Academic literature on the topic 'Дослідження динаміки просторового руху'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Дослідження динаміки просторового руху.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Дослідження динаміки просторового руху"

1

Кравець, О. Я. "Використання геоінформаційних технологій для дослідження зсувних процесів." Scientific Bulletin of UNFU 30, no. 2 (June 4, 2020): 113–17. http://dx.doi.org/10.36930/40300220.

Full text
Abstract:
Виконано аналіз методів дослідження динаміки зсувних процесів. Проаналізовано причини виникнення зсувів, основними з яких є перезволоження ґрунту та збільшення навантаження на схил внаслідок забудови схилу та руху транспорту. Визначено роль рельєфу та його геоморфологічного стану у формуванні зсувів. Описано методи боротьби зі зсувами. Проаналізовано наявні методи спостережень на зсувних схилах, які забезпечують вирішення завдань із вивчення механізму та динаміки зсувного процесу. Виконано опис геодезичних методів дослідження зсувів, які передбачають створення геодезичної основи на зсувонебезпечних схилах, закріплення геодезичної основи спеціальними марками та періодичні вимірювання їх координат і висот високоточними електронними геодезичними приладами, ГНСС-приймачами. Запропоновано визначати просторово-часові характеристики зсувів геоінформаційними методами. За даними топографічного знімання з допомогою пакету програм Surfer створено тривимірну цифрову модель зсувного схилу та карту крутизни схилу. За даними зміщень геодезичних марок між двома циклами спостережень створено карти ізозміщень ґрунту по висоті та визначено межі зсуву. За геологічними даними складено карту ізопотужностей зсувного тіла, яка дає змогу визначити його об'єм. За даними повторних вимірювань створено карту швидкостей зсуву. Порівняння даних з різних циклів дає змогу проаналізувати динаміку зсувного процесу, розробити прогноз його розвитку та запроектувати відповідні протизсувні заходи. Запропоновано застосовувати геоінформаційні технології для створення просторово-часових моделей зсувних процесів. Розроблені карти є основою для створення інших геодинамічних карт: суміщених карт горизонтальних та вертикальних ізозміщень, карт прискорень ізозміщень та ін. Разом вони формують банк даних інформації, що дає змогу здійснювати ефективний моніторинг зсувних процесів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Бойко, А. Д., І. В. Трофименко, and О. В. Бажак. "СИНТЕЗ МОДЕЛІ ТА АЛГОРИТМІВ ПРОЦЕСУ КЕРУВАННЯ РУХОМ СУДНА." Vodnij transport, no. 1(32) (January 27, 2021): 29–35. http://dx.doi.org/10.33298/2226-8553.2021.1.32.04.

Full text
Abstract:
В статті розроблена модель систем керування судном. Особливістю даної моделі є взаємозв’язок суднових навігаційних пристроїв з енергетичними системами судна. Використання даної моделі дозволяє вивчити та дослідити якісні показники судна та виявити залежності впливу їх характеристик на якість керування судна. Також у статті наведено алгоритмічні рішення системи керування судном та висвітлюються позитивні та негативні властивості їх використання. Для дослідження руху судна як правило застосовуються динамічні моделі з оптимізацією керуючих впливів. При цьому, у якості моделі динаміці просторового стану можна використовувати модель Пуанкор, а для часткового вирішення систем рівнянь даних моделей можна використовувати статистичні методи. Це пов'язано з тим що, аналітичні рішення знаходяться тільки в небагатьох випадках. Таким чином, виникає необхідність розроблення нових моделей руху судна по заданому маршруту та його керування в складній динамічній обстановці. Тому метою даної статті є розробка моделі системи керування судном з можливістю висвітлення логічних зв’язків для підвищення ефективності судноводіння під час його експлуатації в складних умовах для забезпечення безпеки управління судна. Ключові слова: автоматизована система керування, навігаційні пристрої, судноводіння, керування судном, енергетичні системи.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Ляшенко, В. А., В. М. Зозуля, О. В. Рижков, О. В. Юла, В. В. Стригун, and Р. Д. Барвінок. "Рекомендації щодо застосування радарної системи MFTR – 2100/40 на основі проведеного аналізу випробувань зразків озброєння та військової техніки." Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, no. 2(68) (April 21, 2021): 137–46. http://dx.doi.org/10.30748/zhups.2021.68.18.

Full text
Abstract:
У статті досліджено процес застосування допплеровської радарної системи зовнішньо – траєкторних вимірювань типу MFTR–2100/40, в якій технічно реалізована одночасна сумісна робота радіолокаційного та оптико – електронних каналів, які окрім траєкторних параметрів дозволяють отримати відеозапис (кінограму, фотографічний портрет) об’єкту супроводження, що дає можливість проведення аналізу його просторової орієнтації у русі, траєкторії, динаміки руху, розділення, підриву, руйнування, пуску. та запропоновані рекомендації щодо її застосування на основі проведеного аналізу випробувань зразків озброєння та військової техніки на полігонах Збройних Сил України.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Зеленський, Кирило Харитонович. "Комп’ютерне моделювання динаміки повітряних потоків у циклонних камерах." Адаптивні системи автоматичного управління 2, no. 21 (November 22, 2012): 132–45. http://dx.doi.org/10.20535/1560-8956.21.2012.30691.

Full text
Abstract:
Розглядаються процеси конвективно-дифузійного переносу повітряної суміші у циклонних камерах, що використовуються у якості сеператорів повітря від твердих домішків (пилу). Досліджується розподіл компонент швидкості руху потоку у циклонній камері, математична модель якого описується системою диференціальних рівнянь Нав’є—Стокса. На відміну від загальноприйнятих методів пошуку розв’язань цієї системи, що грунтуються на різницевих схемах, запропоновано числово-аналітичний ітераційний метод розв’язання відповідної крайової задачі. Викладено відповідний алгоритм розв’язання, що грунтується на використанні інтегральних перетворень, із його реалізацією шляхом розробки відповідного програмного забезпечення. Отримані результати є підгрунття для дослідження процесів турбулентного руху суміші та відкремлення твердих домішків із повітряної суміші.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Сокіл, Богдан, Андрій Сеник, Марія Сокіл, and Андрій Андрухів. "ДИНАМІКИ ДВОВИМІРНИХ ГНУЧКИХ ЕЛЕМЕНТІВ СИСТЕМ ПРИВОДІВ, ЯКІ ХАРАКТЕРИЗУЮТЬСЯ СТАЛОЮ ШВИДКІСТЮ ПОЗДОВЖНЬОГО РУХУ." ГРААЛЬ НАУКИ, no. 2-3 (April 9, 2021): 329–34. http://dx.doi.org/10.36074/grail-of-science.02.04.2021.067.

Full text
Abstract:
Запропоновано методику дослідження динамічних процесів у двовимірних гнучких елементах систем приводу та транспортування. В її основу покладено: а) принцип одночастотності коливань у нелінійних системах; б) хвильову теорію руху; в) узагальнення, на базі наведеного вище, асимптотичного методу Крилова-Боголюбова-Митропольського (КБМ) на нові класи динамічних систем. У сукупності наведене дозволяє отримати двопараметричну множину розв’язків, які визначають вплив на динамічні процеси швидкості поздовжнього руху та фізико-механічних характеристик гнучких елементів систем транспортування.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Степаненко, С. П., Б. І. Котов, and Р. А. Калініченко. "ДОСЛІДЖЕННЯ РУХУ ЧАСТИНОК ЗЕРНОВОГО МАТЕРІАЛУ У ВЕРТИКАЛЬНОМУ КАНАЛІ ЗА УМОВ ДІЇ ПУЛЬСАЦІЙ ПОВІТРЯНОГО ПОТОКУ." СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ МАШИНИ, no. 47 (December 7, 2021): 25–36. http://dx.doi.org/10.36910/acm.vi47.619.

Full text
Abstract:
Створення нових і вдосконалення існуючих пневмосепаруючих систем пов’язано з подальшим розвитком теорії повітряного сепарування і створення точних математичних моделей, що ураховують дію сил, які виникають при зміні швидкості повітряних потоків як за координатами, так і з часом. Дія на зернину сил, які зумовлені нестаціонарністю потоку повітря і його нерівномірністю, за певних умов може сприяти збільшенню ефективності розділення компонентів зернового матеріалу за аеродинамічними властивостями. Для дослідження процесу переміщення зернового матеріалу, на який діє нерівномірний нестаціонарний потік повітря в пневмосепарувальному каналі, необхідно сформулювати математичний опис, який дозволить визначити траєкторії руху зернини в повітряному потоці із градієнтом швидкості і за наявності пульсацій. У статті теоретично визначені закономірності руху зернини та удосконалено математичну модель динаміки руху зернини у вертикальному потоці повітря, яка відрізняється від відомих тим, що ураховує нерівномірність поля швидкості, дію бокових сил та концентрацію матеріалу. Застосування імпульсного потоку повітря дозволяє збільшити відхилення одна від одної траєкторій руху зернин на 10–15%. Розв’язок системи диференціальних рівнянь виконано у вигляді траєкторій руху зернин у вертикальному повітряному потоці, що дозволяє розраховувати їх траєкторії руху, які різняться коефіцієнтами парусності, та визначити раціональні параметри пневмогравітаційних сепараторів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Фуртат, І. Е., and Ю. О. Фуртат. "МЕТОД МОДЕЛЮВАННЯ РУХУ ТЕМПЕРАТУРНОГО ФРОНТУ ЗА НЕІЗОТЕРМІЧНОЇ ФІЛЬТРАЦІЇ." Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, no. 3 (November 2, 2021): 47–54. http://dx.doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.3.6.

Full text
Abstract:
Динаміка об’єктів з розподіленими параметрами описується диференціальними рівняннями в частинних похідних параболічного типу, які з крайовими умовами є мате- матичними моделями багатьох нестаціонарних нелінійних процесів. Математичними моделями тепломасопереносу є системи рівнянь параболічного типу з такими ж гранич- ними умовами. Усі реальні процеси, як правило, є нелінійними. Вибір оптимального методу розв’я- зання тієї або іншої задачі теорії поля і технічного засобу для її реалізацій є складним питанням. У наш час найбільше поширення при математичному моделюванні складних об’єк- тів з розподіленими параметрами одержали методи дискретизації математичної моделі шляхом просторово-тимчасового квантування. Представлення математичної моделі об’єктів з розподіленими параметрами системами звичайних диференціальних або алгебраїчних рівнянь дозволяє моделювати їх на аналогових і цифрових обчислю- вальних машинах. Можна прийняти, що час роботи циркуляційної системи обмежений часом досягнення температурним фронтом експлуатаційної свердловини. Проведеними дослідженнями [1] встановлено, що теплоприток від гірського масиву, що оточує шар, у реальних пласто- вих умовах не виявляє істотного впливу на час роботи циркуляційної системи в постій- ному температурному режимі. Тому в розрахунках теплопритоком нехтуємо. У добуванні геотермальної енергії має місце напірна фільтрація, при якій величина μ має значення порядку 10-6 м-2. У зв’язку з цим система виходить на стаціонарний режим за час, малий у порівнянні з часом її роботи. У статті пропонується метод моделювання руху температурного фронту з вико- ристанням диференціальної моделі з переходом до кінцево-різницевої. Після обчислення першого наближення значення швидкості руху холодної води це значення уточнюється з використанням ітерацій за різними параметрами моделі.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Стукалець, Ігор, Сергій Коробка, and Роман Цонинець. "Використання SolidWorks Flow Simulation під час моделювання геометричних форм деталей кузовів автомобілів." Bulletin of Lviv National Agrarian University Agroengineering Research, no. 25 (December 20, 2021): 127–42. http://dx.doi.org/10.31734/agroengineering2021.25.127.

Full text
Abstract:
У роботі запропоновано сучасний підхід до моделювання геометричної форми верхнього спойлера-обтічника кабіни вантажного автомобіля за результатами проведеного імітаційного моделювання руху вантажного автомобіля з визначенням коефіцієнта лобового опору з метою зменшення коефіцієнта лобового опору повітря. Аналіз динаміки автомобіля і наукових праць стосовно аеродинаміки транспортних засобів, а також сучасних методик проведення аеродинамічних досліджень автомобілів і технологій виробництва кузовних та начіпних елементів кузовів автомобілів дав змогу визначити підходи до моделювання геометричних форм елементів кузова транспортних засобів на прикладі верхнього спойлера-обтічника кабіни вантажного автомобіля. Спойлери кабіни вантажного автомобіля різних геометричних форм змодельовано в CAD-системі SolidWorks з використанням поверхневого та твердотілого моделювання. Здійснено імітаційне моделювання руху автомобіля в середовищі модуля гідрогазодинамічного дослідження SolidWorks Flow Simulation, що дало змогу встановити траєкторії руху потоків повітря під час руху автомобіля. На підставі одержаних траєкторій руху повітря, що обтікає автомобіль, визначено контури та напрямні в різних проєкціях та перерізах із наступним використанням їх для геометричного моделювання форми спойлера кабіни складної геометричної форми. На підставі проведених досліджень встановлено значення сили опору повітря на поверхнях автомобіля, побудовано діаграми швидкостей руху повітря та його траєкторій; розраховано значення коефіцієнта лобового опору для кожного з варіантів використання спойлерів різних геометричних форм. Визначено та змодельовано геометричну форму спойлера, яка забезпечує найкращі результати з мінімальним значенням коефіцієнта лобового опору.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Поліщук, Олександр Павлович, and Євген Володимирович Гожев. "Дослідження динаміки та прогнозування курсів цінних паперів." New computer technology 5 (November 7, 2013): 77–78. http://dx.doi.org/10.55056/nocote.v5i1.89.

Full text
Abstract:
Розвиток людини, суспільства й економіки має спрямованість у майбутнє, що знайшло відображення у виникненні таких понять, як «передбачення», «прогноз». Прогнозування («наукове передбачення») – це та сторона пізнавальної діяльності суб’єкта, результатом якого є одержання знань про майбутні події.Моделі складних систем, таких як фінансові ринки, не завжди можуть давати однозначні рекомендації або прогноз.Серед факторів, що характеризують динаміку ринку та впливають на неї, є велика кількість даних нечислової природи, значення яких мають імовірнісну природу.Для подолання проблем, з якими доводиться зіштовхуватися при аналізі фінансової ситуації, робляться спроби застосування таких розділів сучасної фундаментальної й обчислювальної математики, як нейрокомп’ютери, теорія стохастичного моделювання (теорія хаосу) і теорія ризиків, теорія катастроф, синергетика й теорія систем, що самоорганізуються (включаючи генетичні алгоритми), теорія фракталів, нечіткі логіки й навіть віртуальна реальність.Правильне розуміння ситуації на ринку, аналіз його динаміки, прогнозування поводження ринку приводить до обґрунтованого прийняття рішень.Основна мета роботи полягала у розробці програмного забезпечення для дослідження динаміки й прогнозування курсу цінних паперів.Вiдповiдно до мети, було необхiдно вирiшити наступнi задачi:Розглянути основні підходи до аналізу ринку цінних паперів.Дослідити можливості програмного комплексу MetaTrader 4 по керуванню ринком цінних паперів.Проаналізувати можливості мови MQL 4 по створенню ринкових індикаторів і експертних систем аналізу ринку цінних паперів.Розробити й протестувати індикатор для аналізу динаміки курсів валют і експертну систему для короткочасного прогнозування й прийняття рішень на валютному ринку.Аналіз літератури з проблеми дослідження дозволив виділити наступні суттєві характеристики об’єкта дослідження:валютний ринок Forex має високу ліквідність;відсутність обмежень за часом роботи забезпечує неперервність процесу дослідження;децентралізованість забезпечує незалежність від локальних геополітичних факторів;велика кількість учасників ринку дозволяє абстрагуватися від індивідуальних особливостей гравців;об’єкт дослідження являє собою складну систему з великою кількістю нелінійних зв’язків.Виділені властивості валютного ринку дозволяють розглядати його як динамічну систему, що може бути проаналізована. Прогноз стану системи є актуальною проблемою, безпосередньо пов’язану з отриманням прибутку.Розгляд алгоритмів отримання якісних і кількісних характеристик ринку засобами фундаментального, технічного та комп’ютерного аналізу дозволив зробити наступні висновки:1. На практиці можна знайти випадки, коли кожен з представлених підходів до аналізу ринку дасть прийнятний результат. Для трейдерів, що не є ринкоутворювачами, найбільш прийнятним є комп’ютерний індикаторний аналіз з автотрейдингом за короткочасними прогнозами.2. Автоматичні індикатори є ефективним засобом графічного аналізу часових рядів, надаючи трейдеру можливість прийняття обґрунтованого рішення.3. При розробці експертної системи для робочого місця трейдера необхідно розрізняти поняття «прогнозування руху цін на ринку», з одного боку, та «ігрові робочі гіпотези», зважені за ймовірністю подій, з іншого.4. Критеріями вибору трейдингової системи є підтримка великого набору індикаторів і експертів, можливість розширення системи компонентами користувача, наявність вбудованої мови програмування та локалізація.В результаті дослідження було створено експертну систему, призначену для автоматичного ведення торгів на ринку цінних паперів. Експертна система реалізована засобами мови програмування MQL 4, що вбудована в термінал MetaTrader 4.Розгляд підходів до написання технічних індикаторів та експертних систем для підтримки прийняття рішень на основі аналізу динаміки курсу цінних паперів та короткочасного прогнозування дозволило зробити наступні висновки:Мова програмування MQL 4 має всі необхідні інструменти для забезпечення якісного технічного аналізу курсу валют.Можливість написання та тестування експертів в торговій системі MetaTrader дозволяє користувачу створити систему торгівлі, що приносить прибуток.Аналіз присутніх на ринку торгових систем виявив типові помилки в написанні експертних систем, що були враховані при розробці власного автотрейдингового експерта.Подальший розвиток даної роботи планується у напрямку дослідження динаміки валютних ринків з метою удосконалення алгоритмів прогнозування курсу та оптимізації роботи торгових експертних систем із застосування механізму нейронних мереж.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Kalinin, Ye, M. Kuskov, and O. Bellorin-Herrera. "ОСОБЛИВОСТІ ПОВОРОТУ ШАРНІРНО-ЗЧЛЕНОВАНОГО ТРАКТОРА." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 1, no. 67 (April 1, 2022): 21–33. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2022.1.021.

Full text
Abstract:
Предметом досліджень статті є динаміка повороту колісного трактора з шарнірно-зчленованою рамою при особливих умовах функціонування еластичного пневматика. Метою роботи є аналіз моделі руху колісного трактора з шарнірно-зчленованою рамою при врахуванні особливостей формування дотичної сили тяги колеса та динаміки повороту. Завдання дослідження полягають у отриманні залежностей кінематичних характеристик та моменту опору колісного трактора при повороті. Застосовувані методи: методи системного аналізу результатів експериментальних та теоретичних досліджень. Отримані результати: розглянуто задачу повороту трактора з шарнірно-зчленованою рамою на агрофонах з різною несучою здатністю. Проаналізовано формування моменту опору повороту трактора в залежності від кута між повздовжніми вісями секцій. Встановлено, що аналіз процесу повороту, проведений з позицій кінематики окремих секцій, повною мірою не відображає специфіку повороту трактора в різних умовах його експлуатації. Спотворення заданої траєкторії криволінійного руху є наслідком впливу сил взаємодії еластичних пневматиків коліс з ґрунтом і відцентрових сил, що виявляються під час руху на швидкостях, які перевищують 6 км/год. Практична значущість роботи полягає у тому, що, на основі проведеного системного аналізу, введені вимоги на виконання транспортних робіт з метою підвищення тягово-зчіпних властивостей та покращення прохідності транспортно-технологічного агрегату.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Дослідження динаміки просторового руху"

1

Вегера, Надія Олексіївна, and Nadiia Vegera. "Дослідження динаміки приводу головного руху вертикально-фрезерного верстату." Master's thesis, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2019. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/27993.

Full text
Abstract:
Роботу виконано на кафедрі конструювання верстатів, інструментів та машин Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Міністерства освіти і науки України. Захист відбувся 27 травня 2019 р. о 12.00 годині на засіданні екзаменаційної комісії № 11 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя за адресою: 46001, м. Тернопіль, вул. Руська, 56, навчальний корпус №4, ауд. 4-101
У дипломній роботі розглянуті питання, які пов'язані з аналізом технологічного процесу механічної обробки деталі, дослідженням комплексу формотворних рухів та розробкою компонувальних схем верстата для їх повного або часткового забезпечення. Реалізовано проектний розрахунок кінематичного ланцюга приводу головного руху верстата. Запропоновано модернізувати коробку швидкостей вертикально-фрезерного верстата шляхом видалення проміжних валів для регулювання швидкостей і заміни асинхронного двигуна на високомоментний двигун постійного струму. У процесі комп'ютерного моделювання нами встановлено, що зменшення кількості кінематичних пар, які одночасно беруть участь у передачі крутного моменту спрятиме зменшенню динамічних навантажень та підвищенню точності переміщення інструменту у зоні обробки через усунення джерела вимушених коливань. За результатами проведених комп'ютерних досліджень та аналітичних розрахунків підтверджено доцільність вкорочення кінематичного ланцюга приводу головного руху, що також приведе до зменшення моменту інерції приводу головного руху для таких типів верстатів в цілому.
Thesis includes issues related to the analysis of the process of machining parts, research complex movements shaping and developing the machine layout schemes for their full or partial support. Implemented project calculation and design of individual units of the machine. It is proposed to upgrade the gear box speed of the vertical milling machine by removing a few layshafts for speed control and replacing the asynchronous motor with a high-speed DC motor. In the process of computer modeling, we also take into account that reducing the number of kinematic pairs that simultaneously participate in the transmission of torque will the reduction of dynamic loads and increase the accuracy of moving the tool in the processing area through the removal of the source of forced oscillations. According to the results of computer research and analytical calculations, the expediency of shortening the kinematic chain of the main motion drive has been confirmed, which will also lead to a decrease in the moment of inertia of the main drive for such types of machine tools in general.
Вступ; Перший "Аналітичний розділ"; Другий розділ "Оптимізація схем формоутворення"; Третій розділ "Оптимізація компонувальної схеми досліджуваного верстату"; Четвертий розділ "Кінематичний розрахунок приводу головного руху"; П'ятий розділ "Технологічний розрахунок"; Шостий розділ "Науково-дослідний розділ"; Сьомий розділ "Обґрунтування економічної ефективності"; Восьмий розділ "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях"; Дев'ятий розділ " Екологія"; Висновки
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Петречко, Ігор Русланович, and Ihor Petrechko. "Дослідження динаміки приводу головного руху і верстатно-інструментального забезпечення адаптивного типу токарного верстата." Master's thesis, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2019. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/28039.

Full text
Abstract:
Роботу виконано на кафедрі конструювання верстатів, інструментів та машин Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Міністерства освіти і науки УкраїниЗахист відбудеться 27 травня 2019 р. о 12.00 годині на засіданні екзаменаційної комісії №11 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя за адресою: 46001, м. Тернопіль, вул. Руська, 56, навчальний корпус №4, ауд. 4-101.
У дипломній роботі розглянуті питання, які пов'язані з аналізом технологічного процесу механічної обробки деталі, дослідженням комплексу формотворних рухів та розробкою компонувальних схем верстата для їх повного або часткового забезпечення. Реалізовано проектний розрахунок та розробку шпиндельного вузла верстата. Запропоновано, на основі теоретичної механіки і нарисної геометрії визначення координатних площин і кутів різця. Проведено динамічний аналіз запропонованої конструкції трилезової головки з пружними напрямними та електромагнітними приводами для порівняння динамічних характеристик її роботи з обробкою однолезових інструментів. Розроблено теоретичну модель моделювання у вигляді розрахункової схеми та встановлено диференціальні рівняння руху другого порядку. В результаті розв'язання рівнянь були отримані осцилограми і коливання ріжучих елементів головки в процесі обробки.
The diploma paper thesis examines issues related to the analysis of the process of working parts machining. The research also deals with a complex of movements shaping as well as the developing of the machine layout schemes for their full or partial providing. The project calculation and design of individual units of the machine are implemented. It is proposed, on the basis of theoretical mechanics and descriptive geometry, to determine the coordinate planes and angles of the cutter The dynamic analysis of the proposed three edge head design with elastic guides and electromagnetic drives in order to compare its operation dynamic features against the single tool machining ones was conducted. The simulation theoretical model was developed in a form of calculating scheme and the differential second order equations set. As a result of the equations solution the diagrams illustrating the oscillograms of the work piece and the head cutting elements vibrations in the machining process were obtained.
Вступ; Перший розділ «Аналітичний розділ»; Другий розділ «Оптимізація схем формоутворення на проектованому верстаті і оптимізація його компонувальної схеми»; Третій розділ «Вибір та обґрунтування вихідних даних на розробку верстатного обладнання. технологічний розрахунок»; Четвертий розділ «Проектування конструкції верстатного обладнання»; П'ятий розділ «Науково-дослідний розділ»; Шостий розділ «Спеціальний розділ (комп'ютерні розрахунки та автоматизоване проектування)»; Сьомий розділ «Обґрунтування економічної ефективності»; Восьмий розділ «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях»; Дев’ятий розділ «Екологія»; Висновки
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Гавриленко, Є. Т. "Алгоритмічні і програмні компоненти системи дослідження динаміки руху нитки в газовому потоці на технологічному устаткуванні." Thesis, Київський національний університет технологій та дизайну, 2018. https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/11066.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Блінцов, О. В., and А. С. Сірівчук. "Моделюючий комплекс для дослідження динаміки просторового руху підводного апарата." Thesis, 2012. http://eir.nuos.edu.ua/xmlui/handle/123456789/1335.

Full text
Abstract:
Блінцов, О. В., Сірівчук, А. С. Моделюючий комплекс для дослідження динаміки просторового руху підводного апарата / О. В. Блінцов, А. С. Сірівчук // Матеріали міжнар. наук.-техн. конф. " Компютерні науки: освіта, наука, практика". – Миколаїв : НУК, 2012.
Моделюючий комплекс динаміки просторового руху підводного апарата (ПА) призначений для розгляду перехідних процесів при русі підводного апарату у товщі води.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography