Journal articles on the topic 'Кадрова безпека підприємства'

To see the other types of publications on this topic, follow the link: Кадрова безпека підприємства.

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Кадрова безпека підприємства.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Смоквіна, Г. А., and Альхаммаді Талеб Абдулла Мохаммед Алі. "ІНСТРУМЕНТИ ОЦІНКИ КАДРОВОГО СКЛАДНИКА СИСТЕМИ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА." Підприємництво та інновації, no. 18 (June 30, 2021): 50–56. http://dx.doi.org/10.37320/2415-3583/18.9.

Full text
Abstract:
Метою дослідження є розгляд інструментів оцінки кадрової безпеки як складника фінансово-економічної безпеки підприємства та розроблення методичного підходу до їх удосконалення. Автори проаналізували та згрупували погляди науковців за складниками кадрової безпеки. Розглянуто групи інструментів управління кадровою безпекою, серед яких для подальшого дослідження виокремлена важлива група, що містить оцінювання персоналу підприємств. Розглянуто цілі, основні етапи оцінки стану кадрової безпеки персоналу, надано їх стислу характеристику. Досліджено індикатори для оцінки кадрової безпеки за складниками. Розраховано інтегральний показник кадрової безпеки, агрегований за всіма показниками. Для інтерпретації отриманих результатів вибрана шкала Харрінгтона, яка дасть змогу визначити стан кадрової безпеки окремо за складниками та у цілому на підприємстві, що дасть змогу визначити напрями роботи менеджменту підприємства із власним персоналом.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Grymak, О. Y., and І. Y. Burda. "КАДРОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ − ЗАПОРУКА КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА." Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies 18, no. 2 (September 9, 2016): 41–47. http://dx.doi.org/10.15421/nvlvet6907.

Full text
Abstract:
Охарактеризовано концептуальні засади забезпечення кадрової безпеки підприємств. Окреслено і виокремлено значення, суть та функції основних термінінів та понять, що використовуються для характеристики кадрового потенціалу підприємств. «Робоча сила», «людські ресурси», «людські фактори», «людський капітал», «людський потенціал», «трудовий потенціал», «кадровий потенціал», «кадри», «персонал» − терміни, що мають різний зміст і суттєве навантаження, але є взаємопов’язаними, взаємодоповнюючими та із різних сторін характеризують їх носія – людину. Узагальнено доробку вітчизняних та закордонних науковців, і визначено перелік суттєвих відмінностей щодо поняття людських ресурсів від усіх інших (матеріальних, фінансових, інформаційних та ін.). Послідовна характеристика термінів (людський потенціал, кадровий потенціал, індивідуальний потенціал) дозволила висловити міркування щодо існування ієрархічного взаємозв’язку між ними, який представлено у графічному виді. Визначено, що поняття «кадри» та «персонал» теоретично тотожні, відрізняються історією використання та інтенсивністю наукових досліджень, і для потреб кадрової безпеки можуть застосовуватись одночасно. Обґрунтовано, що формуючи кадровий потенціал підприємства, основне це визначити головну мету, яку ставить перед собою підприємство, та обрати стратегію її досягнення. Показано, що структура кадрового потенціалу з позиції формування його безпеки має відповідний вигляд. Підкреслено, що особливу увагу при формуванні кадрового потенціалу підприємств слід приділити потенційним претендентам на робочі місця. Створення переліку осіб–претендентів на робочі місця дозволяє значно підвищити ефективність процесу формування кадрового потенціалу через зменшення витрат на підготовку кадрів, втрат від зниження професійно–кваліфікаційного рівня та нейтралізації частини відповідних зовнішніх і внутрішніх загроз. Наголошено, що формування кадрового потенціалу – це важлива функція роботи будь–якого підприємства, яка в сучасних умовах господарювання у найбільшій мірі впливає як на ефективність його діяльності, так і забезпечує саме існування. У відповідності до цього, особливо важливим є розроблення концепції управління персоналом, яка б включала планомірне та обґрунтоване формування кадрового потенціалу із врахуванням пріоритетних завдань кадрової безпеки підприємства.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Бойко, В. В., and В. О. Вінник. "ІНСТРУМЕНТИ КОНТРОЛІНГУ В СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА." Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, no. 9 (November 3, 2021): 40–47. http://dx.doi.org/10.32851/2708-0366/2021.9.5.

Full text
Abstract:
У статті визначено стратегічну важливість контролінгу в процесах мінімізації ризиків невизначеності прийняття управлінських рішень на підприємстві. Ідентифіковано передумови обґрунтування інструментів контролінгу в системі економічної безпеки підприємства. Проведено SWOT-аналіз стану використання контролінгу вітчизняними підприємствами в системі їх економічної безпеки. Розроблено матрицю узгодження завдань і пріоритетних заходів контролінгу з базовими функціональними складовими частинами економічної безпеки підприємства (фінансовою, силовою, виробничою, ринковою, техніко-технологічною, кадровою, інформаційною та екологічною). Запропоновано реалізацію комплексу інструментів контролінгу в системі економічної безпеки, серед яких слід назвати інституційно-правові, фінансово-економічні, організаційно-управлінські, науково-методологічні та інформаційно-комунікаційні.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

ОСТРІКОВА, ТЕТЯНА. "Місце і роль авторизованого економічного оператора в системі інструментів забезпечення митної безпеки." Право України, no. 2021/03 (2021): 157. http://dx.doi.org/10.33498/louu-2021-03-157.

Full text
Abstract:
В умовах євроінтеграційних процесів та необхідності оптимізації здійснення митної справи в Україні важливим завданням є імплементація в механізм правового регулювання різноманітних форм партнерських взаємовідносин між митними органами та підприємствами – суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, провідне місце серед яких займає інститут авторизованого економічного оператора (АЕО). Окрім того, цей інститут є окремим, відносно самостійним структурним елементом забезпечення митної безпеки як інструмента поліпшення процедури здійснення митної справи та захисту реалізації економічних інтересів підприємств. Мета статті полягає у визначенні місця та ролі АЕО через призму інструментів забезпечення митної безпеки держави. Встановлено, що в системі інструментів забезпечення митної безпеки АЕО – це відносно самостійний елемент, який одночасно є і інструментом сприяння торгівлі та покращення ефективності роботи митних органів, і формою захисту економічних інтересів підприємств. Роль АЕО в механізмі державного забезпечення митної безпеки запропоновано розглядати дуалістично: з боку реалізації політики сприяння міжнародної торгівлі та підвищення конкурентноспроможносні підприємств із високим ступенем довіри, що одночасно забезпечує безпеку ланцюга постачання товарів; та з боку безпосередньої оптимізації процедур здійснення митної справи. Встановлено, що запровадження спеціальних спрощень і переваг, які передбачають суттєві полегшення митних формальностей для підприємств із високим ступенем довіри щодо товарів, що переміщуються такими підприємствами, та, відповідно, зменшення обсягів контролю до АЕО з боку митних органів потенційно хоча і створюють вірогідність загроз митної безпеки, однак подібна мінімізація обсягів контрольно-наглядових дій за суб’єктами, що отримали у встановленому законом порядку авторизацію АЕО та набули статус АЕО, компенсується через проведення центральним органом виконавчої влади, який реалі зує державну митну політику із залученням посадових осіб відповідних митниць відносно таких суб’єктів оцінки відповідності підприємства критеріям АЕО, яка за своєю правовою суттю є перевіркою, а також подальшого проведення митними органами моніторингу відповідностіпідприємства критеріям АЕО та повторної оцінки відповідності у визначених законом випадках. Окрім цього, забезпечення належного рівня митної безпеки досягається перенесенням контролю на більш ранню стадію (на період оцінки відповідності підприємства встановленим критеріям набуття статусу АЕО), що дає змогу вивільнити кадрові, організаційні та інші ресурси митних органів для виконання інших завдань при здійсненні митної справи.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Бояринова, К. О., and К. С. Бордюг. "ПРОГРАМНО-ЦІЛЬОВИЙ ПІДХІД В УПРАВЛІННІ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВ." Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, no. 3 (November 9, 2020): 60–68. http://dx.doi.org/10.32851/2708-0366/2020.3.8.

Full text
Abstract:
Статтю присвячено узагальненню та обґрунтуванню доцільності застосування програмно-цільового підходу в управлінні економічною безпекою підприємств, встановленню цільових його орієнтирів та відповідних програмних заходів їх досягнення. Визначено програмні заходи для досягнення цілей управління фінансовою безпекою підприємства, у тому числі для зниження кредитозалежності, підвищення ефективності інвестицій. Розкрито програмні заходи для забезпечення техніко-технологічної безпеки, зокрема для забезпечення досягнення безперебійності процесу виробництва. Обґрунтовано програмні заходи цілей управління інформаційною безпекою (захист розробок та ноу-хау; захист від конкурентної розвідки) та програмні заходи цілей кадрової безпеки. Запропоновано відповідні цілі та програмні заходи безпеки економічних відносин.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Павлова, В. А., and К. С. Хаврова. "ОЦІНКА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ ПЕРСОНАЛУ ЯК СКЛАДОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА." Підприємництво та інновації, no. 15 (December 30, 2020): 59–63. http://dx.doi.org/10.37320/2415-3583/15.10.

Full text
Abstract:
Однією з перешкод забезпечення економічної безпеки підприємства є зниження інтелектуальної активності персоналу як основної частки кадрової складової частини економічної безпеки підприємства. Запровадження оцінки інтелектуальної активності персоналу є визначальним для економічної безпеки підприємства та спрямоване на те, щоб, з одного боку, стимулювати прагнення кожного працівника до ефективної роботи, що приведе до забезпечення економічної безпеки, а з іншого боку, сприяти мінімізації загроз від персоналу підприємства. Базуючись на індикаторах, об’єднаних за кластерами (кваліфікацій, здібностей, можливостей), експертним методом визначаємо рівень інтелектуальної активності персоналу відповідно до шкали Харрінгтона. В результаті оцінювання встановлюються високий, прийнятний, задовільний, низький, кризовий рівні, що дає змогу розробляти рекомендації для підприємств щодо напрямів досягнення прийнятних рівнів їх економічної безпеки.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Melnyk, N. B. "ОБЛІКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА." Actual problems of regional economy development 2, no. 13 (June 26, 2017): 122–26. http://dx.doi.org/10.15330/apred.2.13.122-126.

Full text
Abstract:
У статті розкрито важливість облікового забезпечення системи управління економічною безпекою підприємства, незалежно від функцій, які виконує бухгалтер (інформаційну чи інформаційно-аналітичну). Визначено мету та основне значення даних обліку (фінансового) для керівництва окремо кожною із функціональних складових економічної безпеки підприємства: внутрішньовиробничими (фінансова, політична, правова, інтелектуальна, кадрова, технічна, технологічна, інформаційна, екологічна, соціальна, силова, інноваційна) і позавиробничими (ринкова, інтерфейсна).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Верескун, М. В., В. М. Колосок, and Е. В. Колосок. "ВПЛИВ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ НА УПРАВЛІННЯ ПРОМИСЛОВИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ." Підприємництво і торгівля, no. 30 (July 1, 2021): 11–16. http://dx.doi.org/10.36477/2522-1256-2021-30-02.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто об’єктивні передумови цифрової трансформації у промисловому у секторі економіки. Визначено, що на межі ХХ і ХХІ ст. сформувалася нова сервісна модель організації бізнесу у промисловості, яка передбачає перехід від одноразового продажу продукту до продажу послуг із його обслуговування і модернізації протягом усього періоду експлуатації. Досліджено особливості процесу переходу промислових підприємств від продуктової до сервісної моделі організації бізнесу. Доведено, що використання всіх переваг сервісної моделі можливе лише за умов використання можливостей, що виникають у підприємства в результаті цифрової трансформації всіх бізнес-процесів і процесів управління ними Досліджено основні тенденції, що є каталізаторами змін у процесі управління промисловим підприємством на стратегічному та тактичному рівнях. Доведено, що на стратегічному рівні основними тенденціями є перехід від вивчення потреб покупця до їх формування та скорочення відстані між виробником і покупцем, що значно скорочує ланцюги створення додаткової вартості, виключаючи з них різних посередників. Досліджено основні тенденції, які відбуваються на тактичному рівні управління, в таких елементах управління промисловим підприємством: розроблення продукції, виробництво, логістика, маркетинг і продажі, післяпродажне обслуговування, безпека, рекрутинг та утримання кадрів. Визначено, що у сьогоднішній структурі виробництва навіть найбільш передових промислових компаній питома вага «розумної» техніки і пристроїв, які спроможні використовувати всі переваги цифрової економіки, не перевищує 40%. Доведено, що такий стан справ призводить до суттєвих проблем в організації процесу управління промисловими підприємствами, адже зрозуміло, що протягом ще досить тривалого часу промислові компанії змушені будуть організовувати виробництво, продаж і обслуговування як «традиційної» техніки і технологій, так і «розумної». Зроблено висновок про безальтернативність цифрової трансформації для великих промислових підприємств, а також про необхідність скорочувати термін паралельного використання продуктової і сервісної моделі організації бізнесу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Bondarchuk, N. V. "SWOT АНАЛІЗ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА." Actual problems of regional economy development 1, no. 15 (November 4, 2019): 8–15. http://dx.doi.org/10.15330/apred.1.15.8-15.

Full text
Abstract:
Стаття спрямована на дослідження технології проведення SWOT-аналізу на аграрному підприємстві з метою забезпечення його економічної безпеки. За умов загострення конкурентної боротьби, порушення фінансової стабільності, невизначеності на ринку особливого значення набуває SWOT-аналіз, який є інструментом стратегічного управління. Метою статті є дослідження та виявлення внутрішніх і зовнішніх сторін економічної безпеки аграрного підприємства на основі SWOT-аналізу для забезпечення його ефективного управління. В ході дослідження використано загальнонаукові методи, системний та комплексний аналіз.В статті констатовано, що оцінка рівня економічної безпеки аграрного підприємства формується в розрізі таких основних функціональних складових, як: фінансова, інноваційна, кадрова, техніко-технологічна. Кожна із цих складових оцінюється за системою якісних та кількісних складових, що включають в себе інтегральну оцінку рівня економічної безпеки з вивченням їх важливих показників.Запропоновано алгоритм проведення SWOT-аналізу для аграрного підприємства, який складається з етапів: 1) визначення важливих факторів, які впливають на діяльність підприємства; 2) виявлення загроз та можливостей підприємства, які встановлюються за пріоритетом, необхідності концентрації зусиль та відповідного моніторингу; 3) групування можливостей та загроз за певним взаємозв’язком; 4) будова комплексної матриці та формулювання стратегії.Встановлено, що застосування даного інструменту стратегічного управління, дозволяє своєчасне виявити поряд із сильними сторонами та можливостями підприємства існуючі загрози та слабкі сторони, побудувати ефективну стратегію діяльності і за рахунок сильних сторін та можливостей підприємства втримати свою частку на ринку, покращити фінансовий стан, досягти переваги перед конкурентами, збільшити обсяги виробництва продукції.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Степахно, А. В. "Кадрова стратегія як фактор економічної безпеки підприємства." Формування ринкових відносин в Україні, no. 7/8 ( 98/99) (2009): 17–20.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Hnatiuk, T. M., N. B. Melnyk, and T. P. Banashkevych. "ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА." Actual problems of regional economy development 2, no. 12 (April 26, 2016): 193–99. http://dx.doi.org/10.15330/apred.2.12.193-199.

Full text
Abstract:
Досліджено важливість економічної безпеки підприємства в його функціонуванні. Визначено суть її обліково-аналітичного забезпечення. Виокремлено облікове й аналітичне забезпечення економічної безпеки господарюючого суб’єкта. Розкрито їх значення та обґрунтовано необхідність у формуванні кожної з складових економічної безпеки підприємства: фінансової, політичної, правової, інтелектуальної, кадрової, технологічної, інформаційної, екологічної, соціальної, силової.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Назарова, Г. "Передумови створення системи кадрової безпеки підприємства." Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, Вип. 15 (2010): 52–60.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Полінкевич О.М. "ДІАГНОСТИКА ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ." Економічний форум 1, no. 4 (December 1, 2019): 153–61. http://dx.doi.org/10.36910/6765-2308-8559-2019-4-24.

Full text
Abstract:
У статті проведено діагностику еколого-економічної безпеки підприємств в Україні. Запропоновано використовувати систему показників, яка поєднує вимір таких змін, як соціально-психологічні, виробничо-технологічні, фінансово-економічні, інтелектуально-кадрові, структурно-адміністративні. Визначено перелік якісних та кількісних показників, що оцінюють ефективність змін у кожній із груп. Доведено, що потрібна розробка стратегії забезпечення еколого-економічної безпеки підприємств України.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Підлипна, Р. П. "ОЦІНЮВАННЯ ІНВЕСТУВАННЯ В СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВА." Herald of Lviv University of Trade and Economics Economic sciences, no. 63 (October 1, 2021): 64–69. http://dx.doi.org/10.36477/2522-1205-2021-63-10.

Full text
Abstract:
Статтю присвячено методологічним аспектам оцінювання економічної доцільності інвестицій у соціально-економічний розвиток персоналу, яка визначається високим рівнем їх окупності і потребує оп-тимізації інвестиційних потоків підприємства. Визначено, що загальними цілями розвитку персоналу є ство-рення умов для стимулювання розкриття потенціалу працівників і забезпечення високої вмотивованості щодо досягнення поставлених завдань. Показано, що особливістю сучасних підходів до розвитку персоналу є завдан-ня творчої імплементації у реальну комерційну практику існуючих та безперервної генерації нових знань. Зміни в економічних системах постіндустріального етапу ставлять до персоналу вимоги знання інноваційних техно-логій, здатності розробляти та впроваджувати нові проекти. Водночас соціальна позиція визначає місце працівника в системі управлінських відносин, залежить від його функціональних обов’язків і професійно-кваліфікаційної характеристики. Ефективне інвестування у соціально-економічний розвиток передбачає вит-рати на навчання, охорону здоров’я, виховання і підвищення лояльності працівників до підприємства. Однак кадрова політика більшості підприємств націлена виключно на зменшення витрат, а система мотивації зво-диться до процедури оплати праці. Оцінювання потреби в розвитку персоналу є підґрунтям виявлення причин-но-наслідкового зв’язку між запланованими навчальними програмами і набутим у результаті їх реалізації соціально-економічним ефектом, що дозволяє включати планування розвитку персоналу в загальну стратегію розвитку підприємства. Запропонований поетапний алгоритм аналізу дозволяє як точно і неупереджено врахувати загальну ефективність інвестицій у соціально-економічний розвиток персоналу, так і об’єктивно оцінити кожну зі складових проекту на відповідність цілям розвитку підприємства і окремих працівників. По-дальші дослідження пропонується спрямувати на аналіз впливу окремих напрямків соціально-економічного розвитку на рівень забезпечення соціальної безпеки підприємства.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Onisiforova, Valentyna, and Tatyana Bolotova. "СУЧАСНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ КАДРОВОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА." Проблеми і перспективи розвитку підприємництва, no. 24 (May 31, 2020): 133. http://dx.doi.org/10.30977/ppb.2226-8820.2020.24.0.133.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Ліпич Л.Г., Хілуха О.А., and Кушнір М.А. "ДОСЛІДЖЕННЯ ЧИННИКІВ ДЕМОТИВАЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ ПІДПРИЄМСТВА." Економічний форум 1, no. 3 (September 25, 2021): 70–78. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2021-3-10.

Full text
Abstract:
Обмеженість ресурсів, конкуренція, глобалізація економіки зумовлюють необхідність виявлення впливу демотиваційних чинників на ефективність діяльності кожного суб’єкта підприємництва. Тому метою статті є оцінка джерел та чинників, що мають демотивуючий вплив на працівників підприємств. У статті демотивація розглядається як система дисциплінарних покарань, матеріальних стягнень і емоційних стресів для того, щоб дати зрозуміти працівнику, що він погано справляється зі своїми обов’язками. Обґрунтовано, що в контексті мотивації та демотивації до праці працівник може займати такі позиції: бути мотивованим, що означає, що він буде демонструвати поведінку, необхідну для досягнення конкретної мети; демотивованим - буде працювати на досягнення поставлених цілей чи виконання завдань набагато нижче власних можливостей; виражати нейтральне ставлення до роботи - виконувати свої завдання відповідно до зазначених вказівок, не демонструючи позитивної чи негативної поведінки. Шляхом опитування працівників великих Луцьких підприємств на предмет ролі позитивної та негативної мотивації і демотивації до роботи, встановлено, що чинники позитивної мотивації використовуються частіше. Це свідчить про ефективність мотиваційної системи роботодавців опитуваних підприємств. Респонденти ранжували позитивні чинники таким чином: оприлюднення позитивних досягнень (16%),стимулювання розвитку (15%), підвищення матеріальної винагороди (15%), право придбання акцій підприємства (11% ),почуття самореалізації та розвитку (9% ). Найбільш демотивуючим чинником для респондентів є фінансовий , другим - непорозуміння в колективі, третім - погані стосунки з безпосереднім керівником. Доведено, що хоча фінансовий чинник має найсильніший вплив, не менш важливими для працівників є міжособистісні відносини. Найменше демотивують респондентів складні завдання. Запропоновано здійснення заходів із профілактики і попередження виникнення демотивації працівників. Обґрунтовано, що знання видів мотивації та демотиваційних чинників і раціональне застосування форм матеріального та нематеріального стимулювання підвищують конкурентоспроможності підприємства та його кадрову безпеку.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Іatsyshyn, Andrii V., Oleksandr O. Popov, Volodymyr O. Artemchuk, Valeriia O. Kovach, and Iryna S. Zinovieva. "АВТОМАТИЗОВАНІ ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ У ГАЛУЗІ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ." Information Technologies and Learning Tools 72, no. 4 (September 21, 2019): 286–305. http://dx.doi.org/10.33407/itlt.v72i4.2993.

Full text
Abstract:
Стан довкілля значною мірою залежить від компетентності фахівців у галузі екологічної безпеки, які відповідають за прийняття управлінських рішень щодо зменшення негативного впливу на природне навколишнє середовище. Тому важливим є постійне підвищення кваліфікації управлінських кадрів, зокрема щодо застосування автоматизованих системи управління екологічною безпекою. Проаналізовано закордонні та вітчизняні публікації в галузі управління екологічною безпекою за даними моніторингу. На підставі власного багаторічного досвіду роботи в галузі екологічної безпеки та на основі наукових джерел визначено, що важливими є розробка та впровадження спеціалізованих систем управління екологічною безпекою за даними моніторингу. Такі системи необхідні для: виявлення і прогнозування прихованих тенденцій і закономірностей розвитку екологічних процесів, ідентифікації раніше невідомих взаємозв'язків між екологічними параметрами і факторами впливу, розробки оптимізаційних рекомендацій у галузі екологічної безпеки, візуалізації результатів аналізу, підготовки попередніх звітів і проєктів допустимих рішень з відповідним оцінюванням тощо. Розглянуто основні принципи управління екологічною безпекою. Описано основні блоки удосконаленої системи управління екологічною безпекою за даними екологічного моніторингу, а саме: «Задачі стратегічного управління екологічною безпекою», «Бази даних та алгоритми оцінювання ситуації і прийняття управлінських рішень у галузі екологічної безпеки», «Управління даними», «Система підготовки рішень (на основі економічної оцінки «ризик-ціна-ефект»)», «Система підготовки рішень», «Інтелектуальний аналіз даних», «Система підтримки прийняття рішень (СППР)», «Задачі тактичного управління екологічною безпекою». Запропоновано удосконалену структуру автоматизованої інформаційної системи управління екологічною безпекою територій, що зазнають техногенного впливу від промислових, потенційно-небезпечних об’єктів та транспорту. Описано призначення блоків (модулів) систем і зв’язків між ними. Побудовано параметричну модель експертно-інформаційної системи, яка охоплює: базу знань, моделювання, підтримку ухвалення рішень та налаштування контрольно-вимірювального блоку. Показано, що розроблені системи забезпечують функціонування системи управління екологічною безпекою, дають змогу описувати структурні елементи та інформаційні зв’язки між ними, що підвищує оперативність опрацювання вихідних даних. Обґрунтовано шляхи застосування автоматизованої інформаційної системи управління екологічною безпекою в підвищенні кваліфікації фахівців, відповідальних за прийняття управлінських рішень у галузі екологічної безпеки. Отже, одночасно з удосконаленням складових системи управління екологічною безпекою за даними моніторингу, важливим є підвищення кваліфікації фахівців у галузі екологічної безпеки, зокрема працівників міністерств, підприємств та організацій, які відповідають за прийняття рішень щодо зменшення негативного впливу на довкілля та підготовку майбутніх фахівців у цьому напрямку.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Kravchenko, Оlexandr O. "ЧИННИКИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ У СУЧАСНИХ УМОВАХ." Bulletin of the Kyiv National University of Technologies and Design. Series: Economic sciences 117, no. 6 (December 20, 2017): 43–50. http://dx.doi.org/10.30857/2413-0117.2017.6.6.

Full text
Abstract:
The article explores the essence of economic security and personnel security, in particular, as its structural component. The objective and subjective factors of personnel security in modern conditions are considered.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Луппова, Н. І. "Зовнішні та внутрішні загрози кадрової складової економічної безпеки підприємства." Формування ринкових відносин в Україні, no. 7/8 (110/111) (2010): 125–28.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Черчик, Л. "Управління кадровою безпекою в системі менеджменту персоналу підприємства." Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, no. 4 (12) (2017): 57–61.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Черчик, Л. "Управління кадровою безпекою в системі менеджменту персоналу підприємства." Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, no. 4 (12) (2017): 57–61.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Міщук, Є. В. "Удосконалення методології оцінювання рівня та стану безпеки кадрових інтересів підприємства." Бізнес Інформ, no. 7 (510) (2020): 300–309.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Сліпа, О. З. "Мотивація персоналу та її роль у забезпеченні кадрової безпеки підприємства." Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія економічна, вип. 2 (2014): 351–61.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Kalinichenko, L. L., O. S. Shumilo, and Y. Y. Kulimakin. "The Personnel Component of Economic Resilience of a Retail Enterprise." Problems of Economy 1, no. 43 (2020): 138–43. http://dx.doi.org/10.32983/2222-0712-2020-1-138-143.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Копча, Ю. Ю. "Формування системи оцінки кадрової складової підприємства при управлінні потенціалом економічної безпеки." Економічний вісник Національного гірничого університету, no. 2 (66) (2019): 116–22.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Онісіфорова, В. Ю. "Медичне страхування працівників як перспективний напрямок підвищення рівня кадрової безпеки підприємства." Проблеми і перспективи розвитку підприємництва, no. 3 (10), т. 2 (2015): 51–54.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Затонацький, Д. "Діагностика інсайдерських ризиків і загроз в управлінні кадровою безпекою підприємства." Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Економіка, вип. 3 (204) (2019): 20–28.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Чуй, І. Р., С. М. Голдак, and О. І. Дума. "ПОДАТКОВА БЕЗПЕКА ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ ФІСКАЛЬНОЇ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ." Herald of Lviv University of Trade and Economics Economic sciences, no. 65 (January 28, 2022): 151–60. http://dx.doi.org/10.36477/2522-1205-2021-65-21.

Full text
Abstract:
У статті характеризується система забезпечення податкової безпеки держави, проводиться оцінювання загроз, ризиків та індикаторів для визначення її стану. Окремими характеристиками безпеки є моніторинг загроз, оцінювання вразливості податкової системи до цих загроз, аналіз індикаторів податкової безпеки держави, зокрема обсягів податкових надходжень Зведеного бюджету України за 2016-2020 рр., фіскальної значимості податків у структурі доходів бюджету та у ВВП, рівня ухилення від оподаткування та тіньової економіки, рівня виконання плану надходжень, ефективності адміністрування та дієвості податкового контролю, навантаження працівників органів державної податкової служби. Оцінювання стану податкової безпеки в Україні виявило посилення податкового навантаження, передусім за рахунок зростання податкового навантаження на працю і прибуток підприємств. Зростання витрат на утримання фіскальних органів та адміністрування податків не варіює зі зростанням величини податкового боргу та станом у сфері ухилення від оподаткування. Про низьку ефективність адміністрування податків свідчить зростання податкового боргу і значний рівень списання безнадійної податкової заборгованості. Заходи, проведені органами ДФС і ДПС щодо погашення та упередження зростання податкового боргу, виявилися неефективними. Рівень стягнення податків, донарахованих за результатами контрольно-перевірочної роботи, дуже низький і варіює в межах 20-30 %. Найбільшими схемами зловживань у сфері оподаткування в 2020 р. були: зарплата “у конвертах”, порушення митних правил, контрабанда та корупція на кордоні. Додаткові виклики, зумовлені наслідками світової пандемії Covid-19, погіршують стан податкової безпеки, це стосується зокрема стабільності і достатності податкових надходжень до бюджетів різних рівнів, а також вразливості платників до нових карантинних умов. Доповнюють негативний вплив на стан податкової безпеки зволікання з ліквідацією неефективної податкової міліції, низька розслідуваність податкових злочинів, кадрова турбулентність у фіскальних органах, запізнілий старт Бюро економічної безпеки України. Для посилення податкової безпеки держави необхідним є завершення інституційної реформи митної служби, підвищення ефективності та дієвості податкового контролю, посилення відповідальності платників податків за уникнення від оподаткування.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Демків, Анна, and Лариса Петренко. "ПРАВОВІ ОСНОВИ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИХ ЦЕНТРІВ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ." ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ 1, no. 19 (June 10, 2021): 52–63. http://dx.doi.org/10.35387/od.1(19).2021.52-63.

Full text
Abstract:
В оглядовій статті аналізуються правові основи підвищення кваліфікації педагогічних працівників навчально-методичних центрів (далі – НМЦ) цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. Авторами розглянуто окремі статті Конституції України, які забезпечують право кожної людини на вільний розвиток і освіту, а також низку законів України: «Про освіту» (2017), «Про вищу освіту» (2014), «Про професійний розвиток працівників» (2012). Здійснено критичний аналіз галузевих нормативно-правових актів щодо професійного розвитку фахівців з питань цивільного захисту та організації підвищення кваліфікації в системі післядипломної освіти. У статті наведено статистичні дані підвищення кваліфікації на базі закладів вищої і післядипломної освіти цивільного захисту. Особлива увага авторів приділяється вивченню особливостей професійного розвитку кваліфікації педагогічних працівників НМЦ цивільного захисту та безпеки життєдіяльності у системі підвищення кваліфікації. Автори пропонують ґрунтовний аналіз специфіки їхньої діяльності, яка визначається забезпеченням функціонального навчання керівних кадрів і фахівців сфери цивільного захисту згідно з державним замовленням та договірними зобов’язаннями для потреб місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій. Розглянуто перелік послуг, які надають педагогічні працівники методичних центрів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. Конкретизовано коло професійних інтересів цих фахівців, пов’язаних з реалізацією потреб громадян у професійно-технічній освіті, оволодінні робітничими професіями, спеціальностями, кваліфікацією відповідно до їх інтересів, здібностей, стану здоров’я. Автори наводять висновки щодо правових основ варіативності професійного розвитку педагогічних працівників НМЦ цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. Ключові слова: підвищення кваліфікації, педагогічні працівники; післядипломна освіта; навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності; правові основи.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Cherchyk, Larysa. "The Personnel Security Management in the Personnel Management System of the Enterprise." Economic journal of Lesia Ukrainka Eastern European National University 12, no. 4 (2017): 57–61. http://dx.doi.org/10.29038/2411-4014-2017-04-57-61.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Mishchuk, I. V. "Improving the Methodology for Assessing the Level and State of Security of Personnel Interests of the Enterprise." Business Inform 7, no. 510 (2020): 300–309. http://dx.doi.org/10.32983/2222-4459-2020-7-300-309.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Panchenko, Volodymyr. "Methods of Elaboration of Dynamic Decision Making Model in the System of Personnel Security of Enterprise." Collection of Scientific Works of Kirovohrad National Technical University. Economic Sciences, no. 33 (2018): 182–89. http://dx.doi.org/10.32515/2413-340x.2018.33.182-189.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Pidhora, Y., Y. Pryimakova, and S. Melnychuk. "Justification the quantitative composition of the staff of the personnel support service of a large industrial enterprise." Economic Herald of the Donbas, no. 2 (56) (2019): 215–23. http://dx.doi.org/10.12958/1817-3772-2019-2(56)-215-223.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Zatonatskiy, D. "Diagnostics of Insider Risks and Threats in Personnel Security Management of the Enterprise." Bulletin of Taras Shevchenko National University of Kyiv. Economics, no. 204 (2019): 20–27. http://dx.doi.org/10.17721/1728-2667.2019/204-3/3.

Full text
Abstract:
For the Ukrainian enterprises it is most expedient to use the Bayesian model because it is simple in implementation, allows for the individuality of each employee’s activity and does not have ethical and legal constraints. Recommendations for introducing comprehensive and integrated personnel security systems for domestic enterprises to improve the practice of psychological diagnostics and monitoring of employee’s actions are given, in particular, improvement of systems for collecting information about employees’ behavioral indicators in the corporate environment and beyond. The necessity of using modern toolkit for diagnosing risks and threats, for instance, OCEAN and CHAMPION systems, is proved, that significantly improves personnel security management in the systems of economic safety of enterprises. It has been determined that according to the criterion of the expenditure, an effective toolkit for identifying insider risks and threats can be a model based on data on social and interactive activities of enterprise employees.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

H., Pysarevska. "DIRECTIONS OF IMPROVEMENT OF SKILLED SAFETY ON ENTERPRISE AS DIRECTION OF MANAGEMENT STRATEGY." Scientific Bulletin of Kherson State University. Series Economic Sciences, no. 37 (May 5, 2020): 56–61. http://dx.doi.org/10.32999/ksu2307-8030/2020-37-10.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Danova, K. "АНАЛІЗ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ СТАНІВ ЛЮДИНИ-ОПЕРАТОРА З ІНВАЛІДНІСТЮ У КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ПРАЦІ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 2, no. 60 (May 28, 2020): 114–17. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2020.2.114.

Full text
Abstract:
Актуальність. Ефективне використання трудового потенціалу є важливим у забезпеченні сталого розвитку підприємництва України, підвищення рівня його конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості. У ситуації відтоку кадрів з металургійної, машинобудівної та інших галузей економіки, активізація та включення трудового резерву у виробничі процеси є необхідною передумовою розвитку економіки регіонів України. Одним з напрямів реалізації цього підходу є створення інклюзивного виробничого середовища та залучення на робочі місця працівників із інвалідністю. Важливу роль при цьому відіграє розробка та реалізація організаційно-технічних рішень по адаптації робочих місць та трудових процесів під можливості працівників із інвалідністю. Прийняття управлінських рішень стосовно адаптації робочих місць та урахування фізичного й психічного стану працівника мають ґрунтуватися на вивченні особливих потреб осіб із інвалідністю з метою попередження погіршення стану їх здоров’я та створення травмонебезпечної ситуації на робочому місці. Мета. Метою статті є аналіз особливостей функціональних станів людини-оператора із інвалідністю задля підвищення рівня ефективності та безпеки системи «людина – машина – виробниче середовище». Методика дослідження. Методика ґрунтується на аналізі функціональних станів осіб із інвалідністю у контексті ефективності та безпеки трудового процесу із застосуванням теорії ланцюгів Маркова для отримання математичних залежностей, що описують ймовірність знаходження людини-оператора з інвалідністю на певному рівні трудової активності. Наукова новизна. Полягає у розробці наукового підходу для дослідження функціональних станів працівника із інвалідністю задля попередження виникнення нещасного випадку чи створення аварійної ситуації на підприємстві. Практичне значення. Отримані математичні залежності дозволяють визначити ймовірність переходу працівника із інвалідністю у певний функціональний стан за наявності деградаційних процесів у системі «людина – машина – виробниче середовище», які можуть призвести до травматизму на робочому місці, а також процесів, що стабілізують систему та підвищують рівень безпеки. Це дає можливість визначити пріоритетні шляхи щодо вдосконалення стану охорони праці на робочому місці
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Rozhenko, A. V. "THE KRYVYI RIH MINING ENTERPRISES LABOR RESOURCES SAFETY ASSESSMENT AS THEIR EMPLOYMENT POLICY BASIS." TRADE AND MARKET OF UKRAINE 44, no. 2 (2018): 96–101. http://dx.doi.org/10.33274/2079-4762-2018-44-2-96-101.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Zatonatskiy, Dmytro. "INSTITUTIONAL ENVIRONMENT OF PERSONNEL SECURITY OF ENTERPRISES UNDER NEW ECONOMY: INTERNATIONAL FRAMEWORK AND UKRAINIAN REALITIES." Scientific Notes of Ostroh Academy National University, "Economics" Series 1, no. 16(44) (March 26, 2020): 47–53. http://dx.doi.org/10.25264/2311-5149-2020-16(44)-47-53.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Аблязова, Наталія. "КАДРОВА БЕЗПЕКА В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ." Економіка та суспільство, no. 22 (December 15, 2020). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2020-22-64.

Full text
Abstract:
У сучасному світі, для підприємств усіх сфер діяльності, актуальним залишається питання забезпечення еко- номічної безпеки та всіх її складових, зокрема, кадрової безпеки. У статті обґрунтована актуальність кадрової безпеки підприємств, розглянуті основні підходи її щодо визначення, узагальнено погляди фахівців різних галузей науки щодо даного визначення й забезпечення кадрової безпеки. Обґрунтовано переваги налагодженої системи безпеки персоналу, запропоновано перелік заходів, необхідних для втримання кращих кадрів на підприємстві. За- пропоновано заходи щодо побудови ефективної системи управління кадровою безпекою підприємства, а також розроблено рекомендації щодо забезпечення безпеки людських ресурсів на всіх етапах роботи на підприємстві.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Ткачук, Г. О. "ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА." Food Industry Economics 9, no. 3 (October 4, 2017). http://dx.doi.org/10.15673/fie.v9i3.629.

Full text
Abstract:
Проведена систематизація наукових підходів до визначення категорії «кадрова безпека». Напідставі аналізу джерел визначено поняття склад основних кадрових загроз. Систематизовано види таосновні напрямки кадрової політики. Виділено види обліково-аналітичного забезпечення кадрової по-літики. Запропоновано склад інформаційно-кадрового забезпечення.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Zatonatskiy, Dmytro. "INSIDER THREAT MANAGEMENT: DEFINITION AND INDICATORS UNDER NEW ECONOMY." Black Sea Economic Studies, no. 46 (November 2019). http://dx.doi.org/10.32843/bses.46-15.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Воронько-Невіднича, Тетяна, Леся Демиденко, and Володимир Здоров. "ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА." Економіка та суспільство, no. 28 (June 29, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-28-57.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена питанням формування та забезпечення кадрової безпеки у підприємстві за сучасних умов господарювання. Рекомендовано послідовність етапів щодо формування та впровадження системи кадрової безпеки у підприємстві. Акцентовано увагу на важливості взаємоузгодження стратегії кадрової безпеки, яку доречно розглядати як певний комплекс цілей та управлінських підходів щодо захисту та нівелювання загроз, пов’язаних з діяльністю персоналу, із загальною стратегією розвитку суб’єкта господарювання. Проаналізовано основні труднощі впровадження системи кадрової безпеки, зокрема, виділено недостатнє розуміння працівниками цілей та завдань реалізації такого проєкту; втрата цілей щодо впровадження системи безпеки; низький рівень кваліфікації фахівців; незадовільний рівень мотивації персоналу; низький рівень розуміння системи кадрової безпеки працівниками, опір змінам тощо.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Кавтиш, Оксана Петрівна. "СИСТЕМНА ПРИРОДА КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА." Економічний вісник Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», no. 12 (June 27, 2015). http://dx.doi.org/10.20535/2307-5651.12.2015.38076.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Міщенко, С. П. "ІНТЕЛЕКТУАЛЬНО-КАДРОВА СКЛАДОВА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ: НАПРЯМКИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ." Вісник економіки транспорту і промисловості, no. 52 (December 25, 2015). http://dx.doi.org/10.18664/338.47:338.45.v0i52.61579.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Дикань, Володимир, and Ганна Обруч. "Формування бізнес-моделі збалансованого розвитку підприємств в умовах цифровізації економіки." Adaptive Management Theory and Practice Economics 11, no. 22 (October 20, 2021). http://dx.doi.org/10.33296/2707-0654-11(22)-07.

Full text
Abstract:
Анотація. Встановлено, що стрімке та масштабне впровадження цифрових технологій у всі види економічної та соціальної діяльності видозмінює не лише окремі галузі економіки, а й трансформує всю систему глобальних економічних зв’язків, створюючи колосальні можливості для сталого розвитку бізнесу і національної економіки. Доведено, що ключовим драйвером для цифрової трансформації економіки України мають стати процеси цифровізації інфраструктурних галузей і, перш за все, вітчизняного залізничного транспорту, діяльність якого створює мультиплікативний ефект, стимулюючи розвиток економічної активності в суміжних галузях. Проаналізовано сучасний стан підприємств залізничного транспорту і виявлено, що діюча система управління галуззю і бізнес-модель розвитку залізничного транспорту не дозволяє в повній мірі скористатися перевагами цифровізації залізничної галузі. Приймаючи до уваги погляди науковців щодо особливостей забезпечення сталого розвитку залізничного транспорту і зважаючи на світові тренди цифрової перебудови транспортно-логістичного простору, доведено, що в якості драйверів збалансованого розвитку підприємств залізничного транспорту варто розглядати інструменти цифрової модернізації та трансформації їх діяльності. Розкрито ключові аспекти побудови бізнес-моделі забезпечення збалансованого розвитку підприємств залізничного транспорту, що визначають цілі, завдання та інструменти досягнення сталого розвитку підприємств галузі. Забезпечити збалансований розвиток підприємств залізничного транспорту запропоновано за рахунок формування їх сервісно-комунікаційної зрілості, стимулювання процесів інноваційно-технологічного та інвестиційного забезпечення розвитку підприємств галузі і покращення інтелектуально-кадрової компетентності їх персоналу. Доведено, що застосування цифрових інструментів у діяльності підприємств залізничного транспорту сприятиме покращенню безпеки і уніфікації стандартів управління рухом поїздів, удосконаленню процесів інноваційної та інвестиційної діяльності підприємств залізничного транспорту, покращенню процесів цифрової взаємодії підприємств галузі з клієнтами і розширенню переліку інформаційних сервісів для споживачів транспортних послуг, а також покращенню системи управління персоналом на залізничному транспорті. Ключові слова: бізнес-модель, збалансований розвиток, підприємства залізничного транспорту, цифрова модернізація, цифрова трансформація.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Блохін, Павло. "МАКРОЕКОНОМІЧНІ ІНДИКАТОРИ АКТИВІЗАЦІЇ ГІБРИДНИХ ЗАГРОЗ МИРОБУДІВНИЦТВА І ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ." Економіка та суспільство, no. 23 (January 26, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-23-26.

Full text
Abstract:
У статті досліджено та проаналізовано вплив основних макроекономічних показників на економічну безпеку країни під час ведення бойових дій на сході України. Проведене аналітичне дослідження висвітлює передумови негативного впливу конфлікту на Сході України на системи економіки миробудівництва та економічної безпеки країни. Дослідження показує, безпосередні втрати частини економічного потенціалу країни у процесі зростання гібридних конфліктних дій з боку Російської Федерації та зміни вектору зовнішньої торгівлі в цілому. Визначено, що повномасштабне миробудівництво можливе по завершенню воєнного конфлікту та деокупації територій. Запропоновано сучасні напрями активізації гібридних загроз миробудівництва і забезпечення економічної безпеки України. Під час аналізу виявлено, що внаслідок прямого воєнного вторгнення вітчизняна економіка втратила близького четверті свого промислового потенціалу. Крім того, на непідконтрольних територіях країни залишилися значні поклади корисних копалин, особливо кам’яного вугілля, – стратегічного ресурсу з позиції функціонування паливно-енергетичного комплексу економіки; відрізаними від загальної системи – важливі транспортні та логістичні коридори; втрачено низку стратегічних коопераційних зв’язків та відносин з-поміж підприємств і виробничо-господарських комплексів з різних регіонів країни; держава не в змозі використовувати цілий комплекс інтелектуально-кадрових, матеріально-технічних, техніко-технологічних, інноваційно-технологічних та інших ресурсів. Гібридна агресія, фінансово-економічні кризи, внутрішня політико-економічна нестабільність та глобалізаційні процеси позначилися й на тенденціях вітчизняного сільськогосподарського виробництва. Досліджена динаміка індексу реального ВВП в Україні та країнах Центральної Європи. Зазначена головна причина в цьому – низька економічна продуктивність, коли обсяги виробництва товарів та послуг на одиницю населення суттєво не відповідають промисловому, інноваційно-технологічному, інтелектуально-кадровому та особливо ресурсному потенціалу національного господарства України.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Kryvytska, Nataliia, and Valentyn Mizyk. "PROCESS OF PROVISION PERSONNEL SECURITY IN THE SYSTEM OF ECONOMIC SECURITY OF ENTERPRISES." International Humanitarian University Herald. Economics and Management, no. 40 (2019). http://dx.doi.org/10.32841/2413-2675/2019-40-11.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Shuprudko, Nataliia. "MODERN TRANSFORMATION OF HUMAN RESOURCES MANAGEMENT OF THE ENTERPRISE." Pryazovskyi Economic Herald, no. 1(24) (2021). http://dx.doi.org/10.32840/2522-4263/2021-1-25.

Full text
Abstract:
The application of foreign experience for the formation of safe conditions for the functioning and development of business is complicated in Ukraine primarily by the excellent conditions for doing business. The system of economic security of Ukrainian enterprises is formed in difficult conditions, based primarily on their own practical experience and theoretical achievements of domestic scientists. The Covid-19 pandemic has posed a set of new threats to all components of economic security, including human security. To outline the prerequisites and identify options for the transformation of personnel security management of Ukrainian enterprises, the following methods were used: induction and deduction, comparison and systematization - in the study of the essential characteristics of the term "personnel security of the enterprise"; synthesis and analysis - to determine the security aspects of the interaction between enterprise and employee; morphological analysis - to clarify the object of personnel security of the enterprise and to consider the directions of its transformation; abstract-logical - for theoretical generalizations and conclusions of the study. It is substantiated that the object of personnel security are employees who need protection as the most valuable resource. It is proved that protective measures should be taken against employees as a result of possible damage to the enterprise. The list of threats was formed for enterprises (IT companies and enterprises selling goods via the Internet), which were able to transfer employees to remote work, and industrial enterprises, which due to the specifics of the technological process and the introduction of restrictions at the national level were forced to stop production. The list of internal threats for the first group of enterprises included: increasing the cost of implementing measures to detect cases of Covid-19, preventing the spread and promoting the restoration of workers' ability to work; lack of actual control over the actions of employees and limited application of administrative and legal methods of personnel management; lack of personal contact (manager-subordinate, employee-employee) and lower level of interaction. For the second group of enterprises, the list was supplemented by the following threats: reduction of labor potential due to illness, partial disability, dismissal of some employees, difficulty in getting to work;the absence of job applicants who are able to quickly begin to perform tasks that require a certain level of qualification and knowledge of technology; deterioration of the psychological climate in the workforce and an increase in the number of conflicts; reduction of employee motivation due to partial or complete cessation of wages during the period of production stoppage; complicating the conditions for professional growth of staff; reducing the level of protection of the intellectual potential of the enterprise; shortcomings of distance learning in higher education institutions, which made it impossible for young professionals to obtain the necessary amount of practical skills. The Covid-19 pandemic has been shown to be the root cause of the transformation of personnel security management due to the need to respond to new threats and increase interaction with employees, increasing their loyalty and ensuring a higher level of control.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Voronka, Olga. "THE MECHANISM OF PROVIDING THE PERSONNEL SECURITY OF ENTERPRISES OF THE HIGH-TECH ECONOMIC SECTOR." Eastern Europe: economy, business and management, no. 2(25) (2020). http://dx.doi.org/10.32782/easterneurope.25-25.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Мігус, І. П. "CREATING A SYSTEM OF STAFF SECURITY MANAGEMENT AT THE ENTERPRISE." "Scientific notes of the University"KROK", 2018, 213–21. http://dx.doi.org/10.31732/2663-2209-2018-52-213-221.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography