Academic literature on the topic 'Дидактичні та методичні принципи'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Дидактичні та методичні принципи.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Дидактичні та методичні принципи"

1

Трунова, Олена Василівна. "Дидактичні принципи формування стохастичної компетентності студентів економічних університетів." Theory and methods of learning mathematics, physics, informatics 13, no. 2 (September 4, 2015): 65–73. http://dx.doi.org/10.55056/tmn.v13i2.773.

Full text
Abstract:
Розглянуті дидактичні принципи, які є компонентами методичної системи формування стохастичної компетентності в процесі навчання студентів економічних спеціальностей університетів. Аналіз психологічної, педагогічної, економічної та математичної літератури з проблеми формування стохастичної компетентності майбутніх економістів та особистий досвід навчання студентів дав змогу визначити систему дидактичних принципів формування стохастичної компетентності у майбутніх економістів: принцип науковості; принцип міцності знань; принцип систематичності і послідовності; принцип гнучкості і відкритості; принцип доступності; принцип наочності; принцип неперервності навчання; принцип гуманізації; принцип цілепокладання; принцип розвиваючого контексту; принцип професійно-прикладної спрямованості. Необхідні суттєві зміни в навчальному процесі на основі компетентнісного підходу, які б обумовили ефективність підготовки майбутнього спеціаліста до професійної діяльності. Для сучасного економіста важливим є не стільки обсяг отриманої інформації, як здатність і вміння її засвоїти й творчо використовувати в професійній діяльності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Мисліцька, Наталія Анатоліївна, Володимир Федорович Заболотний, and Ірина Юріївна Слободянюк. "ЕЛЕКТРОННИЙ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС З ФІЗИКИ ДЛЯ УЧНІВ КЛАСІВ СУСПІЛЬНО-ГУМАНІТАРНОГО НАПРЯМУ." Information Technologies and Learning Tools 74, no. 6 (December 30, 2019): 42–55. http://dx.doi.org/10.33407/itlt.v74i6.3164.

Full text
Abstract:
У статті описано структуру та контентне наповнення електронного навчально-методичного комплексу для учнів «Фізика: суспільно-гуманітарний напрям профільного навчання» у вигляді веб-сайту, створеного на базі прикладного програмного забезпечення, Інтернет-ресурсів та хмарних сервісів, який розміщений у вільному доступі. Наведено приклади дидактичних та методичних матеріалів, які містять складові комплексу: матеріали для мультимедійного супроводу уроків фізики, дидактичні засоби на основі хмаро орієнтованих технологій для вивчення окремих розділів фізики, завдання для організації самостійної діяльності учнів під час вивчення фізики (історичного та світоглядного характеру), завдання для online контролю навчальних досягнень, матеріали для анкетування, опитування та методичні поради для вчителів. Теоретично обґрунтовано методичну доцільність використання прикладного програмного забезпечення Microsoft Power Point для розробки мультимедійного супроводу до тем та розділів курсу фізики старшої школи. Для підвищення інтересу до вивчення фізики запропоновано до складу ЕНМК додати розроблені авторами дидактичні засоби (ігрові – для повторення, закріплення знань та самооцінювання, хмари слів до розділів з виокремленням фізичних явищ та процесів, фізичних величин та одиниць їх вимірювання, ментальні карти для узагальнення знань, повторення навчального матеріалу тощо) на основі Інтернет-ресурсів, зокрема додатку Web 2.0 LearningApps, StudyStack, EDpuzzle, Kahoot, Quizizz, сервісів для створення «хмари слів», «карт пам’яті». На основі аналізу контенту сайту phet.colorado.edu та 3D моделей порталу Mozaik Education підібрано інтерактивні симуляції та моделі, які доцільно додати до системи дидактичних засобів з організації самостійної діяльності учнів. Виокремлено дидактичні та базові принципи організації електронного навчально-методичного комплексу з предмету, які покладені в основу розробки авторського комплексу. Запропонований комплекс пройшов апробацію в класах суспільно-гуманітарного напряму закладів середньої освіти.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

КОСТОЛОВИЧ, Тетяна. "МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ РОБОТИ З ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ." Acta Paedagogica Volynienses, no. 4 (November 26, 2021): 90–98. http://dx.doi.org/10.32782/apv/2021.4.14.

Full text
Abstract:
У статті обґрунтовано методичні основи роботи з формування комунікативної компетентності майбутніх учителів початкових класів. Розкрито сутність поняття «підхід»; виокремлено ефективні підходи до формуван- ня комунікативної компетентності у студентів педагогічного факультету: компетентнісний, особистісно орі- єнтований, комунікативно-діяльнісний, функційно-стилістичний, ситуаційно-проблемний і текстоцентричний. Зазначено, що саме ці підходи зумовлюють принципи, методи, прийоми та засоби навчання, побудову системи вправ. Актуалізовано провідні принципи подальшого розвитку вищої школи. Виокремлено такі принципи навчання: принцип свідомості, культуровідповідності, емоційної насиченості, модульності, доступності та посильності, індивідуалізації навчання. Обґрунтовано доцільність використання загальнодидактичних і спеціальних методич- них принципів, що окреслює дидактичну мету, конкретизує способи діяльності викладача та студентів, указує на джерело здобуття знань, визначає результативність освітнього процесу, тобто зумовлює застосування від- повідних методів. Відзначено, що поняття метод у науці пояснюється як систематизований спосіб досягнення теоретичного чи практичного результату, розв’язання проблем чи одержання нової інформації на основі певних регулятивних принципів пізнання та дії. Найбільш ефективними є методи, які забезпечують навчальний діалог, дають змогу формувати комунікативні уміння та навички студентів і розвивати їхнє фахове мовлення. Наголо- шено на тому, що доцільними у процесі навчання є виконання різних видів проектів – інформаційних, дослідниць- ких, ігрових, творчих, практико-зорієнтованих із залученням інфографіки та мультимедійних технологій. Під- креслено, що вибір дидактичних прийомів і засобів навчання забезпечує активну навчальну діяльність студентів, робить можливим індивідуальний підхід до кожного з них.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Чаговець, А. І. "МЕТОДИЧНА РОБОТА В ЗАКЛАДАХ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ЯК ФОРМА ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ДОШКІЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ." Теорія та методика навчання та виховання, no. 48 (2020): 155–63. http://dx.doi.org/10.34142/23128046.2020.48.14.

Full text
Abstract:
У статті проаналізовано особливості організації методичної роботи в закладах дошкільної освіти як форми підвищення кваліфікації кадрів дошкільного профілю. З’ясовано, що вивченням окремих питань організації методичної роботи в різних закладах освіти займалися Ю. Калугіна, М. Костенко, О. Кучерявий, І. Наумченко, Л. Рувінський, Т. Степанова, Т. Тихонова, П. Харченко та ін. Мета статті полягає в характеристиці методичної роботи в закладах дошкільної освіти як однієї із дієвих форм підвищення кваліфікації дошкільних працівників. На основі аналізу науково-педагогічних джерел установлено, що під методичною роботою в закладах дошкільної освіти фахівці розуміють цілісну систему, засновану на досягненнях сучасної науки та передового педагогічного досвіду, спрямовану на підвищення кваліфікації й професійної майстерності кожного вихователя. Основним центром організації методичної роботи в ЗДО виступають методичні кабінети. До основних принципів реалізації методичної роботи як форми підвищення кваліфікації дошкільних кадрів можна віднести: принцип демократизму та гуманізму; системного підходу до діяльності закладів дошкільної освіти; рівність умов для кожного працівника стосовно реалізації його творчого й інтелектуального потенціалу; принцип безперервності професійного зростання; принцип науковості та гнучкості організації методичної роботи з дошкільними працівниками; принцип зв’язку з життям, практикою ЗДО; принцип єдності та взаємозв’язку всіх складових та напрямів підвищення кваліфікації дошкільних працівників; принцип створення сприятливих умов для організації дієвої методичної роботи, проведення творчих пошуків вихователів. Установлено, що ефективність методичної роботи в закладі дошкільної освіти як форми підвищення кваліфікації педагогічних працівників залежить від рівня науково-методичного супроводу освітнього процесу, від чіткого управління зазначеною роботою. Методична робота у ЗДО як форма підвищення кваліфікації педагогів-вихователів спрямована, насамперед, на поглиблення раніше набутих знань, упровадження в освітньо-виховний процес перспективного досвіду, інформування педагогів-вихователів про сучасні педагогічні технології, надання їм практичної допомоги, створення відповідних умов для вдосконалення фахової освіти і кваліфікації персоналу. Основними напрямами методичної роботи фахівці визначили організаційно-методичний і екпериментально-методичний. Зміст методичної роботи включає як загальнокультурну складову вихователя, так і його дидактичну, психологічну, методичну, виховну, етичну і технічну підготовку.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Lytvynova, Svitlana G. "ДО ПИТАННЯ ЕКСПЕРТИЗИ ЯКОСТІ ЕЛЕКТРОННИХ ОСВІТНІХ РЕСУРСІВ." Information Technologies and Learning Tools 34, no. 2 (April 19, 2013): 21–27. http://dx.doi.org/10.33407/itlt.v34i2.812.

Full text
Abstract:
У статті висвітлено науково-методичні підходи до організації експертизи якості електронних освітніх ресурсів (ЕОР) для загальноосвітніх навчальних закладів. Визначено понятійний апарат, описано об’єкт експертизи, уточнено окремі аспекти функцій експертизи, визначено основні завдання, які стоять перед експертизою, узагальнено принципи проведення експертизи (науковість, індивідуалізація, активне включення до навчального процесу тощо), описані вимоги до учасників експертизи ЕОР, обґрунтовано відповідність ЕОР дидактичним і методичним вимогам й описано алгоритм підготовки об’єкта експертизи до визначення відповідності дидактичним вимогам. Встановлено, що експертиза ЕОР спрямована на одержання від експертів відповідних даних і прийняття на їх основі компетентних рішень щодо доцільності використання у загальноосвітніх навчальних закладах.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Редько, Валерій. "КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ВИЗНАЧЕННЯ ЦІЛЕЙ, ЗМІСТУ І СТРУКТУРИ МОДЕЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ З ІНОЗЕМНИХ МОВ ДЛЯ 5–9 КЛАСІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ." Ukrainian Educational Journal, no. 4 (December 24, 2021): 116–25. http://dx.doi.org/10.32405/2411-1317-2021-4-116-125.

Full text
Abstract:
У статті автор розглядає та інтерпретує концептуальні засади визначення цілей, змісту і структури модельних навчальних програм з іноземних мов для 5–9 класів закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО), які створені очолюваним ним авторським колективом (2021 р.). Акцентується увага на тому, що представлені у змісті програм матеріали різнобічно відбивають концепцію Нової української школи й узгоджуються з тенденціями розвитку сучасної шкільної іншомовної освіти.Запропоновані науково-­методичні концепти, презентовані у статті, дозволяють чіткіше уявити стратегічні напрями діяльності сучасних ЗЗСО, робота яких скеровується відповідними навчальними програмами, і має орієнтуватись на компетентнісну парадигму як філософію, котра формує інноваційний погляд на освіту та фундаментальні принципи її розвитку. Саме в цих напрямах інтерпретується місія оновлених навчальних програм.Автор визначає соціальні та освітні передумови, обґрунтовує науково-­методичні концепти, що слугували підґрунтям для створення програм, окреслює методологічні засади їх змісту, аналізує та узагальнює дидактичні та методичні аспекти компетентнісно спрямованої діяльності учнів і вчителів як основних суб’єктів навчального процесу, спрямованого на досягнення цілей і реалізації змісту навчання іноземної мови в сучасних ЗЗСО.Зміст статті може слугувати дидактичними та методичними орієнтирами для перегляду усталених поглядів на соціальну місію іноземних мов у сучасному глобалізованому світовому соціумі та розвиток змісту шкільної іншомовної освіти, а також для оновлення пріоритетів у професійній роботі вчителів іноземних мов і всіх тих, хто долучений до цієї сфери.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Генсіцька-Антонюк, Наталія. "ПОГЛЯДИ УКРАЇНСЬКИХ ПЕДАГОГІВ НА РОЗРОБКУ ДИДАКТИЧНИХ ЗАСАД ТВОРЕННЯ ПІДРУЧНИКІВ З МАТЕМАТИКИ." Інноватика у вихованні 1, no. 13 (June 15, 2021): 136–44. http://dx.doi.org/10.35619/iiu.v1i13.390.

Full text
Abstract:
У статті проаналізовано погляди українських педагогів на розробку дидактичних засад створення підручників з математики. Зазначено, що зміст шкільних підручників є втіленням не лише навчальних планів і програм, а й системи цінностей певної культури, що відіграє важливу роль у соціалізації підростаючого покоління. Наголошено, що підручник – це основний засіб навчання, що грунтується на загальнодидактичних та методичних принципах навчання. Виділено дидактичні принципи: активізації пізнавальної діяльності учнів, всебічного розвитку особистості, цілісного впливу освітнього процесу, природовідповідності організації навчання, науковості, доступності, системності та послідовності у навчанні, наступності та перспективності, взаємозв’язку навчання та розвитку, мотиваційного забезпечення освітнього процесу, співробітництва, індивідуалізації та диференціації навчання, наочності, міцності та дієвості результатів навчання, активності, виховуючого навчання, свідомості, інтенсивності, оптимізації, міжпредметної кооперації, міжкультурної взаємодії тощо. Обґрунтовано, що серед підходів до визначення дидактичних засад підручника особливе місце займає функціональний підхід, за яким основними функціями шкільного підручника є: інформативна, трансформаційна, систематизуючи, дослідницька, практична та самоосвітня функція. Акцентовано увагу, що шкільні підручники з математики допомагають створити цілісну систему навчання учнів математики з єдиним однозначним тлумаченням понять, уніфікованою термінологією та забезпечують не лише кінцевий результат навчання, а й виконання виховних, розвивальних функцій – формування високоосвіченої, всебічно розвиненої творчої особистості, національно свідомого громадянина України.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Бакуліна, Н. В. "ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРНО-МОВНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ ЛІЦЕЇСТІВ У НАВЧАННІ МОВИ ІВРИТ." Духовність особистості: методологія, теорія і практика 96, no. 3 (June 29, 2020): 28–43. http://dx.doi.org/10.33216/2220-6310-2020-96-3-28-43.

Full text
Abstract:
У статті обґрунтовано актуальність проблеми формування культурно-мовної компетенції ліцеїстів у навчанні мови іврит, проаналізовано лінгвістичну, лінгводидактичну, навчально-методичну літературу та чинні нормативні документи з метою визначення науково-методичних засад компетентнісно орієнтованого навчання мови іврит у ліцеї, представлено результати констатувального та формувального етапів педагогічного експерименту для вивчення стану формування культурно-мовної компетентнції, визначення рівня її сформованості в результаті дослідного навчання та корекції запропонованого змісту навчальних матеріалів. Так, визначено поняття «культурно-мовної компетенції», провідні принципи навчання мови іврит у ліцеї, базові компоненти змісту культурно-мовної компетентності ліцеїстів у процесі навчання мови іврит, представлено кількісний і якісний аналіз результатів дослідного навчання для виявлення ефективності пропонованої методики. Отримані результати було застосовано до розроблення й уточнення змісту, методів і прийомів компетентнісно орієнтованого навчання мови іврит у ліцеї та до підготовки рукопису розділів навчально-методичного посібника «Методика роботи з культурологічними текстами на уроках мови іврит у ліцеї». Дослідження підтвердило свою актуальність і перспективність, довело вмотивованість застосування пропонованої методики, що має цілісний характер і спирається на науково виважені та належно апробовані дидактичні та лінгводидактичні принципи. Дослідження стосується лише однієї з проблем навчання мови іврит у ліцеї. Перспективу подальших досліджень вбачаємо в теоретичному та технологічному розробленні інших проблем компетентісно орієнтованого навчання мови іврит з огляду на культуровідповідну парадигму освіти та сучасні інноваційні педагогічні технології навчання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Pohorielov, Mykhailo. "Проєктування електронного навчально-методичного комплексу «Конструкція автомобіля» для фахової підготовки майбутніх викладачів професійного навчання в галузі транспорту." Освітній вимір 55 (December 10, 2020): 358–67. http://dx.doi.org/10.31812/educdim.v55i0.4374.

Full text
Abstract:
У статті проаналізовано сутність поняття «електронний навчально-методичний комплекс» і визначено його структуру, яка складається із взаємопов’язаних компонентів, що забезпечують процес засвоєння й закріплення навчальних відомостей та реалізацію автоматизованого педагогічного моніторингу. Визначено основні дидактичні принципи проєктування електронних навчально-методичних комплексів, зокрема: науковості, наочності, доступності та посильності, систематичності та послідовності, міцності одержаних знань, проблемності, самостійності і активності навчання. Схарактеризовано основні вимоги до електронних навчальних програмних засобів, які були враховані також при створенні ЕНМК «Конструкція автомобіля»: науковість змісту, цілеспрямованість, відкритість, забезпечення мотивації, індивідуалізація навчання, креативність тощо. Описано чотири етапи проєктування ЕНМК з дисципліни «Конструкція автомобіля», який складається з навчально-методичного, контрольно-діагностичного та інформаційно-пошукового модулів, має відносно стійкий засіб зв’язку між ними й забезпечує системність процесу навчання студентів шляхом додаткового самостійного або дистанційного засвоєння навчального матеріалу за допомогою комп’ютера. Зауважено, що реалізація в програмних засобах навчального призначення можливостей сучасної комп’ютерної графіки, різноманітних засобів наочності формує та розвиває майбутніх викладачів професійного навчання наочно-образний вид мислення; використання ЕНМК сприяє формуванню інформаційної культури студентів, готовності до широкого застосування засобів ІКТ у майбутній професійній діяльності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Podliesnyii, S. V., Yu O. Yerfort, and A. N. Stadnik. "Дидактичні та акмеологічні аспекти роботи з талановитими студентами в рамках олімпіадного руху з теоретичної механіки." HERALD of the Donbass State Engineering Academy, no. 2 (46) (October 1, 2019): 171–80. http://dx.doi.org/10.37142/1993-8222/2019-2(46)171.

Full text
Abstract:
Подлєсний С. В., Ерфорт Ю. О., Стадник О. М. Дидактичні та акмеологічні аспекти роботи з талановитими студентами в рамках олімпіадного руху з теоретичної механіки // Вісник ДДМА. – 2019. – № 2 (46). – С. 171–180. Розвиток інноваційної високотехнологічної економіки передбачає підготовку фахівців, що володіють знаннями, вміннями, навичками в своїй професійній галузі і високим рівнем творчих здібностей (креативності). Система вищої освіти спрямована на виявлення талановитих студентів і роботу з ними. Організація проведення олімпіад з теоретичної механіки є однією з форм виявлення обдарованих студентів і розвиненню їх творчого потенціалу. В статті розглянуті дидактичні і акмеологічні аспекти цієї роботи. Розглянуті задачі і функції олімпіад та їх мета, запропоновані напрямки вдосконалення організації та проведення олімпіад. Наведені базові принципи виявлення молодих талантів, обґрунтована необхідність і наведені рекомендації щодо супроводу творчого розвитку студентів, підбору і методам вирішення креативних завдань, способи мотивування студентів, критерії оцінок конкурсних завдань. Підходи до розробки олімпіадних завдань з теоретичної механіки повинні відповідати певним психолого-педагогічним та методичним критеріям. Викладені вимоги до викладачів, що займаються підготовкою студентів до участі в олімпіадах. Ефективно розвивати творчі здібності студентів в системі підготовки до участі їх в олімпіадах з теоретичної механіки може тільки зацікавлений і професійно компетентний викладач, який володіє певними уміннями і навичками, здатний мотивувати студента. Правильно вибудовані навчальні, соціальні, емоційні, змістовні та динамічні мотиви, відповідальне ставлення студента до навчального процесу є запорукою очікуваного результату. Авторами видані навчальні посібники по розв'язанню задач з теоретичної механіки підвищеної складності, які мають стати методичною підтримкою в системі підготовки студентів до участі в олімпіадах. Авторами розроблена методика виявлення студентів, з якими буде продовжена робота з підготовки до участі в олімпіадах
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Дидактичні та методичні принципи"

1

Івасішина, М. А. "Інтерактивне навчання письма англійською мовою учнів старших класів загальноосвітньої школи." Магістерська робота, Хмельницький національний університет, 2020. http://elar.khnu.km.ua/jspui/handle/123456789/10743.

Full text
Abstract:
Магістерська дипломна робота присвячена дослідженню інтерактивної методики формування англомовної компетентності в письмі учнів старших класів.У роботі розглянуто методичні засади навчання письма iноземною мовою учнів старших класів, психофізілогічні аспекти навчання письма та лiнгвiстичнi особливостi англомовних текстів. Досліджено особливості інтерактивного навчання письма, дидактичні та методичні принципи навчання письма. Розроблено система вправ для інтерактивного навчання письма учнів 11 класу. Експериментально доведено ефективність та доцільність використання інтерактивної методики навчання письма.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Дудко, П. М. "Методичні підходи та принципи стратегічного управління закладом вищої освіти." Thesis, Київський національний університет технологій та дизайну, 2021. https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/18872.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Бударін, Д. В. "Формування професійної компетентності майбутніх учителів в умовах сучасної освіти." Thesis, НТУ "ХПІ", 2016. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/21824.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Дибкова, Людмила Миколаївна, Liudmyla Dybkova, and Людмила Николаевна Дыбкова. "Теоретико-методичні засади системи оцінювання результатів навчальної діяльності студентів економічних спеціальностей." Thesis, Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, 2016. https://ir.kneu.edu.ua:443/handle/2010/32508.

Full text
Abstract:
У дисертації здійснено теоретичний аналіз й запропоновано вирішення актуальної наукової проблеми проведення оцінювання результатів навчальної діяльності студентів економічних спеціальностей. Представлену систему оцінювання розроблено у контексті концепції неперервної професійної освіти, зреалізовано на основі системного, компетентнісного, діяльнісного та особистісно-орієнтованого підходів. Обґрунтовано організаційно-дидактичні умови для проведення об’єктивного оцінювання: наявність чіткої концепції всіх запланованих навчальних результатів та розроблення критеріїв їх об’єктивного оцінювання; організаційного та методичного забезпечення; самооцінювальна та самоосвітня діяльність студентів та викладачів, високий рівень професійної компетентності викладачів. Розроблено системно-функціональну модель оцінювання навчальних результатів студентів економічних спеціальностей, що представлена як структурована множина взаємопов’язаних та взаємозумовлених компонентів процесу оцінювання (теоретико-методологічного, структурно-функціонального, результативно-аналітичного), поєднаних спільними цілями і завданнями, спрямованими на забезпечення якісної професійної підготовки майбутніх економістів. Розроблено, експериментально апробовано та упроваджено у навчальний процес авторську методику створення інтерактивних навчальних завдань як ядра навчально-методичного комплексу та авторську методику створення інтерактивних мультимедійних презентацій лекційного матеріалу і допоміжних матеріалів до них. Представлені матеріали активізують навчальну діяльність студентів, вміщують швидкий зворотній зв’язок, сприяють особистісному розвитку майбутніх економістів та досягненню ними високих навчальних результатів. The thesis is devoted to the issue of evaluation of the learning outcomes of the students of economic specialties. The theoretical and the methodological aspects of the considered problem are represented; their current state is analyzed. The necessity of analysis of the factors that influence on the final results of students’ education, and interdependence and interrelation of those factors are proved. The author stresses that the goals of educational system are not only the acquisition by students of professional knowledge and skills, but also the formation of abilities to their constant updates and upgrades in future professional activity. Under condition that the professionally-oriented array of information is constantly update the formed skills of students to self-education will allow a professionals to improve their knowledge, skills and competence as a whole. With the greater availability of online resources this has became easier than even before. The requirements of recruitment agencies to specialists who can qualify for this or that position embrace the broad spectrum of the competencies. Therefore it is necessary to focus on the development of the students’ ability to self-analysis, personal independence, to form socially significant values, and to enrich their interaction experience. At the same time an integral component of the educational process is an active self-dependent work of students especially in the process of evaluation and analysis of the results. The necessity of evaluation criteria to ensure the reliability and minimize the subjectivity of a teacher is proved. A criterion is a description of the parameters under which a student can determine the level of achievement of educational aims. A criterion stimulates the students to focus their attention on those elements that should be contained into the final result, involves standards for students’ self-assessment and encourages the students to take part in evaluation and improve their chances of achieving the desired results. The research confirms that the lack of the developed criteria often causes students’ disagreement with the mark or indifference and lack of interest to mistakes and shortcomings in the performed work. Therefore the elaboration of the educational evaluation tools (criteria, indicators, scales, units, etc.) is a significant factor. Activation of students’ evaluation is also promoted by their maximum awareness at an early stage of learning about the current and final system of evaluation each discipline as well as the availability of educational outcomes for students using electronic register which are accessed from Internet. The presented system of evaluation is developed in the context of a lifelong education principle and is realized on the basis of competence-, activities- and student-oriented approaches. The most essential components of the proposed evaluation system are: management of the evaluation (the presence of a clear concept about planned learning outcomes, criteria for their evaluation, projection of feedback methods, organizational aspects and methodical support of students’ training); evaluation of the results of all the components of the educational process (lectures, practical and laboratory classes, individual work of students). The integrity of the assessment caused by integrative nature of the interaction of all components on the basis of consistency of goals subjects of educational process. Providing high-quality education carried out through the development and evaluation of the list of professional competencies. It is located in training program of specialists. It is essential to include the experts from the business environment in the process of determining competencies of future economists. The level of development of these competencies must be analyzed during audits at various stages of the learning process. The important role of effective communication between participants of the educational process (organizers, teachers, administrative staff, students, employers) is substantiated. It provides coordination and joint efforts in the process of evaluation in order to achieve high learning outcomes. An important aspect of implementation of the system is the high level of the professional competence of the teachers during the evaluation of the results of students' educational activity, their readiness for professional self-development and self-improvement. The author’s technique of the creation interactive educational tasks as the core of the educational complex and the author's technique of the creation interactive multimedia presentations and supporting materials for the lectures are developed, experimentally tested and implemented into the learning process. Such approach demonstrates fast feedback, activates the students' learning, and contributes to the personal development of the future economists and the increase of the learning outcomes. Quantitative and qualitative indicators of experimental work have shown the effectiveness of the implementation of the proposed evaluation system into the learning process. В диссертации осуществлен теоретический анализ и предложено решение актуальной научной проблемы проведения оценивания результатов учебной деятельности студентов экономических специальностей. Представленная система оценивания разработана в контексте концепции непрерывного профессионального образования, реализована на основе системного, компетентностного, деятельного и личностно-ориентированного подходов. Обоснованы организационно-дидактические условия для проведения объективного оценивания: наличие четкой концепции всех запланированных учебных результатов и разработка критериев их объективной оценки; организационного и методического обеспечения учебного процесса; самооценочная и самообразовательная деятельность студентов и преподавателей, высокий уровень профессиональной компетентности преподавателей. Разработана системно-функциональная модель оценивания результатов учебной деятельности студентов экономических специальностей, представленная как структурированное множество взаимосвязанных и взаимообусловленных компонентов процесса оценивания (теоретико-методологического, структурно-функционального, результативно-аналитического), объединенных общими целями и задачами, направленными на обеспечение качественной профессиональной подготовки будущих экономистов. Разработаны, экспериментально апробированы и внедрены в учебный процесс: авторская методика создания интерактивных учебных задач как ядро учебно-методического комплекса, авторская методика создания интерактивных мультимедийных презентаций лекционного материала и вспомогательных материалов к ним. Представленные материалы активизируют учебную деятельность студентов, содержат быструю обратную связь, способствуют личностному развитию будущих экономистов и достижению ними высоких учебных результатов.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Красюк, Дмитро Костянтинович. "Прийоми реалізації дидактично-методичного принципу активації учнів на заняттях з німецької мови." Магістерська робота, 2021. https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/5468.

Full text
Abstract:
Красюк Д. К. Прийоми реалізації дидактично-методичного принципу активації учнів на заняттях з німецької мови : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 035 "Філологія" / наук. керівник Н. В. Шапочка. Запоріжжя : ЗНУ, 2021. 67 с.
UA : Загальна кількість сторінок 67, кількість використаних джерел 47. Об’єктом дослідження є дидактично-методичний принцип активації учнів. Предметом дослідження є особливості застосування дидактично-методичного принципу активації учнів на уроках іноземної мови. Мета даної роботи це дослідження особливості методики викладання німецької мови із застосуванням дидактично-методичного принципу активації, з’ясувати можливості його застосування на уроках. Теоретико-методологічні засади: ключові положення теорії дидактично-методичного принципу активізації учнів. Отримані результати: активізація учнів дозволяє підвищити ефективність роботи учнів на уроці іноземної мови та дозволяє їм краще концентруватися на навчальному матеріалі. Практично-орієнтований дослідницький проект та різні форми соціальних робіт сприяють кращому впровадженню дидактично-методичного принципу на уроках іноземної мови.
DE : Gesamtzahl der Seiten 67, Anzahl der verwendeten Quellen 47. Objekt der Forschung ist das didaktisch-methodische Prinzip der Lerneraktivierung; Gegenstand der Forschung sind die Besonderheiten der Anwendung des didaktisch-methodischen Prinzips der Aktivierung von Studierenden im Fremdsprachenunterricht. Ziel dieser Arbeit ist es, die Besonderheiten der Methoden des Deutschunterrichts unter Anwendung didaktischer und methodischer Prinzipien der Aktivierung zu untersuchen, um die Möglichkeiten ihrer Anwendung im Unterricht herauszufinden. Theoretische und methodische Prinzipien: Kernpunkte der Theorie der didaktischen und methodischen Prinzipien der Lerneraktivierung. Ergebnisse: Die Aktivierung der Schüler ermöglicht eine effizientere Arbeit der Schüler im Fremdsprachenunterricht und ermöglicht ihnen, sich besser auf den Lernstoff zu konzentrieren. Praxiserkundungsprojekt und verschiedene Formen der sozialen Arbeit tragen zur besseren Umsetzung des didaktisch-methodischen Prinzips im Fremdsprachenunterricht bei.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Сергейчук, Владислав Вадимович. "Методичні принципи формування технічної підготовленості самбістів 12-13 років." Магістерська робота, 2020. https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/1448.

Full text
Abstract:
Сергейчук В. В. Методичні принципи формування технічної підготовленості самбістів 12-13 років : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 017 "Фізична культура і спорт" / наук. керівник А. В. Симонік. Запоріжжя : ЗНУ, 2020. 52 с.
UA : Кваліфікаційна робота – 52 сторінки, 5 таблиць, 1 рисунок, 49 літературних джерел. Об'єкт дослідження – навчально-тренувальний процес юних самбістів. Мета дослідження – вдосконалення технічної підготовленості самбістів на етапі початкової підготовки. Методи дослідження: аналіз на узагальнення науково-методичної літератури, педагогічне тестування, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. В рамках експериментального дослідження здійснено порівняльний аналіз досліджуваних показників після впровадження в навчально-тренувальний процес методичних прийомів формування технічної підготовленості борців-початківців. Нами було експериментально доведено, що цілеспрямоване тренування функції рівноваги робить позитивний вплив на якість рухової діяльності юних спортсменів. Число помилок при русі по прямій лінії у самбістів експериментальної групи достовірно зменшилась, що дає їм незаперечну перевагу в пересуваннях над борцями контрольної групи. Впровадження в навчально-тренувальний процес борців 12-13 років запропонованих методичних прийомів формування технічної підготовленості сприяло покращенню показників, що її характеризують.
EN : Qualification work-52 pages, 5 tables, 1 figure, 49 references. The object of the study is the educational and training process of young Sambo wrestlers. The aim of the study is to improve the technical preparedness of Sambo wrestlers at the stage of initial training. Research methods: analysis and generalization of scientific and methodological literature, pedagogical testing, pedagogical experiment, methods of mathematical statistics. Within experimental research the comparative analysis of investigated indicators after introduction in educational and training process of methodical receptions of formation of technical readiness of wrestlers-beginners is carried out. We have experimentally proved that purposeful training of the balance function has a positive impact on the quality of motor activity of young athletes. The number of errors when moving in a straight line in the Sambo experimental group significantly decreased, which gives them an undeniable advantage in movement over the fighters of the control group. Introduction in educational and training process of wrestlers of 12-13 years of the offered methodical receptions of formation of technical readiness promoted improvement of indicators which characterize it.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Сердюк, Максим Вікторович. "Методичні особливості занять атлетичною гімнастикою юнаків 18-20 років." Магістерська робота, 2020. https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/1437.

Full text
Abstract:
Сердюк М. В. Методичні особливості занять атлетичною гімнастикою юнаків 18-20 років : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 017 "Фізична культура і спорт" / наук. керівник С. І. Караулова. Запоріжжя : ЗНУ, 2020. 60 с.
UA : Кваліфікаційна робота – 60 сторінок, 10 таблиць, 2 рисунка, 56 літературних джерел. Об'єкт дослідження – методика занять атлетичною гімнастикою. Мета роботи – проаналізувати методичні особливості занять атлетичною гімнастикою юнаків 18-20 років. Методи дослідженя: аналіз і узагальнення літературних джерел; антропометричні вимірювання: зросту, маси, обхватних розмірів; оцінка фізичного розвитку методом індексів; тестування фізичної підготовленості; математична статистика. Врахування вікових морфофункціональних особливостей при розробці методик занять атлетичною гімнастикою позитивно впливає на формування високого рівня фізичного розвитку юнаків 18-20 років. В кваліфікаційній роботі розширено базу даних антропометричних, обхватних параметрів різних частин тіла, показників силової підготовленості юнаків 18-20 років; узагальнено і поглиблено відомості про методичні особливості занять атлетичною гімнастикою юнаків 18-20 років. Практичне значення роботи полягає в тому, що результати досліджень можуть бути використані в процесі фізичного виховання юнаків 18-20 років.
EN : Qualification work-60 pages, 10 tables, 2 figures, 56 literary sources. The object of research is the method of athletic gymnastics. The aim of the work is to analyze the methodological features of athletic gymnastics for young men 18-20 years. Research methods: analysis and generalization of literary sources; anthropometric measurements: growth, mass, girth size; evaluation of physical development by indices; testing of physical fitness; mathematical statistics. Taking into account age morphological and functional features in the development of methods of athletic gymnastics has a positive effect on the formation of a high level of physical development of young men 18-20 years. In qualifying the work of the expanded data base of anthropometric, obratnykh parameters of various parts of the body, indicators of the strength training of youths 18-20 years; summarized and deepened information about the methodological characteristics of the lessons of athletic gymnastics of the young men 18-20 years. The practical significance of the work lies in the fact that the results of research can be used in the process of physical education of young men 18-20 years.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Терехова, Ксенія Миколаївна, and Kseniia Mykolaivna Terekhova. "Формування дослідницької компетентності учнів на уроках біології в профільних класах." Master's thesis, 2020. http://repository.sspu.edu.ua/handle/123456789/9749.

Full text
Abstract:
Магістерська робота присвячена проблемі формування дослідницької компетентності учнів на уроках біології в профільних класах. Розглядається структура, сутність дослідницької компетентності учнів у контексті дидактичних принципів. Розроблено методику та педагогічні умови її впровадження на уроках біології. Обґрунтовано критерії, рівні, методи формування дослідницької компетентності. Експериментально доведено ефективність розробленої методики, що підтверджено підвищенням рівня навчальних досягнень, мотивації та рівнів дослідницької компетентності учнів.
The master's thesis is devoted to the problem of student research competence formation at the biology lessons in specialized classes. The structure, essence of student research competence in the context of didactic principles is considered. The technique and pedagogical conditions of its introduction at biology lessons are developed. Criteria, levels, methods of research competence formation are substantiated. The effectiveness of the developed methodology has been experimentally proved, which has been confirmed by the increase in the level of academic achievement, motivation and levels of student research competence.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Лаврик, Оксана Іванівна, and Oksana Ivanivna Lavryk. "Формування мовленнєвої компетентності дітей старшого дошкільного віку засобами літературної діяльності." Master's thesis, 2021. http://repository.sspu.edu.ua/handle/123456789/11900.

Full text
Abstract:
У дослідженні визначено, теоретично обґрунтовано й експериментально перевірено методичні засади (наукові підходи і педагогічні принципи, методичний досвід, форми і методи) формування мовленнєвої компетентності дітей старшого дошкільного віку засобами літературної діяльності. З цією метою застосовано теоретичні та емпіричні методи дослідження, а також методи математичної статистики.
The research identifies, theoretically substantiates and experimentally verifies the methodological principles (scientific approaches and pedagogical principles, methodological experience, forms and methods) of formation of speech competence of older preschool children by means of literary activity. For this purpose, theoretical and empirical research methods, as well as methods of mathematical statistics were used.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Трифонова, Олена Михайлівна. "Взаємозв'язки принципів науковості та наочності в умовах кредитно-модульної системи навчання квантової фізики студентів вищих навчальних закладів." Thesis, 2009. http://dspace.kspu.kr.ua/jspui/handle/123456789/981.

Full text
Abstract:
(uk) У дисертації розроблено методику навчання новітніх понять квантової фізики у вищих педагогічних навчальних закладах в умовах кредитно-модульної системи. Зміст та структуру розділу «Квантова фізика» досліджено з позицій забезпечення реалізації принципів науковості та наочності на основі системного підходу та технології структурно-логічного аналізу навчального матеріалу. Обґрунтовано його побудову на основі логічного упорядкування змісту навколо фундаментальних і наскрізних понять та доповнення розглядом новітніх понять. Визначено методи, прийоми, форми і засоби навчальної діяльності з урахуванням раціонально-логічних та емоційно-ціннісних основ навчально-пізнавальної діяльності студентів. Встановлено, що доповнення змісту курсу загальної фізики новітніми поняттями та накреслення шляхів реалізації принципів науковості та наочності в експериментальному відтворенні фізичних понять сприяє вищому рівню засвоєнню навчального матеріалу та розвитку якостей особистості майбутнього вчителя фізики. Експериментально доведено ефективність теоретичних і дидактичних засад розробленої методики навчання для формування фізичних знань з квантової фізики в умовах кредитно-модульної системи навчання.
(en) The teaching methods of quantum physics modern concept studying under conditions of credit-module system in High Pedagogical Universities are worked out. The content and structure of the part of «Quantum Physics» are investigated from the point of scientific and visual principles realization on the basis of system approach and technology of structure-logical analysis of educational material. It’s construction is explained on the basis of content logical consequence round the fundamental and through concepts and addition by modern concepts consideration. Methods, modes, forms and devices of teaching activity with structure-logical and emotional-valuable consideration of educational and cognitive activity are defined. It is set out that the addition to the course of general physics by modern contents and pointing out the ways of science and visual principles realization in experimental reflection of physical notions promote better studying of educational material and personal development of future teacher of physics. Efficiency of theoretical and didactics principles of the worked out teaching methodology for quantum physics knowledge forming under conditions of creditmodule system is experimentally proved.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Дидактичні та методичні принципи"

1

Коновал, Олександр Андрійович, Тетяна Іванівна Туркот, and Артем Олександрович Соломенко. Методика розвитку критичного мислення здобувачів освіти (на прикладах вивчення спеціальної теорії відносності та електродинаміки). КДПУ, 2019. http://dx.doi.org/10.31812/123456789/3562.

Full text
Abstract:
У посібнику запропоновано методику розвитку критичного мислення (МРКМ) здобувачів освіти в процесі вивчення спеціальної теорії відносності й електродинаміки у закладах вищої освіти та в закладах загальної середньої освіти. Обґрунтовано теоретичну модель МРКМ. Конкретними прикладами продемонстровано дидактичні можливості використання цієї методики під час вивчення основ релятивістської механіки та електродинаміки на засадах вимог програм з фізики для профільних класів закладів загальної середньої освіти. Значну увагу приділено обґрунтуванню та поясненню суперечностей, що мають місце в електродинаміці та методиці її навчання. Окреслено способи спростування суперечностей в електродинаміці та методиці її навчання, основу яких становлять принцип фундаменталізації та критично-конструктивний аналіз електромагнітних явищ на послідовно релятивістських засадах. Моделі розв’язання задач, що пропонуються, будуть корисними як для здобувачів вищої освіти, так і для учнів закладів загальної середньої освіти. Задачі охоплюють, в основному, релятивістську кінематику. А завдання для контролю та самоконтролю знань орієнтовані на розвиток критичного мислення суб’єктів навчальної діяльності. Адресовано студентам фізичних спеціальностей педагогічних університетів, магістрантам, викладачам, слухачам закладів післядипломної педагогічної освіти, аспірантам і докторантам, які досліджують проблеми розвитку критичного мислення особистості.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Сусь, Б. А. Дидактичні та методичні основи активізації самостійної діяльності студентів (курсантів) при різних формах занять з фізики. Київ, 1996.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Борзих, Олександр, Тетяна Панченко, Лариса Черв'якова, and Людмила Гаврилюк. АЛГОРИТМ ХІМІКО-АНАЛІТИЧНОГО МОНІТОРИНГУ ПЕСТИЦИДІВ. Інститут захисту рослин НААН, 2020. http://dx.doi.org/10.36495/udc631.95alhorytm/izr2020.

Full text
Abstract:
Викладено основні методичні принципи аналізу діючих речовин в матрицях хроматографічними методами. Розробка є результатом багаторічних наукових досліджень лабораторії аналітичної хімії пестицидів. Рекомендовано для використання в наукових дослідженнях аналітичними та токсикологічними лабораторіями Мінагрополітики, службами МОЗ України; науковими установами, що проводять контроль вмісту пестицидів у навколишньому середовищі; екотоксикологічний скринінг пестицидів в агроценозах, оцінку ризику застосування пестицидів для захисту сільськогосподарських культур; на виробництві при проведенні науково-дослідних робіт способом комерціалізації.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Дидактичні та методичні принципи"

1

Горбачова, О. М., Л. Л. Турова, and В. В. Смілянець. "МЕХАНІЗМ ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ АЕРОПОРТОВИХ КОМПЛЕКСІВ." In Economics, management and administration in the coordinates of sustainable development. Publishing House “Baltija Publishing”, 2021. http://dx.doi.org/10.30525/978-9934-26-157-2-16.

Full text
Abstract:
У статті здійснено аналіз структури витрат аеропорту, оскільки саме вони становлять основу формування собівартості наданих послуг. Обґрунтовано, що для розрахунку повної виробничої собівартості виробництва конкретної аеропортової послуги доцільно вибрати один підрозділ, який акумулює всі витрати і, відповідно, прибуток від виробництва даної послуги аеропортового комплексу. Визначено основні принципи формування собівартості виробництва аеропортової послуги. Пропонований у роботі методичний підхід до розрахунку собівартості виробництва окремих центрів витрат дає змогу розрахувати витрати на виробництво кінцевих послуг аеропорту, провести аналіз прибутку і виявити основні напрями зниження витрат та підвищення прибутку за окремими напрямами діяльності аеропорту. Формування кінцевої вартості виробництва аеропортової послуги відбувається у центрі акумуляції прибутку за допомогою накопичення інформації про внутрішньогосподарські зв’язки центрів акумуляції прибутку з допоміжними підрозділами аеропорту. Методичні принципи формування витрат аеропорту за допомогою показників центрів витрат та внутрішньогосподарських зв’язків між підрозділами допомагають також вирішити завдання економічного планування і бюджетування діяльності кожного допоміжного та виробничого підрозділу. Запропонована структура собівартості послуг аеропорту дає змогу вирішити низку управлінських завдань – від аналізу рентабельності послуг за допомогою операційного аналізу до обґрунтування рішень в інвестиційній і фінансовій сферах.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Reports on the topic "Дидактичні та методичні принципи"

1

Бакум, З. П., and О. В. Караман. Акмеологічний ресурс проблемного підходу у підготовці фахівців української словесності. Київський університет ім. Б. Грінченка, 2014. http://dx.doi.org/10.31812/0564/413.

Full text
Abstract:
У статті висвітлюються науково-методичні аспекти реалізації проблемного підходу у підготовці майбутніх фахівців української словесності. Обґрунтовуються дидактичні умови використання проблемних завдань і запитань у процесі засвоєння студентами дисциплін мовознавчого циклу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography