЮ." PROBLEMS AND PROSPECTS OF ECONOMIC AND MANAGEMENT, no. 2(26) (2021): 190–201. http://dx.doi.org/10.25140/2411-5215-2021-2(26)-190-201.

Full text
Abstract:
У статті здійснено дослідження структури і динаміки розвитку підприємств з державною участю в контексті їх участі в реалізації фінансової політики держави. Визначено, що підприємства державного сектору економіки є важливими учасниками процесу реалізації фінансової політики в Україні. Тенденції їхнього розвитку є визначальними для окремих галузей вітчизняної економіки. Ці підприємства забезпечують робочі місця, наповнюють Державний і місцеві бюджети. З проведеного аналізу виведено, що фінансова політика держави в частині розподілу чистого прибутку підприємств державного сектору економіки потребує удосконалення, оскільки, з одного боку, рішення Кабінету Міністрів України щодо нормативу розподілу чистого прибутку є непослідовними та несистемними, при цьому збори акціонерів окремих підприємств державного сектору економіки приймають рішення щодо розподілу чистого прибутку на власний розсуд, не враховуючи при цьому інтереси держави.Обґрунтовано, що Кабінет Міні-стрів України повинен вжити дієвих заходів щодо прийняття в межах корпоративних прав держави рішень про визначення розміру, порядку та строків виплати дивідендів підприємствами державного сектору економіки до Державного бюджету України, а також забезпечити своєчасне затвердження фінансових планів господарських товариств відповідно до вимог законодавства. Серед системи заходів визначено, що необхідно розробити законопроєкт для здійснення дієвого державного фінансового контролю підприємств державного сектору економіки, а також удосконалити систему контролю за дотриманням вимог законодавства при прийнятті наглядовими радами рішень щодо підприємств державного сектору економіки. Також необхідно забезпечити індивідуальний підхід при формуванні дивідендної політики підприємств державного сектору економіки. Норматив відрахування частини чистого прибутку повинен встановлюватись диференційовано по кожному підприємству державного сектору економіки з урахуванням його подальших стратегічних планів розвитку та наявних інвестиційних програм.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Ровинський, Ю. О. "МОДЕРНІЗАЦІЯ СИСТЕМИ ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ." Constitutional State, no. 31 (October 2, 2018): 53–60. http://dx.doi.org/10.18524/2411-2054.2018.31.143449.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Губанова, Т. О. "Оптимізація як спосіб підвищення ефективності законодавства України у сфері державного фінансового контролю." Часопис Київського університету права, no. 4 (2014): 95–98.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Ivanovа, А. І. "СТЯГНЕННЯ ПЛАТИ ЗА ЗЕМЛЮ В КОНТЕКСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН." Actual problems of regional economy development 2, no. 14 (July 27, 2018): 71–78. http://dx.doi.org/10.15330/apred.2.14.71-78.

Full text
Abstract:
У статті проведено аналіз структури земельних угідь України та досліджено структуру їх зміни. Визначено проблеми застосування земельних податків в Україні як одного із методів регулювання земельних відносин, ефективність державної підтримки та сучасний стан оподаткування. Проведено оцінку сучасного стану плати за землю та проаналізовано динаміку податкових надходжень до бюджету. Визначено існуючі проблеми в стягненні плати за землю. Сформульовано умови для оптимізації податкових надходжень та запропоновано механізм застосування оподаткування землі.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Король, В. М. "Роль головного контрольно-ревізійного управління України у реформуванні системи державного внутрішнього фінансового контролю." Держава і право, Вип. 50 (2010): 462–66.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Михалюк, С. "Законотворча діяльність у сфері забезпечення державного фінансового контролю на прикладі Міністерства фінансів України." Збірник наукових праць Національної академії державного управління при Президентові України, Вип. 1 (2008): 166–72.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Михалюк, С. "Законотворча діяльність у сфері забезпечення державного фінансового контролю на прикладі Міністерства фінансів України." Збірник наукових праць Національної академії державного управління при Президентові України, Вип. 1 (2008): 166–72.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Анрєєв, П. "Місце і роль державного внутрішнього фінансового контролю у системі управління державними фінансами України." Формування ринкової економіки в Україні, Вип. 31, ч. 1 (2014): 28–36.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Михалюк, С. "Законотворча діяльність у сфері забезпечення державного фінансового контролю на прикладі Міністерства фінансів України." Збірник наукових праць Національної академії державного управління при Президентові України, Вип. 1 (2008): 166–72.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Дмитренко, Е. С. "УДОСКОНАЛЕННЯ ФІНАНСОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ – ПОТРЕБА СЬОГОДЕННЯ." Kyiv Law Journal, no. 1 (May 11, 2022): 111–16. http://dx.doi.org/10.32782/klj/2022.1.17.

Full text
Abstract:
Анотація. У статті проаналізовано окремі нормативно-правові акти, із ухваленням яких у сфері публічної фінансової діяльності почали впроваджуватися цифрові технології. Зазначено, що широке їх впровадження у фінансову систему розпочалося із підписанням Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та прийняттям Концепції розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020 роки. Акцентовано увагу на позитивний вплив застосування цифрових технологій на надання фінансових онлайн-послуг, застосування яких забезпечує їх високу ефективність і стандартизованість. Водночас з’ясовано окремі негативні сторони: поширення недостовірної інформації, порушення особистої інформації та персональних даних, випадки повного чи часткового блокування роботи державних органів та фінансових установ. Проаналізовано окремі проблеми впровадження цифрових технологій у сферу використання публічних коштів: неналежне виконання державними та місцевими органами вимог щодо оприлюднення інформації про використання публічних коштів; відсутність реальних механізмів забезпечення відповідальності за порушення цієї вимоги. Запропоновано удосконалити Бюджетний кодекс України та Закони України «Про Рахункову палату», «Про відкритість використання публічних коштів» положеннями про оприлюднення результатів контролю за дотриманням бюджетного законодавства. Окремо розглянуто проблеми впровадження електронного аудиту у сферу оподаткування. Визначено шляхи вирішення окремих із них шляхом удосконалення Закону України «Про електронні документи та електронний документ обіг», Податкового кодексу України, інших нормативних актів щодо організації електронного документообігу та електронних перевірок у сфері оподаткування, а також забезпечення технічних можливостей для впровадження відповідного програмного забезпечення.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Добровольська, В., and І. Феофанова. "Контроль за допустимістю надання державної допомоги суб’єктам господарювання." Юридичний вісник, no. 1 (April 12, 2021): 94–100. http://dx.doi.org/10.32837/yuv.v0i1.2085.

Full text
Abstract:
Досліджено визначення і засто-сування контролю як певної проце-дури стосовно надання державної допомоги суб’єктам господарю-вання з метою визначення її закон-ності, доцільності та критеріїв допустимості, на підставі запро-понованих визначень ученими-фахівцями за різноманітними під-ставами та умовами, а також визначених нормами чинного законодавства. Запропоновано поняття форми і змісту державного конт-ролю за допустимістю надання державної допомоги суб’єктам господарювання через повнова-ження спеціально уповноваже-ного органу – Антимонопольного комітету України з метою захи-сту конкуренції як умови існу-вання ринкової економіки. Органи фінансового державного контролю також можуть здійснювати кон-тролюючі дії стосовно допусти-мості державної допомоги, напри-клад Рахункова палата України та податкові органи, з метою пере-вірки цільового використання державних (місцевих) коштів та/або майна (ресурсів держави). Змістом державного контролю за допусти-містю надання державної допо-моги суб’єктам господарювання є виявлення, встановлення та аналіз критеріїв допустимості з ураху-ванням її соціального характеру, встановлених кінцевих бенефіціа-рів-споживачів та наявності над-звичайних ситуацій техногенного чи природного характеру. Формою контролю допустимості держав-ної допомоги є повідомлення, яке надсилається шляхом перевірки та може слугувати підставою для розгляду. Громадський контроль за допу-стимістю надання державної допомоги суб’єктам господарю-вання здійснюється відповідними особами, яким за законом надані зазначені повноваження. Моніторинг являє собою постійний нагляд за допустимі-стю надання державної допомоги суб’єктам господарювання шля-хом збору та аналізу інформації з метою швидкого та оперативного виявлення правопорушень та пові-домлення до компетентних органів задля реалізації подальших їх дій контролюючого характеру, а також складання і подання відпо-відної звітності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Піхоцький, В. Ф. "Удосконалення і розвиток державного фінансового контролю та аудиту за надходження коштів державного бюджету України та їх використанням." Фінанси України, no. 3 (2007): 75–82.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Стрекаль, О. О. "Теоретичні засади та базові підходи до організації державного фінансового контролю підприємств нафтогазового сектору України." Економіка та держава, no. 7 (2015): 124–27.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Шовкопляс, Г. М. "СПЕЦИФІКА КОНТРОЛЮ НА РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ ЗАЛЕЖНО ВІД ВИДУ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ: ДОСВІД ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ." Наукові праці Національного університету “Одеська юридична академія” 26 (July 22, 2020): 156–62. http://dx.doi.org/10.32837/npnuola.v26i0.672.

Full text
Abstract:
Важливість державного регулювання ринку небанківських фінансових послуг пов'язана насамперед із необхідністю забезпечення єдності ринку, відкритості такого ринку, нагляду за функціонуванням небанківських фінансових установ і захисту прав споживачів небанківських послуг. У зв'язку з цим було здійснено реформування системи органів державного регулювання на ринку фінансових послуг. Повноваження щодо здійснення контролю на рику будуть розподілені між двома органами - Національним банком України та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку України, а такий орган, як Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг України, буде ліквідовано. Національний банк України буде регулювати та контролювати діяльність банків, страхових компаній, лізингових компаній і суб'єктів господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але мають право надавати послуги фінансового лізингу, факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів, інших фінансових установ. У сферу відповідальності Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку входитиме регулювання недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, фондів операцій із нерухомістю. Проблема створення принципово нової моделі нагляду та контролю за діяльністю фінансових установ на ринках фінансових послуг в Україні обговорюється протягом тривалого часу. І та модель, яка є зараз потребує певних коректувань. Але жодна модель не буде ефективною, якщо її не адаптувати до реалій країни. Тому постає питання про потрібність нової моделі регулювання, яка поєднує всі контролюючі функції в єдиному наглядовому органі - Національному банку України з частковим застосуванням поділу повноважень із новоствореним органом щодо пруденційного нагляду.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Репетько, О. "Організаційна структура суб"єктів державного фінансового контролю в бюджетній сфері України: стан та пріоритети розвитку." Збірник наукових праць Національної академії державного управління при Президентові України, Вип. 2 (2011): 99–107.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Губерська, Н., and Л. Чуприна. "СИСТЕМА ПРАВОВИХ ЗАСОБІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ." Юридичний вісник, no. 6 (February 16, 2022): 64–72. http://dx.doi.org/10.32837/yuv.v0i6.2267.

Full text
Abstract:
У науковій публікації здійснено класифікацію правових засобів забезпечення фінансової безпеки держави в контексті необхідності їх належної правової регламентації. Проаналізовано думки вітчизняних науковців щодо поняття правових засобів та їх класифікації. Досліджено юридичну природу та зміст правових засобів у сфері забезпечення фінансової безпеки держави. До правових засобів забезпечення фінансової безпеки держави віднесено посилення кримінальної відповідальності за вчинення таких злочинів як: легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом; ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів); нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням; шахрайство з фінансовими ресурсами тощо. До інших правових засобів забезпечення фінансової безпеки держави віднесено: правову регламентацію створення на основі Державного реєстру фінансових установ України Інтерактивної фінансової карти України з відображенням всієї доступної та актуальної інформації щодо діяльності банків, кредитних спілок та інших фінансових установ на території України; підвищення розміру мінімального статутного капіталу, необхідного для створення та діяльності суб’єктів господарювання, зокрема, товариств з обмеженою відповідальністю; нормативне розширення підстав для здійснення державного фінансового контролю; прийняття нової Концепції фінансової безпеки України. Сформульовано висновок про перспективність подальшого дослідження даної тематики, яка обумовлена необхідністю формування доктринальної основи удосконалення правового забезпечення фінансової безпеки держави за допомогою системи ефективних правових засобів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Zolotarova, M. "ҐЕНЕЗА ДЕРЖАВНИХ ПОДАТКОВИХ ІНСПЕКЦІЙ В УКРАЇНІ ЯК МІСЦЕВИХ ПОДАТКОВИХ ОРГАНІВ." Juridical science, no. 6(108) (April 4, 2020): 79–90. http://dx.doi.org/10.32844/2222-5374-2020-108-6-1.10.

Full text
Abstract:
Актуальність статті полягає в тому, що розбудова державності у поєднанні зі стратегією розвитку України, що ґрунтується на засадах запровадження ринкових відносин, передбачає відмову держави від прямого втручання у сферу дії об’єктивних законів функціонування системи господарювання. Важливою складовою у становленні ринкової економіки є податкова система. Від її обґрунтованості та відповідності об’єктивним умовам певною мірою залежать можливості та пріоритети економічного та соціального розвитку суспільства. Істотним елементом податкової системи є її контрольний механізм у складі державного апарату, що формує податкову дисципліну, забезпечує збір податків та інших обов’язкових платежів, проводить відповідну профілактичну та попереджувальну діяльність. Зроблено висновок, що історичний розвиток оподаткування, який характеризувався підвищенням ролі податків у формуванні доходної частини державного бюджету, удосконалення податкових механізмів одночасно зі зміною форми державного устрою, політичного режиму та відповідно організації державного управління, є тими критеріями, що обумовлюють можливість умовного виділення в історичному аспекті чотирьох етапів становлення місцевих податкових органів. Перший етап пов'язаний із формуванням фіскальних органів в Україні, другий – з діяльністю місцевих податкових органів у радянський період, третій – з побудовою єдиної вертикальної структури державної податкової служби сучасної України, у складі якої починають функціонувати власне державні податкові інспекції як контролюючі органи та органи стягнення, а четвертий – характеризується звуження функцій державних податкових інспекцій до здійснення виключно сервісного обслуговування платників податків та ведення відповідних державних реєстрів. Таким чином, зазначимо, що становлення державних податкових інспекцій в історичному аспекті обумовлено побудовою та вдосконаленням системи оподаткування з розвитком державного фінансового контролю. При цьому відбувалось спочатку поступове виокремлення місцевих податкових органів як відносно самостійних спеціалізованих державних інститутів з окресленням їх правового статусу, у подальшому ж відбулось обмеження функцій державних податкових інспекцій до виключно сервісних.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Гнатенко, Валерій. "ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ В СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОГО ПРОЦЕСУ." Litopys Volyni, no. 23 (April 20, 2021): 113–17. http://dx.doi.org/10.32782/2305-9389/2020.23.20.

Full text
Abstract:
Бюджетна політика є одним із вагомих інструментів державного регулювання економіки. Від ефективності бюджетного процесу, формування бюджетної політики залежить успішність реалізації регулюючої функції держави, забезпечення економічного зростання. У статті розглянуті та проаналізовані чинне законодавство та теоретичні підходи щодо тлумачення бюджетного процесу, його регулювання. Наголошено на законодавчому закріпленні терміна «бюджетний процес» і проаналізовано позиції науковців стосовно його змісту та характерних рис та стадій. Усі стадії бюджетного процесу регламентовані процесуальними нормами бюджетного права та засновуються на правових засадах, які мають гарантувати чітке пла- нування, дотримання бюджетної дисципліни і постійний контроль за виконанням усіх видів бюджетів. Виокремлено проблеми бюджетного процесу в Україні, що полягають у несвоєчасності його прийнятті, відсутності стратегії щодо планування бюджету, контролю і відповідальності за виконанням бюджету. Зазна- чено, що проблемні аспекти організації бюджетного процесу в Україні вимагають негайного вирішення на кожній його стадії, що в перспективі дасть змогу забезпечити ефективне управління державними фінансовими ресурсами, підвищити результативність, ефективність і прозорість використання бюджетних коштів, уник- нути зриву бюджетного процесу через політичні події, підвищити якість головного фінансового документа дер- жави та стане міцним підґрунтям для забезпечення соціально-економічного розвитку України.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Varnalii, Z., and K. Kovalenko. "IMPLEMENTATION OF POST SOVIET COUNTRIES' EXPERIENCE TO THE PUBLIC AUDIT SYSTEM OF UKRAINE." Bulletin of Taras Shevchenko National University of Kyiv Economics, no. 167 (2015): 6–11. http://dx.doi.org/10.17721/1728-2667.2015/167-2/1.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Гончарова, В. Г., and А. В. Конєва. "ОБЛІК ДОХОДІВ ТА ВИДАТКІВ ЗАГАЛЬНОГО ФОНДУ МІСЦЕВИХ ГРОМАД У ПЕРІОД РЕФОРМУВАННЯ БЮДЖЕТНОЇ СИСТЕМИ." Visnik Zaporiz'kogo nacional'nogo universitetu. Ekonomicni nauki, no. 2 (50) (August 12, 2021): 28–33. http://dx.doi.org/10.26661/2414-0287-2021-2-50-05.

Full text
Abstract:
Досвід багатьох країн світу свідчить, що проблеми конкретного села, міста або вулиці можуть ефективно вирішуватися тільки на місцевому рівні. Фінансова підтримка малих громад з використанням системи дотаційного вирівнювання є обтяжливою для державного бюджету та унеможливлює розвиток малих міст та селищ. Для того, щоб громада мала потужний потенціал для розвитку та ефективного функціонування, існувала необхідність в об’єднанні адміністративно-територіальних одиниць. Укрупнені територіальні громади мають більше повноважень в управлінні та краще фінансове забезпечення. Децентралізація, як нове явище для нашої країни, розглядається як спосіб організації влади в державі, при якому утворена територіальна громада має право самостійно вирішувати питання з організації своєї роботи виходячи з власних потреб. Процес бюджетної децентралізації включає в себе передачу повноважень в управлінні доходами та видатками місцевим органам громад з метою підвищення ефективності їх використання та управління. Найважливішим показником господарсько-фінансової діяльності будь- якої бюджетної установи є виконання кошторису, який неможливий без здійснення видаткової частини бюджету. Виходячи з цього слід зазначити, що облік видатків є одним із головних завдань фінансового обліку в державній установі. У статті досліджено стан проведення реформи децентралізації на території України, головні її досягнення та недоліки; визначено поняття та окреслені основні аспекти застосування програмно-цільового методу у бюджетному плануванні; розглянуто теоретичні та практичні аспекти організації обліку, аналізу і контролю доходів та видатків загального фонду місцевих установ.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Glushchenko , Yu A. "Бюджетна безпека та проблеми наповнення місцевих бюджетів в умовах децентралізації управління в Україні." Scientific Papers of the Legislation Institute of the Verkhovna Rada of Ukraine, no. 1 (February 24, 2021): 122–31. http://dx.doi.org/10.32886/instzak.2021.01.12.

Full text
Abstract:
У статті досліджено теоретичні основи та проблемні аспекти функціонування місцевих бюджетів в умовах проведення бюджетної децентралізації в Україні. З’ясовано сутність та особливості методики визначення фінансової та бюджетної безпеки в процесі фінансового забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування та сформовано авторське трактування цих категорій. З’ясовано, що в процесі реформування бюджетної системи місцеві бюджети є фінансово залежними від державного бюджету, що підтверджується існуванням в їх доходах значної частки міжбюджетних трансфертів. Запропоновано напрями покращення міжбюджетних взаємовідносин і напрями стабілізації фінансової безпеки в цілому та бюджетної безпеки зокрема. Метою статті є дослідження особливостей функціонування місцевих бюджетів України та рівня їх фінансової захищеності в умовах оцінки динаміки стану фінансової та бюджетної безпеки, розробка практичних рекомендацій щодо досягнення безпечності фінансового розвитку держави на шляху інтеграції до ЄС.Наукова новизна полягає у дослідженні теоретико-методологічних основ формування місцевих бюджетів та фінансової безпеки держави. Проаналізовано динаміку розвитку місцевих бюджетів та зміни індикаторів бюджетної безпеки держави. За результатами дослідження запропоновано проведення дієвих заходів щодо удосконалення міжбюджетного регулювання та методики визначення стану фінансової і бюджетної безпеки України.Висновки. Як свідчить міжнародний досвід, децентралізація управління має на меті ефективне виконання повноважень органів влади та збалансування якості надання суспільних послуг відповідно до потреб та уподобань громадян. Проте незадовільний стан формування та розвитку місцевих бюджетів, навіть після здійснення фінансової децентралізації, позначається обмеженою часткою доходів, максималізацією трансфертних платежів, зростанням обсягу делегованих повноважень, незабезпечених дохідними джерелами, бюджетним дефіцитом, що свідчить про формальну фінансову їх самостійність. Делегування повноважень на місцевий рівень є доцільним, проте потребує застосовування дієвого механізму бюджетної децентралізації з урахуванням загальнонаціональних інтересів та забезпеченням оптимальних критеріїв індикаторів фінансової безпеки країни. Проведений аналіз можливих загроз і відхилень основних індикаторів бюджетної безпеки від своїх порогових значень дає підстави стверджувати про необхідність проведення дієвих заходів щодо удосконалення міжбюджетного регулювання, зниження бюджетного дефіциту, здійснення жорсткого контролю за цільовим використання бюджетних коштів, проведення систематичного фінансового моніторингу з метою детінізації доходів, модернізації податкового законодавства з метою уникнення фінансового колапсу в країні. Існуючі ендогенні та екзогенні фактори, зокрема кібер-тероризм, сепаратизм, корупція, бюджетний дефіцит, недосконалість бюджетної та податкової політики, інфляція, зовнішній та внутрішній борг тощо потребують постійного аналізу й удосконалення стратегій розвитку економічної безпеки держави та територій зокрема.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Іляшенко, Анфіса. "ЗНАЧЕННЯ ТА РОЛЬ БЮДЖЕТНОГО КОНТРОЛЮ В СИСТЕМІ БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ." Економіка та суспільство, no. 24 (February 23, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-24-33.

Full text
Abstract:
В Україні бюджетний контроль певною мірою зачіпає питання ефективності використання бюджетних коштів в якості фінансового менеджменту, а його результати майже не використовують при формуванні бюджетів та прийнятті управлінських рішень. Автор зазначає, що контроль за цільовим використанням бюджетних коштів, дотриманням вимог бюджетного законодавства, станом та використанням державного та комунального майна повинен стати більш дієвим, орієнтованим не лише на виявлення, але переважно на запобігання фінансовим правопорушенням, має створювати основу для прийняття конкретних управлінських рішень. Тільки на цій основі в державному секторі може бути створена ефективна система бюджетного контролю. Необхідність бюджетного контролю, його сутність і значення визначаються державним устроєм та Конституцією України. При аналізі Бюджетного кодексу України постає запитання про те, чи є контроль стадією бюджетного процесу. На думку автора, бюджетний контроль не є самостійною стадією бюджетного процесу, оскільки він має місце на всіх стадіях бюджетного процесу і супроводжує весь процес утворення, розподілу і використання централізованого фонду грошових коштів – державного та місцевих бюджетів. В статті зазначається, що бюджетний контроль є необхідною процедурою супроводження стадії складання, розгляду і затвердження Бюджетної декларації або прогнозу місцевого бюджету, складання проекту бюджету, розгляду і затвердження бюджету, виконання бюджету, а також складання, розгляду і затвердження звіту про виконання відповідного бюджету.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Демешок, О. "Стан фінансового забезпечення сектору оборони України в контексті реалізації військової кадрової політики." Збірник наукових праць Центру воєнно-стратегічних досліджень НУОУ імені Івана Черняховського, April 20, 2022, 102–8. http://dx.doi.org/10.33099/2304-2745/2021-3-73/102-108.

Full text
Abstract:
На сьогоднішній день перед Україною постала перспектива залишитись наодинці перед низкою загроз національній безпеці. Таким чином існує необхідність у реформуванні інститутів національного сектора оборони, і як результат ‑ формування ефективного військового бюджету, який би забезпечував оптимальний розподіл видатків за напрямами використання, особливо в умовах воєнного конфлікту з Російською Федерацією. При цьому існує необхідність визначення напрямів реалізації військової кадрової політики для покращення умов життя військовослужбовців, з урахуванням таких показниках як: охорона життя та медичне забезпечення, пенсійне забезпечення, матеріальне забезпечення, що знаходять своє відображення у статті поточних видатків державного бюджету; забезпечення житлом військовослужбовців – відображені у статті капітальних видатків державного бюджету та є найпотужнішою складовою військової кадрової політики. Метою статті є дослідження питань фінансового забезпечення сектору оборони України, здійснення моніторингу сучасних реалій його фінансування в цілому та соціального захисту військовослужбовців, зокрема. Аналіз сучасних реалій фінансового забезпечення сектору оборони України за умов ресурсних обмежень та гібридизації сучасних конфліктів визначив, що загалом на безпеку і оборону передбачено більше коштів, аніж у попередні роки. Але залишається ще ряд проблем. Для покращення ефективності фінансового забезпечення обороноздатності України варто запровадити такі заходи: посилення фінансового забезпечення сектору оборони; збільшення фінансування з державного бюджету Збройних Сил України; реформування структури бюджетних програм; забезпечення перманентного зростання обсягів фінансових ресурсів сектору оборони; покращення системи фінансового контролю видатків державного бюджету на оборону.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Loishyn, Anatolii, Oleksandr Shpytal, and Ivan Tkach. "Обгрунтування доцільності розробки індикаторів внутрішнього контролю в Міністерстві оборони України та Збройних силах України." Journal of Scientific Papers "Social development and Security" 8, no. 6 (January 14, 2019). http://dx.doi.org/10.33445/sds.2018.8.6.3.

Full text
Abstract:
Стаття може викликати цікавість у представників аудиторської служби, учасників внутрішнього контролю та керівників усіх рівнів у системі Міністерства оборони України та Збройних Сил України. В процесі дослідження проводиться частковий аналіз керівних документів, що регламентують питання організації та функціонування систем внутрішнього аудиту та внутрішнього контролю в оборонному відомстві. Визначено взаємозв’язок вказаних систем. Встановлено, що внутрішній аудит є елементом вітчизняної системи державного внутрішнього фінансового контролю, яка розглядається як трирівнева модель. Проведений у статті аналіз доводить, що аудит не бере участі у прийнятті управлінських рішень щодо управління фінансовими, матеріальними та іншими ресурсами і не несе відповідальності за внутрішній контроль, а здійснює оцінку ефективності функціонування систем внутрішнього контролю, запроваджених керівниками організацій. У статті підкреслюється важливість застосування в оборонному відомстві моделі “Трьох ліній оборони”. Незалежна функція внутрішнього аудиту за допомогою ризик-орієнтованого підходу до її виконання має забезпечити достатню впевненість (гарантії) для вищого керівництва. В процесі дослідження проведено не лише аналіз нормативно-правових актів, які регламентують його діяльність, а й аналіз результативних показників діяльності підрозділів внутрішнього аудиту. Доводиться висока ефективність та результативність діяльності підрозділів внутрішнього аудиту. У статті проаналізовано підходи до організації та функціонування внутрішнього контролю в оборонному відомстві. Визначено основні елементи внутрішнього контролю та його учасників. Встановлено відсутність у учасників внутрішнього контролю відповідних компетентностей, здатності до розуміння процесів, що можуть призвести до порушення функціонування системи суб’єкту внутрішнього контролю якими володіють представники аудиторської служби. Вироблено рішення стосовно розроблення певних рекомендацій учасникам внутрішнього контролю у вигляді розробки певної системи індикаторів, які можуть сигналізувати та попереджувати про збій у функціонуванні системи стосовно управління фінансовими, матеріальними та іншими ресурсами.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Lutsik, Julia, Sergey Mazka, Vitaliy Begma, Vladimir Mirnenko, Kostyantin Ulianov, and Nadiia Yurkiv. "Підвищення ефективності державного фінансового контролю за рахунок впровадження системи ризик-орієнтованого планування." Journal of Scientific Papers "Social development and Security" 9, no. 4 (August 25, 2019). http://dx.doi.org/10.33445/sds.2019.9.4.3.

Full text
Abstract:
Однією із важливих міжнародних практик внутрішнього аудиту є застосування ризик-орієнтованого планування при виборі об’єктів та суб’єктів аудиту. В процесі дослідження проаналізовано відповідність діяльності з внутрішнього аудиту національним стандартам з одночасною імплементацією міжнародних стандартів професійної практики на основі ризик-орієнтованого планування. В статті узагальнено наукові дискусії з питання приведення внутрішнього аудиту у відповідності до міжнародних стандартів, оцінки ризиків в процесі здійснення ризик-орієнтованого планування аудиторської діяльності та вивчення практичного ефекту від впровадження системи ризик-орієнтованого планування. Доведено, що станом на сьогодні, сил підрозділів служби внутрішнього аудиту є недостатньо для проведення суцільної перевірки всіх військових частин, установ, організацій Міністерства оборони України. Сформульована необхідність у якісному плануванні заходів аудиторських перевірок з метою охоплення саме таких об’єктів, в яких ідентифіковано найбільші загрози та ризики. Питання ризик-орієнтованого планування внутрішнього аудиту розкрито в наступній логічній послідовності: визначено загальну регламентацію зазначеного процесу, проведено аналіз складових ризик-орієнтованого планування та запропоновано методику розробки плану на підставі ризик-орієнтованого відбору об’єктів аудиту. Зокрема, детально розглянуто питання стосовно визначення ризиків, проведення оцінки ризиків за відповідними критеріями, визначення ризиків за допомогою балів. В ході проведеного дослідження емпірично підтверджено та теоретично доведено, що ризик-орієнтоване планування є невід’ємною і важливою складовою аудиторської діяльності. Доведено важливість даного напрямку в контексті отриманого економічного ефекту від превентивних заходів. На основі зробленого аналізу, виявлено наявні проблеми і обґрунтовано комплекс теоретичних і практичних рекомендації з метою удосконалення зазначеного процесу в Міністерстві оборони України та практичного застосування розроблених методичних підходів із ризик-орієнтовного планування. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними в процесі планування аудиторської діяльності на відповідний період.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Dropa, Yaroslav, and Maria Pihotska. "EFFICIENCY OF STATE FINANCIAL CONTROL IN THE CONDITIONS OF THE MARKET ECONOMY OF UKRAINE." Pryazovskyi Economic Herald, no. 3(26) (2021). http://dx.doi.org/10.32840/2522-4263/2021-3-18.

Full text
Abstract:
The article reveals the essence of state financial control over the activities of budgetary institutions, defines its purpose and objectives at the macro and microeconomic level, presents the bodies conducting external and internal state financial control, analyzes the results of the Accounting Chamber of Ukraine on financial control, outlines the main directions reforming public financial control in the context of strengthening European integration processes. Aspects of the importance and role of public financial control in the system of market relations, the need for its systematic development and improvement of its organization and the definition of effective methods of operation in the future are considered. It is argued that today the system of financial control practically does not perform a preventive function, and mostly states violations. Therefore, it is necessary to create a more integrated, structured system of general financial control in a single information space of public finance management system with mechanisms of interaction, justification of its development strategy, improvement of forms and methods of control actions, increase their efficiency and effectiveness. The need to clarify the conceptual basis for the formation and development of financial control, its organization, understanding of how its bodies function, the development of new methodologies and experience in the implementation of control measures. It is stated that the transformational model of financial control requires the introduction of qualitatively new management at the present stage of development of Ukraine’s economy, which is increasingly acquiring the properties of mixed. It is proved that in practice the weakness of the activity of controlling bodies is the lack of a clear methodological basis for conducting inspections, as the most frequently used audit, which does not allow to identify funds used for other purposes. It is proposed to each body of the system of state financial control to outline the sphere of influence, which will give a real opportunity to purposefully influence the financial policy of the state.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography