Academic literature on the topic 'Квазілінійна система диференціальних рівнянь'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Квазілінійна система диференціальних рівнянь.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Квазілінійна система диференціальних рівнянь"

1

Щоголев, С. А., and В. В. Карапетров. "Критичний випадок в теорії матричних диференціальних рівнянь." Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Математика і інформатика 39, no. 2 (November 16, 2021): 100–115. http://dx.doi.org/10.24144/2616-7700.2021.39(2).100-115.

Full text
Abstract:
При математичному описанні різноманітних явищ і процесів, що виникають в математичній фізиці, електротехніці, економіці, доводиться мати справу з матричними диференціальними рівняннями. Тому такі рівняння є актуальними как для математиків, так і для фахівців в інших галузях природознавства. В даній статті розглядається квазілінійне матричне диференціальне рівняння з коефіцієнтами, зображуваними у вигляді абсолютно та рівномірно збіжних рядів Фур'є з повільно змінними в певному сенсі коефіцієнтами та частотою (клас F). Різниці діагональних елементів матриць лінійної частини є суто уявними, тобто ми маємо справу з критичним випадком. Але між цими діагональними елементами припускаються певні співвідношення, що вказують на відсутність резонансу між власними частотами системи і частотою зовнішньої збуджуючої сили. Розглядається задача встановлення ознак існування у такого рівняння розв'язків класу F. За допомогою низки перетворень рівняння зводиться до рівняння некритичного випадку, і розв'язок класу F цього рівняння шукається методом послідовних наближень за допомогою принципа стискуючих відображень. Потім на підставі властивостей розв'язків перетвореного рівняння робляться висновки щодо властивостей початкового рівняння.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Шийко, О. М., П. В. Полениця, and С. В. Сергієв. "Розрахункове визначення деривації артилерійських снарядів." Озброєння та військова техніка 17, no. 1 (March 27, 2018): 18–20. http://dx.doi.org/10.34169/2414-0651.2018.1(17).18-20.

Full text
Abstract:
Наводиться система диференціальних рівнянь для розрахункового визначення деривації артилерійських снарядів, стабілізованих обертанням, яка складається з диференціальних рівнянь руху центра мас снаряда і диференціального рівняння зміни кутової швидкості обертання снаряда при русі по траєкторії в результаті аеродинамічного тертя.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Shuklin, G., and O. Barabash. "МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ КЕРУВАННЯ ПРОЦЕСАМИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ КІБЕРНЕТИЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ФОНДОВОГО РИНКУ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 4, no. 50 (September 12, 2018): 91–94. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2018.4.091.

Full text
Abstract:
В роботі застосовано математичну теорію керування системами диференціальних рівнянь з запізненням, для моделювання процесами регулювання кібернетичної безпеки з боку держави на фондовому ринку. Розглянуті умови стійкості інформаційної безпеки держави на прикладі кібернетичного простору фондового ринку. Запропоновано алгоритм побудови функції керування процесом виявлення кількості кібернетичних атак на електронний торгівельний майданчик на фондовому ринку, який розглядається, як динамічна система, яка описується системами диференціальних рівнянь з запізненням. Запропонована структурна схема системи захисту інформації з введенням інфраструктурного сервісу та аналізатора атак. Встановлено, що системи з запізненням породжують нову інформацію, яку необхідно використовувати при модернізації системи захисту.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Revenko, Serhii, Edmond Tchoufack, and Yurii Lebedenko. "ОПТИМАЛЬНЕ КЕРУВАННЯ БАГАТОПРИВОДНОЮ СИСТЕМОЮ КАРКАСНОЇ УСТАНОВКИ ПАРАЛЕЛЬНОЇ КОНСТРУКЦІЇ." System technologies 5, no. 130 (May 4, 2020): 23–29. http://dx.doi.org/10.34185/1562-9945-5-130-2020-03.

Full text
Abstract:
Стаття описує каркасну установку паралельної конструкції. Наведено формули механіки та руху каркасної установки. За допомогою залежностей визначені положення центру платформи, кут відхилення норми від вертикальної осі. Описано також співвідношення координат структури. Проаналізовано рівняння динаміки для многопріводних систем. За допомогою рівнянь Лагранжа отримана система диференціальних рівнянь, що описують оптимальне по відхиленню від заданої траєкторії рух маніпулятора.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Трасковецька, Лілія. "КОМП’ЮТЕРНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЕЛЕКТРОДИНАМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ." Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки 86, no. 4 (April 16, 2022): 204–19. http://dx.doi.org/10.32453/3.v86i4.945.

Full text
Abstract:
Робота присвячена комп’ютерному моделюванню систем, що змінюються з часом. У процесі пізнання та практичної діяльності людство широко використовує різноманітні моделі. Моделювання – це універсальний метод наукового пізнання, який базується на побудові, дослідженні та використанні моделей об’єктів і явищ. Найбільш важливим різновидом моделей є математичні моделі. До їхньої основи покладено припущення про те, що всі параметри досліджуваного об’єкта можна подати у кількісному вигляді й описати математичними співвідношеннями. Унаслідок широкого впровадження обчислювальної техніки і відповідного програмного забезпечення методи математичного моделювання поширилися в повсякденній практиці. Комп’ютерна реалізація дослідження складних математичних моделей ґрунтується на основі чисельних методів. Тому сучасне математичне моделювання завжди передбачає застосування чисельних методів аналізу та комп’ютерних обчислювальних експериментів. Водночас значення аналітичних методів з розвитком ЕОМ і обчислювальної математики ніяк не зменшується. Великі можливості проведення математичного моделювання відкриває, наприклад, матрична система комп’ютерної математики MATLAB у дослідженні складних технічних процесів, які характеризуються нелінійністю та багатогранністю зв’язків між елементами. Система пристосована до будь-якої галузі науки й техніки,міст ить засоби, які особливо зручні для електро- і радіотехнічних обчислень (операції з комплексними числами, матрицями, векторами й поліномами, опрацювання даних, аналіз сигналів, моделювання динамічних процесів і цифрова фільтрація). У роботі обґрунтовано динаміку процесів у лінійному колі (електричному фільтрі), побудовано математичну модель, що відображає процес протікання електричного струму в колі, у вигляді системи диференціальних рівнянь другого порядку. Отриману систему диференціальних рівнянь розв’язано аналітичним методом. Крім того, на основі вбудованих в MATLAB чисельних алгоритмів розв’язування звичайних диференціальних рівнянь побудовано наближений розв’язок математичної моделі, що відображає зміну струму в колі залежно від часу. Поряд з цим, використовуючи пакет імітаційного моделювання Simulink, складено структурну модель, яка повністю імітує роботу електричного фільтру. Розв’язок диференціального рівняння можна побачити на віртуальному осцилографі, який дозволяє представити результати моделювання у вигляді часових графіків або у вигляді чисел, графіків, таблиць.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Кучеров, Д. П., А. М. Козуб, and О. М. Костина. "Управління мультиагентною системою в потенціальному полі." Озброєння та військова техніка 14, no. 2 (June 27, 2017): 55–61. http://dx.doi.org/10.34169/2414-0651.2017.2(14).55-61.

Full text
Abstract:
Розглядається рух мультиагентної системи, що складається з обмеженої кількості безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Мультиагентна система включає агента-лідера і декілька агентів – членів групи. Рух цієї системи відбувається за траєкторією, яка визначається початковими умовами, її математичною моделлю і перешкодами, що є на маршруті. Кінцева мета руху відома тільки лідеру групи. Рух цієї структури розглядається в потенціальному полі, яке визначається силами притягання і відштовхування та створюється сигналами управління шляхом вимірювання відстаней до найближчих сусідів. Це дозволяє вважати групу БПЛА агрегатом деякого розміру та описати його рух системою диференціальних рівнянь другого порядку. У роботі досліджуються умови стабілізації руху, надається моделювання пропонованого підходу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Бак, С. М. "Стоячі хвилі в дискретних рівняннях типу Клейна-Ґордона зі степеневими нелінійностями." Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Математика і інформатика 39, no. 2 (November 16, 2021): 7–21. http://dx.doi.org/10.24144/2616-7700.2021.39(2).7-21.

Full text
Abstract:
Дана стаття присвячена вивченню дискретних рівнянь типу Клейна-Ґордона, які описують динаміку нескінченного ланцюга лінійно зв’язаних нелінійних осциляторів. Ці рівняння представляють собою зчисленну систему звичайних диференціальних рівнянь. Такі системи є нескінченновимірними гамільтоновими системами. Розглядаються рівняння типу Клейна-Ґордона зі степеневими нелінійностями непарного степеня. При підстановці анзаца у вигляді стоячої хвилі одержується система алгебраїчних рівнянь для амплітуди стоячої хвилі. Далі розглядається система з більш загальним оператором L лінійної взаємодії осциляторів, який є обмеженим і самоспряженим у гільбертовому просторі дійсних двохсторонніх послідовностей l2. Розглядається задача про існування періодичних і локалізованих (збігаються до нуля на нескінченності) розв’язків для таких систем. Основними умовами існування цих розв’язків є просторова періодичність коефіцієнтів оператора лінійної взаємодії осциляторів та належність частоти стоячої хвилі спектральному проміжку оператора L. Якщо правий кінець спектрального проміжка скінченний, то система має нетривіальні розв’язки. У цій статті показано, що періодичні і локалізовані розв’язки цієї системи можна побудувати як критичні точки відповідних функціоналів Jk та J. Існування періодичних розв’язків встановлено за допомогою теореми про зачеплення. Зокрема, показано, що функціонал Jk задовольняє так звану умову Пале-Смейла та геометрію зачеплення, а отже, має нетривіальні критичні точки. Останні і є періодичними розв’язками системи. У випадку локалізованих розв’язків використати теорему про зачеплення не можна, оскільки для функціоналу J не виконується умова Пале-Смейла. Тому у цьому випадку використано метод періодичних апроксимацій, тобто критичні точки функціоналу J будуються за допомогою граничного переходу при k→∞ в критичних точках функціоналу Jk. В силу відомих властивостей дискретного оператора Лапласа одержано наслідок, в якому встановлено умови існування локалізованих розв’язків для вихідної системи.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

ЧМИР, Віктор, Віктор МЕЛЕНЧУК, and Юрій ІВАШКОВ. "МЕТОДИКА УПРАВЛІННЯ ЗМІСТОМ СЕРЕДНІХ РЕМОНТІВ АВТОМОБІЛІВ ПІДРОЗДІЛІВ ОХОРОНИ КОРДОНУ." Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки 81, no. 3 (September 17, 2020): 535–51. http://dx.doi.org/10.32453/3.v81i3.492.

Full text
Abstract:
З урахуванням результатів огляду наукових досліджень, враховуючи, досвід, специфіку та практику використання автомобільної техніки (АТ) в підрозділах охорони кордону, а також наявність проблематики щодо вдосконалення процесу виконання середніх ремонтів автомобілів, в статті визначенні можливості з підвищення ефективності управління змістом середнього ремонту автомобілів підрозділів охорони кордону. Середній ремонт автомобілів органів Держприкордонслужби, виконаний ремонтним підрозділом, реалізується на застосуванні двох стратегій ремонтних дій: повному агрегатному відновленні основних агрегатів (блоків, вузлів); прямих ремонтних операцій (розточення, шліфування і т.п.), виконуваних на агрегаті, що відмовив, (блоці, вузлі), з частковим відновленням його окремих елементів, або його заміні ідентичним агрегатом (блоком, вузлом), що вже був у застосуванні і пройшов ремонт. Перехід від описових (або констатуючих) моделей до керованих моделей ефективності середнього ремонту має принципове значення по ряду позицій. Одна з основних – удосконалення і раціоналізація діючої системи їхнього виконання, що виключає необхідність виконання капітальних ремонтів техніки. Немаловажне також те, що на керованих моделях стає якісно іншим саме планування проведення середніх ремонтів. Основою аналітичної побудови керованої моделі ефективності середнього ремонту служить динамічна система диференціальних рівнянь. За результатами дослідження отримані математичні моделі процесу адаптивного управління змістом середнього ремонту автомобілів підрозділів охорони кордону у вигляді динамічних систем диференційних рівнянь. Ці математичні моделі формалізують залежність коефіцієнта відновлення технічного ресурсу від співвідношення структурних елементів окремого зразка АТ, що відремонтовані методом агрегатного відновлення і прямими ремонтними діями. Змістом отриманих диференційних рівнянь визначається процес адаптивного управління змістом середнього ремонту, їх аналіз показує, що при домінуванні методу агрегатного відновлення коефіцієнт відновлення технічного ресурсу АТ збільшується, а у протилежному випадку зменшується.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Abramov, Yuriy, Oleksii Basmanov, and Volodymyr Oliinik. "Моделювання розтікання горючої рідини внаслідок аварії на залізничному транспорті." Problems of Emergency Situations, no. 33 (2021): 30–42. http://dx.doi.org/10.52363/2524-0226-2021-33-3.

Full text
Abstract:
Розглянуто прогнозування наслідків надзвичайних ситуацій, обумовлених розливом горючих рідин на залізничному транспорті шляхом побудови математичних моделей динаміки розтікання горючої рідини та її просочення вглибину ґрунту. Побудовано математичну модель, що складається із системи двох диференціальних рівнянь, перше з яких є рівнянням параболічного типу і описує динаміку зміни висоти шару рідини з часом. Друге описує глибину просочення рідини в ґрунт. Показано, що просочення рідини вглиб підстилаючої поверхні істотно впливає на динаміку її розтікання і має бути враховано для правильної оцінки наслідків надзвичайної ситуації, викликаної пошкодженням цистерни з горючої рідиною. Для випадку миттєвого руйнування ємності з рідиною система рівнянь доповнюється початковими умовами, що містять особливість у вигляді -функції у точці розливу. Показано, що математична модель поступового витікання рідини із пошкодженої ємності може бути отримана шляхом введення в диференціальне рівняння доданку, що описує джерело витікання рідини. Запропоновано метод оцінки параметрів моделі просочення рідини вглиб ґрунту, який базується на вимірюванні глибини просочення в певні моменти часу і пошуку таких значень показника капілярності, гідравлічної провідності і пористості ґрунту, які забезпечують мінімальне відхилення розрахованої глибини просочення від експериментально визначеної. При цьому для визначення розрахункової глибини використовується аналітичний розв’язок рівняння просочення рідини, а в якості критерію – мінімум суми квадратів відхилень. Побудовані моделі можуть бути використані при прогнозуванні наслідків теплового впливу пожежі розливу горючої рідини на рухомий склад та технологічні споруди залізниці
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Фуртат, І. Е., and Ю. О. Фуртат. "МЕТОД МОДЕЛЮВАННЯ РУХУ ТЕМПЕРАТУРНОГО ФРОНТУ ЗА НЕІЗОТЕРМІЧНОЇ ФІЛЬТРАЦІЇ." Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, no. 3 (November 2, 2021): 47–54. http://dx.doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.3.6.

Full text
Abstract:
Динаміка об’єктів з розподіленими параметрами описується диференціальними рівняннями в частинних похідних параболічного типу, які з крайовими умовами є мате- матичними моделями багатьох нестаціонарних нелінійних процесів. Математичними моделями тепломасопереносу є системи рівнянь параболічного типу з такими ж гранич- ними умовами. Усі реальні процеси, як правило, є нелінійними. Вибір оптимального методу розв’я- зання тієї або іншої задачі теорії поля і технічного засобу для її реалізацій є складним питанням. У наш час найбільше поширення при математичному моделюванні складних об’єк- тів з розподіленими параметрами одержали методи дискретизації математичної моделі шляхом просторово-тимчасового квантування. Представлення математичної моделі об’єктів з розподіленими параметрами системами звичайних диференціальних або алгебраїчних рівнянь дозволяє моделювати їх на аналогових і цифрових обчислю- вальних машинах. Можна прийняти, що час роботи циркуляційної системи обмежений часом досягнення температурним фронтом експлуатаційної свердловини. Проведеними дослідженнями [1] встановлено, що теплоприток від гірського масиву, що оточує шар, у реальних пласто- вих умовах не виявляє істотного впливу на час роботи циркуляційної системи в постій- ному температурному режимі. Тому в розрахунках теплопритоком нехтуємо. У добуванні геотермальної енергії має місце напірна фільтрація, при якій величина μ має значення порядку 10-6 м-2. У зв’язку з цим система виходить на стаціонарний режим за час, малий у порівнянні з часом її роботи. У статті пропонується метод моделювання руху температурного фронту з вико- ристанням диференціальної моделі з переходом до кінцево-різницевої. Після обчислення першого наближення значення швидкості руху холодної води це значення уточнюється з використанням ітерацій за різними параметрами моделі.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Квазілінійна система диференціальних рівнянь"

1

Гусарова, І. Г., and Д. В. Абрамов. "Комп’ютерне моделювання розриву трубопроводу методом характеристик." Thesis, Харків : ТОВ «Друкарня Мадрид», 2018. http://openarchive.nure.ua/handle/document/9411.

Full text
Abstract:
Розглядається задача моделювання розриву трубопроводу на ділянці трубопроводу методом характеристик. Математичною моделлю режимів течії газу при розриві трубопроводу є квазілінійна система диференціальних рівнянь у частинних похідних гіперболічного типу з заданими початковими та крайовими умовами. Наведений алгоритм розрахунку параметрів газового потоку при розриві трубопроводу методом характеристик.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Охотська, Олена Вадимівна. "Отримання системи диференціальних рівнянь деформації пластини за допомогою мультисплайна." Thesis, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2014. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/48782.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Семикіна, А. А., and В. К. Кобозєв. "Розв’язок задачі Пуассона в прямокутній області методом НІДР (зведення до системи нелінійних інтегродиференціальних рівнянь." Thesis, ХНУРЕ, 2020. http://openarchive.nure.ua/handle/document/12130.

Full text
Abstract:
Один із підходів ґрунтується на використанні системи нелінійних інтегро-диференціалів рівнянь (метод НІДР), сформульованої в загальному вигляді в роботах Литвина О.Н. У цій роботі представлений один із можливих підходів до впровадження методу НІДР. Суть цього підходу полягає в тому, що в структурі наближеного рішення методу НІДР всі функції підтримки вважаються знайденими і константами, що призводить до необхідності вирішення нелінійних систем інтегро-диференціальних рівнянь.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Коломієць, Світлана Володимирівна, Светлана Владимировна Коломиец, Svitlana Volodymyrivna Kolomiiets, Ірина Олександрівна Шуда, Ирина Александровна Шуда, and Iryna Oleksandrivna Shuda. "Асимптотичні методи інтегрування нелінійних рівнянь динамічних систем." Thesis, НПУ ім. М.П. Драгоманова, 2002. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/62092.

Full text
Abstract:
Розкривається застосування асимптотичних методів інтегрування нелінійних рівнянь динамічних систем.
The application of asymptotic methods for the integration of nonlinear equations of dynamical systems is revealed.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Олійник, В. В., and Ю. Г. Рогинський. "Застосування операційного числення до задач автоматизованого управління." Thesis, Київський національний університет технологій та дизайну, 2017. https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/8608.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Шпакович, М. О. "Нелінійний метод гальоркіна у чисельному аналізі стаціонарних в’язких течі." Thesis, ХНУРЕ, 2019. http://openarchive.nure.ua/handle/document/9419.

Full text
Abstract:
The problem of calculating the stationary flow of a viscous incompressible fluid in a bounded simply connected domain is considered. For its numerical analysis it was proposed to use the R-function method and the nonlinear Galerkin method. The results of a computational experiment for a test problem are given.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Тютюнник, Ю. С. "Дослідження моделі Кейнса з малим параметром." Thesis, ХНУРЕ, 2020. http://openarchive.nure.ua/handle/document/12135.

Full text
Abstract:
Об'єктом дослідження є модель економічного союзу двох країн, які взаємно пов'язані торгівлею. Досліджується асимптотична збіжність рішень для бізнес-циклу моделей Кейнса, описаних системою лінійних диференціальних рівнянь з невеликим параметром. Методи дослідження - це методи встановлення малих, швидких чи повільних змінних для асимптотичних розширень розв’язків для диференціальних рівнянь.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

О, Дехтяр М. "Застосування рівняння ван дер Поля в електротехніці." Thesis, Національний авіаційний університет, 2021. https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/50715.

Full text
Abstract:
1. Феномен уравнения Ван дер Поля / Кузнецов А.П., Селиверстова Е.С., Трубецков Д.И., Тюрюкина Л.В. - Изв. вузов «ПНД», т. 22, № 4, 2014. - 42 c. 2. Рабинович М.И., Трубецков Д.И. Введение в теорию колебаний и волн. - НИЦ «Регулярная и хаотическая динамика», 2010. - 560 с. (глава 14).
Рівняння ван дер Поля було не першим рівнянням, що описувало автоколивальні процеси, але першим нелінійним диференціальним рівнянням, що мало реальний фізичний зміст та періодичний розв’язок. Цю властивість було виявлено видатним голландським вченим Балтазаром ван дер Полем у результаті дослідів з вивчення коливань в електричних ланцюгах і в зв’язку з дослідженням електричної моделі биття серця.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Наумейко, І. В., and Г. В. Сова. "Дослідження моделей захисних систем з різношвидкісними змінними." Thesis, 2020. http://openarchive.nure.ua/handle/document/11939.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Калашніков, Дмитро Миколайович. "Розв'язність нетерових крайових задач з керуванням у диференціальній системі у скінченновимірному просторі." Магістерська робота, 2020. https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/2570.

Full text
Abstract:
Калашніков Д. М. Розв'язність нетерових крайових задач з керуванням у диференціальній системі у скінченновимірному просторі : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 111 "Математика" / наук. керівник Є. В. Панасенко. Запоріжжя : ЗНУ, 2020. 45 с.
UA : Робота викладена на 45 сторінках друкованого тексту, містить 26 джерел. Об’єкт дослідження: нетерові крайові задачі для звичайних диференціальних рівнянь з керуванням в системі. Мета роботи: дослідження на керованість лінійних нетерових крайових задач у скінченновимірному просторі. Метод дослідження: аналітичний. У кваліфікаційній роботі приведені основні означення, теореми, умови існування розв’язку крайових задач для звичайних диференціальних рівнянь, в яких кількість невідомих у системі не співпадає з кількістю крайових умов. Застосовуючи апарат псевдообернених матриць, було розв’язано нетерову крайову задачу та досліджено її на керованість в скінченновимірному просторі
EN : The work is presented on 45 pages of printed text, 26 references. The object of the study is the noetherian boundary-value problems for ordinary system-controlled differential equations. The aim of the study is studying on the controllability of linear boundaryvalue problems in finite-dimensional space. The method of research is analytical. In the qualification paper, we give the basic definitions, theorems, conditions for the existence of a solution of boundary-value problems for ordinary differential equations in which the number of unknowns in the system doesn’t coincide with the number of boundary conditions. Applying the apparatus of pseudoinverse matrices, the Noether boundary-value problem was solved and investigated on controllability in finite-dimensional space.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography