Journal articles on the topic 'Бухгалтерський облік підприємства'

To see the other types of publications on this topic, follow the link: Бухгалтерський облік підприємства.

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Бухгалтерський облік підприємства.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Halushchak, I. Ye, and N. L. Lutsiv. "БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК І ЗВІТНІСТЬ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ." Actual problems of regional economy development 1, no. 17 (November 30, 2021): 233–45. http://dx.doi.org/10.15330/apred.1.17.233-245.

Full text
Abstract:
Стаття спрямована на дослідження бухгалтерського обліку та звітності в системі управління підприємством. Метою статті є дослідження бухгалтерського обліку та звітності в системі управління підприємством. Під час написання статті були використані основні загальнонаукові методи дослідження, а саме: аналіз, синтез, індукція й дедукція. Розкрито бухгалтерський облік як основу інформаційної системи управління підприємством. Показано періодизацію розвитку бухгалтерського обліку як однієї зі складових управління. Сформовано головну мету інформаційної системи. Показано структуру бухгалтерського обліку. Наведено найважливіші об’єкти інформаційного забезпечення управління підприємством з позиції реалізації задач бухгалтерського обліку. Визначено правові засади регулювання, організації і ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні. Визначено роль державного регулювання в бухгалтерському обліку. Показано місце фінансової звітності в системі інформаційного забезпечення обґрунтування і прийняття рішень. Розкрито зв’язок фінансової звітності з основними класичними функціями менеджменту. Наведено поняття про облікову політику підприємств. Представлено складові облікової політики щодо витрат, доходів та фінансових результатів. Наведено основні характеристики бухгалтерської звітності. Класифіковано загальну сукупність всієї інформації на підприємстві. Досліджено, що в умовах посиленої конкуренції питання щодо бухгалтерського обліку та звітності в організації, будь-якої форми власності та виду діяльності, став одним з найважливіших етапів процесу адміністрування на підприємстві. Важливість цього етапу полягає в тому, що основою успіху та ефективності є не тільки бухгалтерський облік та управління, а й аналіз та контроль, які відіграють не менш значну роль в прийнятті управлінських рішень. Бухгалтерський облік, як і будь-яка складова підприємницької діяльності потребує регулювання з боку держави та визнання на міждержавному рівні, а система бухгалтерського обліку витрат, доходів та фінансових результатів підприємства в сучасних умовах не може повноцінно існувати без належної нормативно-правової бази.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Дорош, Н. І., and К. О. Гергель. "БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ПРОЦЕСУ ЛІКВІДАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА." Економічний вісник. Серія: фінанси, облік, оподаткування, no. 5 (July 4, 2020): 77–87. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5932.5.2020.77-87.

Full text
Abstract:
У роботі розглянуто процес ліквідації підприємства за рішенням власників, його нормативно-правове регулювання, а також застосування методів бухгалтерського обліку на його етапах. Зокрема, визначено особливості проведення оцінки та інвентаризації на підприємстві, що ліквідується, розкрито використання спеціальних рахунків бухгалтерського обліку та складання форм фінансової звітності, що використовуються під час ліквідації.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Tsiatkovska, Оlena. "БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В УПРАВЛІННІ ДЕРЖАВНИМИ УСТАНОВАМИ." Economic journal of Lesya Ukrainka Volyn National University 4, no. 28 (January 1, 2022): 38–47. http://dx.doi.org/10.29038/2786-4618-2021-04-38-47.

Full text
Abstract:
У статті досліджено та проаналізовано економічну сутність та основні характеристики установ державного сектору відповідно до різних підходів, щодо формування структури державного сектору; визначено основних суб’єктів державного сектору, які узагальнено у два напрями відповідно до їх функціонального призначення; узагальнено основні характеристики для ідентифікації суб’єкта державного сектору з урахуванням Класифікатора секторів економіки, системи національних рахунків, а також інших нормативно-правових документів; обґрунтовано необхідність поділу всіх суб’єктів державного сектору на державні підприємства та державні установи та наведено трактування економічної сутності «державна установа» та «державне підприємство»; встановлено взаємозв’язок та місце бухгалтерського обліку в управлінні державними установами, як суб’єктами державного сектору.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Лепетан, І. М. "Бухгалтерський облік активів підприємства: екологічний вектор." Агросвіт, no. 12, червень (2019): 28–38.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Гордієнко, Лариса Петрівна. "Актуальні питання бухгалтерського обліку незавершеного виробництва на пивоварних підприємствах." Економіка, управління та адміністрування, no. 2(96) (July 7, 2021): 31–36. http://dx.doi.org/10.26642/ema-2021-2(96)-31-36.

Full text
Abstract:
Незавершене виробництво є складовою оборотних активів, і необґрунтоване збільшення його обсягів призводить до вилучення з обігу коштів, недостатність яких відчуває більшість підприємств. Під час організації бухгалтерського обліку незавершеного виробництва на пивоварних підприємствах постає низка важливих питань, що потребуються вирішення. Однією із таких проблем, що стосується безпосередньо незавершеного виробництва на пивоварних підприємствах, є питання калькулювання та визначення собівартості незавершеного виробництва. Ця проблема обумовлена специфікою процесу та технології виробництва готової продукції і можливістю реалізації активів, що не пройшли всіх стадій технологічної обробки. Ще однією актуальною проблемою бухгалтерського обліку незавершеного виробництва на пивоварних підприємствах є документування. У теорії та на практиці облік незавершеного виробництва традиційно поділяється на оперативний і бухгалтерський, що має бути враховано під час формування облікової політики пивоварного підприємства. У зв’язку з цим актуальним є питання впорядкування інформації про стан незавершеного виробництва, для чого на підприємствах розробляють графіки документообігу, в основу яких покладено відбір документів, призначення відповідальних за їх складання осіб та строків подання документів. Дослідження проблем бухгалтерського обліку незавершеного виробництва пивоварних підприємств дає підстави стверджувати про системний характер таких проблем. Насамперед проблеми обумовлені складністю технологічного процесу виробництва пива та формуванням моделі технологічного процесу з метою її екстраполяції на економічну площину і розроблення моделі бухгалтерського обліку. Вирішення розглянутих проблем криється у формуванні цілісної, комплексної та всеохоплюючої інформаційної системи управління пивоварних підприємств в онлайн-режимі, в межах якої будуть реалізовані запропоновані пропозиції щодо вдосконалення калькулювання та оцінки незавершеного виробництва пивоварних підприємств.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Kulynych, Myroslava, and Lyudmila Zhylenko. "ПОГЛИБЛЕННЯ ЗМІСТУ ОБЄКТІВ І МЕТОДУ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ." Economic journal of Lesia Ukrainka Eastern European National University 2, no. 18 (June 4, 2019): 128–35. http://dx.doi.org/10.29038/2411-4014-2019-02-128-135.

Full text
Abstract:
Наукова стаття присвячена цифровізації економіки України і її впливу на інформаційну забезпеченість діяльності підприємств. Цифрова економіка є тією моделлю взаємодії всіх учасників економічних процесів, яка заснована на використанні сучасних електронних каналів зв'язку, способів обліку і зберігання інформації, з використанням електронного документообігу, максимальній автоматизації бізнес-процесів усередині підприємства і у взаєминах з контрагентами і державними органами. У системі інформаційного забезпечення соціально-економічних процесів, традиційно значиму роль відіграє бухгалтерський облік з його функціоналом збору, обробки та надання економічної інформації про діяльність господарюючого суб'єкта. Стаття зосереджена на актуальності питання переосмислення ролі і місця бухгалтерського обліку в інформаційній системі, зокрема при переході на цифрову економіку, дослідження зміни його змістовних, методологічних і концептуальних основ під впливом технологічних можливостей цифровізації і вимог до інформаційного контенту.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Гевчук А.В. "КЛАСИФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ І ХАРАКТЕРИСТИКА ПОМИЛОК В ОБЛІКУ РОЗРАХУНКІВ І ЗВІТНОСТІ." Економічний форум 1, no. 4 (December 1, 2019): 225–37. http://dx.doi.org/10.36910/6765-2308-8559-2019-4-35.

Full text
Abstract:
В статті розглядається одна із самих вагомих проблем забезпечення якості обліку та захисту бухгалтерської звітності від помилок та інших спотворень. Безліч помилок виникає із-за неправильного застосування законодавства про бухгалтерський облік, неточностей в обчисленнях, недобросовісні дії працівників обліку, неправильна оцінка фактів господарської діяльності. Безліч прийомів і способів, які використовуються в процесі контролю за первинною документацією та правильністю ведення бухгалтерського обліку не вирішує проблеми дійового захисту від помилок. В сучасних умовах виникають суб’єктивні, але й об’єктивні причини тому, що безліч операцій виконується методом копіювання, що ускладнює їх пошук, а також відставання з часом зміни технології облікового процесу від зміни господарської діяльності підприємства, галузевої специфіки, класифікаційних ознак помилок та низької культури обліковців і топ-менеджерів. В статті розглядається також процедура виявлення помилок і надаються рекомендації зниження економічного ризику від запобігання істотних помилок і застосування методологічних прийомів в процесі експертних перевірок.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Адамик, О. "Бухгалтерський облік як основа інформаційного забезпечення оподаткування підприємства." Галицький економічний вісник, no. 1 (2004): 109–14.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Соколенко, Л. Ф., and Л. В. Чижевська. "БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ КЕРУЮЧИХ КОМПАНІЙ СФЕРИ ЖКГ." Herald of Lviv University of Trade and Economics Economic sciences, no. 60 (July 3, 2020): 100–105. http://dx.doi.org/10.36477/2522-1205-2020-60-16.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто напрями удосконалення системи бухгалтерського обліку у керуючих ком-паніях сфери житлово-комунального господарства в умовах цифровізації. Створення інституційного середо-вища для реалізації функцій системи бухгалтерського обліку в цифровому середовищі підприємства необхідне для забезпечення законності операцій у системі бухгалтерського обліку загалом. Виходячи з особливостей діяльності підприємств житлово-комунального господарства, слід виділити два типи цієї бази для цілей бух-галтерського обліку: 1) матеріально-технічну базу, яка належить компанії щодо права власності; 2) ма-теріально-технічна база, яка знаходиться на відповідальному зберіганні. Запропоновано порядок бухгалтер-ського обліку операцій з формування і використання матеріально-технічної бази таких компаній. Описана методика охоплює: визначення підпроцесів та господарських операцій керуючої компанії у сфері житлово-комунального господарства за досліджуваним бізнес-процесом; конкретизацію або удосконалення кореспонде-нції рахунків за операцією з урахуванням норм податкового законодавства; уточнення підходу до вартісного вимірювання об’єктів бухгалтерського обліку. Описано підхід до оцінки забезпечень майбутніх витрат і пла-тежів на ремонт матеріально-технічної бази. Застосування цього підходу для розрахунку майбутніх витрат на планові ремонти дозволяє їх оцінити, виходячи з принципу відповідності доходів і витрат. Авторські розро-бки враховують вимоги національного податкового законодавства та вимог розкриття інформації у фінансо-вій звітності керуючої компанії.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Kuzmak O. and Chudovets V. "СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ КОНТРОЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ." Economic forum 1, no. 1 (March 13, 2022): 114–19. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2022-1-14.

Full text
Abstract:
У статті досліджується вплив сучасних викликів та явищ в економіці України на розвиток контрольної функції бухгалтерського обліку. Розширення функцій та завдань бухгалтерського обліку підвищує його значення для забезпечення ефективної роботи підприємства та потребує їх ґрунтовніше вивчення. Основною метою статті є дослідження теоретичних та практичних аспектів розвитку контрольної функції бухгалтерського обліку в умовах зміни нормативного регламентування ведення та обліку бізнесу, структури управління суб’єктами господарювання різних організаційних форм, коригування інформаційних запитів управлінського персоналу. Бухгалтерський облік є особливою економічною наукою, оскільки містить велику юридичну складову і є достатньо регламентований. При цьому вітчизняне законодавство не містить визначення «функції бухгалтерського обліку». У вітчизняній обліковій науці спостерігаємо достатньо різне трактування функцій бухгалтерського обліку та їх складу. Дослідження показало, що окремі вчені обмежують значення контрольної функції бухгалтерського обліку, або взагалі заперечують її наявність. Не можемо погодитися з цією думкою, оскільки в процесі ведення бухгалтерського обліку, складання та опрацювання первинних документів, зведених регістрів та звітності виявляються помилки і порушення у здійсненні та документальному оформленні господарських операцій, що носить попереджувальну роль в недопущенні порушень. Встановлено, що в сучасних умовах розвитку економіки облік не втрачає свою контрольну функцію, а навпаки посилює її. Під дією як об’єктивних, так і суб’єктивних чинників бухгалтери все більше виконують контрольних процедур, притаманних раніше іншим структурним підрозділам.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Новіченко, Л. С., Н. С. Стойка, and О. В. Щирська. "ОСОБЛИВОСТІ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ РОЯЛТІ: КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ." Actual problems of regional economy development 2, no. 16 (November 25, 2020): 77–83. http://dx.doi.org/10.15330/apred.2.16.77-83.

Full text
Abstract:
Стаття спрямована на дослідження особливостей бухгалтерського обліку та оподаткування роялті в Україні. Розглянуто визначення економічного змісту поняття «роялті» в сфері бухгалтерського обліку та оподаткування, що містяться в нормативних документах. Визначено, що відображення в бухгалтерському обліку роялті повинно забезпечуватися відповідним документальним забезпеченням. Роялті, як об’єкт бухгалтерського обліку, передбачає укладення відповідного ліцензійного договору, за умовами якого ліцензіар надає ліцензіату дозвіл на право використання об’єкта інтелектуальної власності на визначених договором умовах. Встановлено, що бухгалтерський облік роялті здійснюється шляхом відображення нарахованої суми роялті у складі витрат звітного періоду за функціональним призначенням. Систематизовано особливості бухгалтерського обліку роялті, акцентовано увагу на важливості розробки відповідного документального забезпечення облікового відображення господарських операцій, пов’язаних розрахунком роялті, відображенням на рахунках бухгалтерського обліку та фінансовій звітності підприємства. Визначено, що особливості оподаткування роялті врегульовані нормами Податкового кодексу України стосуються таких податків як ПДВ, податок на прибуток, єдиний податок, ПДФО, військовий збір. Дослідження особливостей та ключових аспектів оподаткування роялті дозволило встановити порядок оподаткування операцій з нарахування та виплати роялті юридичних осіб на різних системах оподаткування.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Мазур, Н. "Accounting in price development of a trading enterprise. Бухгалтерський облік в ціноутворенні торговельного підприємства." Галицький економічний вісник, no. 3 (58) (2019): 139–48.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Pylypenko, S. M., N. P. Banera, and L. O. Heley. "Класифікація бухгалтерського аутсорсингу та доцільність його застосування в Україні." Scientific Bulletin of UNFU 31, no. 3 (April 29, 2021): 80–84. http://dx.doi.org/10.36930/40310312.

Full text
Abstract:
Виявлено проблему недостатнього рівня розвитку аутсорсингу в Україні, проте відзначено наявність значного потенціалу для забезпечення цього процесу. З'ясовано сутність та мету бухгалтерського аутсорсингу. Розглянуто основні засади організації бухгалтерського обліку на умовах аутсорсингу. Встановлено наявність істотних переваг користування послугами аутсорсингової компанії порівняно з веденням бухгалтерського обліку внутрішньою бухгалтерською службою підприємства. Наведено перелік послуг, що надаються аутсорсинговими компаніями. Узагальнено класифікацію бухгалтерського аутсорсингу за такими ознаками, як: тривалість надання, обсяг переданих ділянок обліку, спосіб співпраці між аутсорсинговою компанією та підприємством-замовником послуг, територіальне розміщення, обсяг виконаної аутсорсинговою компанією роботи. Охарактеризовано класифікацію процесів, явищ та характеристик, що пов'язані з бухгалтерським аутсорсингом. Виявлено необхідність ретельного обґрунтування доцільності аутсорсингу на етапі прийняття рішення про його застосування. Обґрунтовано доцільність використання бухгалтерського аутсорсингу для малих та середніх підприємств. Проаналізовано можливість розподілу облікових функцій між аутсорсинговою компанією та штатними бухгалтерами через спільний доступ до бухгалтерських програм для великих підприємств. Обґрунтовано доцільність застосування моделі розрахунку економічного ефекту від упровадження бухгалтерського аутсорсингу, наведено порядок його кількісного розрахунку та визначення альтернативного варіанта організації і ведення бухгалтерського обліку. Визначено вплив якісних методів оцінювання ефективності бухгалтерського аутсорсингу. Наведено чинники, які є визначальними у прийнятті рішення щодо доцільності бухгалтерського аутсорсингу. Проаналізовано вибір підприємством повного або часткового аутсорсингу. Рекомендовано пошук і вибір аутсорсингової компанії здійснювати з урахуванням проведеного аналізу ринку. Визначено доцільність складання технічного завдання, де відображаються основні критерії відбору, та врахування стандартного чи розширеного варіанта ведення бухгалтерського аутсорсингу. Відзначено перспективи розвитку вітчизняного бухгалтерського аутсорсингу, які пов'язані з удосконаленням нормативно-правового регулювання цього процесу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Surzhyk, Vyacheslav Gennadievich. "СУЧАСНІ ПІДХОДИ ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ КВІНТЕСЕНЦІЇ СУДОВО- БУХГАЛТЕРСЬКОЇ ЕКСПЕРТИЗИ В УКРАЇНІ." SCIENTIFIC BULLETIN OF POLISSIA, no. 1(17) (2019): 166–72. http://dx.doi.org/10.25140/2410-9576-2019-1(17)-166-172.

Full text
Abstract:
Актуальність теми дослідження. У зв’язку із широким застосуванням судово-бухгалтерської експертизи виникає потреба у визначенні її економічної квінтесенції. Постановка проблеми. Відповідно до процесуального законодавства більшість питань економічного характеру, необхідність вирішення яких стоїть перед слідчими або судовими органами, вирішуються шляхом проведення судово-бухгалтерських експертиз. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Окремі питання судово-бухгалтерської експертизи знайшли відображення у працях: М. Т. Білухи, М. І. Камлика, В. О. Шевчука; Т. М. Арзуманяна, Г. А. Атанесяна, А. М. Бєлова, Б. А. Бор’яна, Н. Г. Гаджиєва, Т. М. Дмітрієнка. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Результати попередніх досліджень не розкрили економіко-правову квінтесенцію судово-бухгалтерської експертизи. Постановка завдання. Головним завданням цієї роботи є розкриття економічної квінтесенції судово-бухгалтерської експертизи з позиції бухгалтерського обліку. Виклад основного матеріалу. Історично склалося так, що судово-бухгалтерська експертиза застосовувалась в окремих випадках і слугувала інструментом підтвердження чи спростування складу економічного злочину. Особливістю цього процесу при вивченні обставин господарських спорів і економічних злочинів є необхідність використання не лише юридичних, але й спеціальних економічних, зокрема бухгалтерських, знань. Серед їх сукупності в процесі розслідування найважливішими стають знання з бухгалтерського обліку, економічного аналізу, господарського контролю. Висновки. Дослідження економічних основ та практичного застосування дало підстави стверджувати, що судово-бухгалтерська експертиза - дослідження експертами із професійними знаннями бухгалтерського обліку бухгалтерських документів, звітності, що проводиться в ході досудових слідчих дій і судових процесів та є наслідком конфліктних ситуацій господарської діяльності підприємства та інституційного середовища навколо нього.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Antoniuk, O. R. "ПОЗИТИВНА ТЕОРІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ (РАТ): ОГЛЯД КОНЦЕПТУАЛЬНИХ ПОЛОЖЕНЬ." Bulletin National University of Water and Environmental Engineering 4, no. 92 (April 8, 2021): 3. http://dx.doi.org/10.31713/ve420201.

Full text
Abstract:
У статті розглядається позитивна теорія бухгалтерського обліку (PAT), її основні положення. Філософська мета позитивної теорії бухгалтерського обліку – пояснити і передбачити поточну бухгалтерську практику. Позитивна теорія бухгалтерського обліку прагне зрозуміти, як бухгалтерська практика реалізується бухгалтерами при формуванні облікової політики з врахуванням виду діяльності підприємства.Позитивна теорія бухгалтерського обліку прагне пояснити процес формування облікової політики, яка є найбільш придатною для вирішення певних умов підприємства у майбутньому. Мета позитивної теорії бухгалтерського обліку – пояснити та передбачити бухгалтерські практики. У статті, на основі опрацювання міжнародного досвіду показано, що теорія позитивного бухгалтерського обліку включає передбачення таких дій, як вибір облікової політики керівників фірм та реакція менеджерів на запропоновані нові стандарти бухгалтерського обліку. У статті описано три гіпотези позитивної теорії бухгалтерського обліку: гіпотеза бонусного плану, гіпотеза боргових угод, гіпотеза політичних витрат. Гіпотеза бонусного плану вказує, що за інших рівних умов керівництво фірм, що мають плани, швидше за все вибирає процедури бухгалтерського обліку, які переносять валовий дохід із майбутніх періодів на поточний. Гіпотеза про борговий договір передбачає, що, якщо фірма має боргові зобов’язання і договори, тим більша ймовірність того, що керівництво фірми обирає бухгалтерські процедури, які валовий дохід переносять із майбутніх періодів на поточний. Гіпотеза політичних витрат – за інших рівних умов, чим більші політичні витрати фірми, тим більша ймовірність того, що менеджер вибере процедури бухгалтерського обліку, які переносять дохід (прибуток) поточного періоду на майбутні періоди. Позитивна теорія бухгалтерського обліку підкреслює, що теорія бухгалтерського обліку, запропонована в бухгалтерській літературі, може пояснити застосовувані методи бухгалтерського обліку і передбачити причину змін, які відбуваються зараз, її вплив при формуванні стандартів обліку та фінансової звітності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Гринь, В. П. "СТРАТЕГІЧНА ПОЛІТИКА ОБЛІКУ ТА ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ." Visnik Zaporiz'kogo nacional'nogo universitetu. Ekonomicni nauki, no. 2 (50) (August 12, 2021): 34–38. http://dx.doi.org/10.26661/2414-0287-2021-2-50-06.

Full text
Abstract:
На сьогоднішній день облік це постійний об'єкт для вдосконалення, що обґрунтовується розвитком системи управління бізнесом в контексті посилення їх організаційної структури та міжфірмових відносин, що посилює динамізм конкурентного середовища. Доведено актуальність дослідження теоретичних аспектів та практичних механізмів реалізації стратегічних коригувань облікової та звітної політики підприємства. Роз- крито концепцію стратегічного коригування політики звітності підпри- ємства. Проаналізовано роль теорії бухгалтерського обліку у формуванні теоретичних основ стратегічної облікової політики підприємства. Визна- чено роль та призначення стратегічної додаткової звітності у досягненні стратегічних цілей підприємства. Розкрито причинно-наслідкові зв'язки розуміння інформації про облікову політику як джерела формування бух- галтерських сигналів для зовнішніх користувачів. Концепція додаткового розкриття бухгалтерської інформації підприємства як передача інформа- ції через додаткові форми звітності, що виходить за рамки чинних нор- мативних вимог або стандартів бухгалтерського обліку, встановлених регуляторами національної системи бухгалтерського обліку. Необхідність формування стратегічної облікової політики в контексті звітності на основі стратегічних цілей, визначених на підприємстві. Обґрунтовано залежність досягнення стратегічних цілей підприємства від розкриття перспективної бухгалтерської інформації та від додаткової детальної або більш повної інформації про його поточну та минулу діяльність.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Легенчук, Сергій Федорович, Ірина Михайлівна Царук, and Тетяна Петрівна Назаренко. "Принципи захисту даних у системі обліку: управлінські аспекти." Економіка, управління та адміністрування, no. 2(96) (July 7, 2021): 61–69. http://dx.doi.org/10.26642/ema-2021-2(96)-61-69.

Full text
Abstract:
Обґрунтовано необхідність проведення досліджень у напрямі підвищення рівня безпеки бухгалтерських даних в умовах удосконалення системи обліку на основі технологічних інновацій. Описано загальний процес перетворення даних на інформацію в інформаційних системах. Проаналізовано загальну модель функціонування бухгалтерських інформаційних систем. Обґрунтовано сутність поняття бухгалтерських даних у вузькому й широкому розумінні та поняття облікової інформації. Розглянуто поняття безпеки інформаційної системи обліку. Проаналізовано підходи вчених до виокремлення принципів захисту даних. Обґрунтовано сутність окремих принципів захисту бухгалтерських даних (цілісність, конфіденційність, доступність). Визначено систему правил, якої необхідно дотримуватись працівникам бухгалтерської служби для забезпечення цілісності бухгалтерських даних на підприємстві. Визначено причини порушення конфіденційності бухгалтерських даних. Визначено роль принципів безпеки даних у підвищенні якості облікової інформації.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Lebedevych, S. I., and О. А. Vykhopen. "Особливості організації обліку розрахунків з бізнес-партнерами щодо екологічної діяльності лісогосподарського підприємства." Scientific Bulletin of UNFU 28, no. 9 (October 25, 2018): 54–56. http://dx.doi.org/10.15421/40280910.

Full text
Abstract:
Необхідною умовою екологічно сталого, екозбалансованого функціонування підприємств лісового комплексу є відповідність між взаємозв'язаними його структурними елементами – раціональне використання та відтворення лісових ресурсів. Це завдання має вирішувати лісогосподарський менеджмент. У сучасному менеджменті щоразу чіткіше проявляється значення системних знань про значення лісових ресурсів, що дають змогу не тільки своєчасно і якісно управляти поточним лісокористуванням, але й прогнозувати розвиток подій у лісоресурсній сфері, зокрема в соціально-екологічному аспекті. Управління лісоекологічною діяльністю доцільно проводити з використанням системного підходу, оскільки дослідження взаємодії лісогосподарювання, навколишнього середовища та населення визначає умови, які могли б сприяти сталому лісокористуванню. Облік розрахунків із постачальниками та підрядниками є найважливішою ділянкою бухгалтерської роботи, оскільки на цьому етапі формується основна частина доходів та грошових надходжень підприємств. Поглиблення сутнісно-змістовної основи екологізації управління з позиції функціонального, системного, ситуаційного та процесного підходів є необхідною умовою подальшого розвитку економічних механізмів та методів екологічного менеджменту в контексті принципів сталого багатоцільового лісокористування та екосистемного управління лісами. Розглянуто особливості організації обліку розрахунків з партнерами по бізнесу щодо екологічної діяльності лісогосподарського підприємства. Оцінено потенціал існуючих розробок щодо організації обліку розрахунків із партнерами по бізнесу підприємств. Розроблено прикладні пропозиції щодо розрахунків лісогосподарського підприємства з партнерами по екологічній діяльності. Запропоновано організацію обліку розрахунків лісогосподарського підприємства щодо його екологічної діяльності з постачальниками, підрядниками, замовниками.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Саєнко, О. Р., В. В. Сьомченко, and А. О. Мельник. "ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ БУХГАЛТЕРСЬКОГО." Visnik Zaporiz'kogo nacional'nogo universitetu. Ekonomicni nauki, no. 2 (50) (August 12, 2021): 52–55. http://dx.doi.org/10.26661/2414-0287-2021-2-50-09.

Full text
Abstract:
У статті розглянуті історичні та економічні передумови зародження та роз- витку бухгалтерського обліку як науки, а також еволюція його концепцій. Висвітлено сутність бухгалтерського обліку і його особливостей як сфери діяльності та області людських знань. Узагальнено позиції науковців сто- совно можливостей застосування цих знань для розробки новітніх технологій в системі бухгалтерського обліку. Сформовано загальні тенденції й представ- лено основні етапи розвитку та еволюції науки про бухгалтерський облік. Проведено ретроспективний аналіз методичних підходів до регулювання бухгалтерського обліку та представлено їх визначальні риси. Проаналізовано та узагальнено традиційно використовувані підходи до формування мето- дів бухгалтерського обліку, які базуються на різних ознаках. Обґрунтовано формування визначених облікових методів в розрізі історичної періодизації облікових систем та в межах кожного періоду виокремлено предмет та метод бухгалтерського обліку. Проаналізовано взаємозв’язки між економічними умовами та змістовним наповненням основних теоретичних понять науки про бухгалтерський облік. Визначено необхідність застосування історичного досвіду формування бухгалтерського обліку як науки для вдосконалення його сучасної теорії і практики як системи, що постійно розвивається. Історичний досвід визначає розвиток методології бухгалтерського обліку, зумовлює необ- хідність установлення чітких напрямів для прогнозування подальшого роз- витку облікової науки, розроблення концептуальних основ систем сучасного бухгалтерського обліку, реформування вітчизняної облікової системи та її гар- монізації з передовою світовою обліковою наукою і практикою. Обґрунтовано пошук інноваційних напрямів гармонізації та стандартизації бухгалтерського обліку та забезпечення ефективності реалізації заходів щодо організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємствах України.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Дубініна, Марина, Світлана Сирцева, Юлія Чебан, Віктор Дубінін, Ольга Лугова, and Наталія Хомяк. "ОРГАНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ." Financial and credit activity problems of theory and practice 2, no. 43 (April 29, 2022): 271–77. http://dx.doi.org/10.55643/fcaptp.2.43.2022.3759.

Full text
Abstract:
Досліджено, що проявом облікової політики певного рівня у сфері бухгалтерського обліку є встановлення нормативних лімітів, якими є бухгалтерський облік та фінансова звітність, їх закріплення в законодавчих документах. Відзначено, що впровадження міжнародних стандартів фінансової звітності в країні відбувається в умовах і під впливом конкретних економічних, політичних, правових і культурних факторів. Проаналізовано регулятори, які визначили типовий перелік аспектів, які впливають на процес застосування МСФЗ. Зазначено, що в усьому світі існують відмінності у формуванні економічних показників, тому Закон «Про національну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу», тобто бухгалтерський облік підприємств, визначено як одну з пріоритетних сфер, у якій українське законодавство було налаштовано. Досліджено досвід країн ЄС щодо організації бухгалтерського обліку. Визначено, що в Польщі рекомендації щодо щорічної фінансової звітності повинні містити принаймні баланс, звіт про прибутки та збитки й додаткову інформацію до фінансових звітів; надавати правдиву та достовірну інформацію про активи, зобов’язання, фінансовий стан та прибутки або збитки компанії; опубліковані кожною компанією у відповідному національному реєстрі підприємств. В Ірландії податкові різниці, що виникають унаслідок звільнення від подвійного оподаткування попередньо узгоджених платежів за збитки, пов’язані з державними розрахунками, інших податкових пільг – торговельних збитків, торгових платежів, виробничих збитків, виробничих платежів, також визнаються окремо в податковій звітності. Зазначено, що в європейських країнах – Німеччині, Швеції, Греції, Італії, Іспанії та Португалії – розрахунок оподатковуваного доходу на основі податкового законодавства базується на тих самих методах розрахунку, які надають інформацію про податкові надходження та витрати в системі бухгалтерського обліку й податкову звітність виключно з бази інформації бухгалтерів. Були розроблені рекомендації щодо вдосконалення бухгалтерського обліку в країнах ЄС.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Didyk, A. Z. "Облік виробничих витрат на хлібопекарських підприємствах України." Scientific Bulletin of UNFU 29, no. 8 (October 31, 2019): 93–96. http://dx.doi.org/10.36930/40290816.

Full text
Abstract:
З'ясовано зміст поняття витрати. Розглянуто особливості нормативного методу обліку витрат на хлібопекарських підприємствах, визначено його основні завдання. Встановлено, які складові входять до витрат на виробництво хлібопекарської продукції. Досліджено особливості обліку виробничих витрат на хлібопекарських підприємствах України. Визначено проблеми обліку змінних і постійних загальновиробничих витрат та запропоновано шлях їх вирішення. Запропоновано вдосконалити нормативну базу шляхом покращення класифікації загальновиробничих витрат, деталізувати план рахунків бухгалтерського обліку з конкретизацією статей загальновиробничих витрат. Обґрунтовано значення рецептур у розрахунку собівартості виготовленої продукції. Встановлено основні технологічні особливості виробництва хлібобулочних виробів та розглянуто їх вплив на облік виробничих витрат. Розглянуто особливості технологічних витрат під час виготовлення хлібобулочних виробів, технологічних витрат на складах і комунікаціях. З'ясовано, що нормування витрат виходу хліба використовують для встановлення порядку у витраті основної сировини хлібопекарського виробництва. Наведено основні показники, які використовують у розрахунку норми виходу хліба. Обґрунтовано закономірності розрахунку планової витрати борошна. Виокремлено найпоширеніші бухгалтерські проведення, пов'язані з виробництвом продукції на хлібопекарських підприємствах.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Kulynych, Myroslava. "УДОСКОНАЛЕННЯ ЕЛЕМЕНТІВ МЕТОДУ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В КОНТЕКСТІ ЦИФРОВОЇ МОДЕРНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ." Economic journal of Lesia Ukrainka Eastern European National University 4, no. 24 (December 31, 2020): 97–103. http://dx.doi.org/10.29038/2411-4014-2020-04-97-103.

Full text
Abstract:
Швидкий розвиток цифрової економіки як у всьому світі так і в нашій країні, впливає на всі сфери діяльності, в тому числі і на облікові процеси. Бухгалтерський облік у теоретичному і в практичному плані, також зазнає істотних змін. Проте методологія та інструментарій бухгалтерського обліку не завжди відповідають сучасним реаліям, в силу чого виникає ряд проблем, повязаних з впровадженням цифрових рішень. На підприємствах автоматизується збір і реєстрація первинної інформації з використанням сучасних засобів вимірювання, що забезпечує документування господарських операцій винятково в електронній формі. Удосконалення теорії і формування практики ведення бухгалтерського обліку теоретично об'єднані з розширенням інформаційного потенціалу наявного економічного простору. В статті розглядається розширення відображення області діяльності організації в обліку; підвищення якості інформації та оперативності обліку, виявлення і збільшення числа нових об'єктів обліку, розробка інноваційних методів оцінки нових об'єктів обліку, формування підходів до інтегрування різних видів обліку, використання сучасних інформаційних технологій збору і опрацювання інформації (блокчейн-технології), розробка теоретичних, методичних і прикладних аспектів розвитку бухгалтерського обліку.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Орєхова, А. І. "УПРАВЛІНСЬКА ЗВІТНІСТЬ ЯК ІНСТРУМЕНТ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ТА КОНТРОЛЮ." Підприємництво і торгівля, no. 27 (November 17, 2020): 58–61. http://dx.doi.org/10.36477/2522-1256-2020-27-10.

Full text
Abstract:
Дана стаття висвітлює питання ролі управлінської звітності як інструменту корпоративного управління та контролю та визначає основні підходи до формування та впровадження управлінської звітності на підприємстві, оскільки сьогодні все більшого практичного значення в діяльності організацій набувають питання постановки та ведення управлінського обліку, підсумком чого є формування управлінської звітності, яка є ідеальною інформаційною базою для прийняття належних управлінських рішень. Основний акцент автор робить на питаннях значимості управлінської звітності на підприємстві, що дає змогу проводити огляд усієї діяльності, автоматизацію управлінського обліку, регулювання взаємодії між інформаційною системою і користувачами, що значно підвищує результативність та якість прийнятих керівництвом рішень і має прямий вплив на ефективну й стійку діяльність організації, особливо в умовах цифровізації економіки. Також зазначено, що інформаційне наповнення управлінської звітності з погляду найбільш важливих аспектів діяльності організації все більше розширюється, оскільки зростають потреби користувачів в інформації, а також спостерігається прагнення до відповідності управлінської звітності форматам найкращих світових практик. Доведено, що звітність, сформована в системі управлінського обліку, у тому числі й стратегічного, створює інформаційну базу, ґрунтуючись на якій менеджери приймають належні управлінські рішення, орієнтовані на розвиток економічного суб'єкта. Управлінська звітність поряд із бухгалтерською та податковою формує повноцінне обліково-аналітичне забезпечення управління економічним розвитком організації. Визначено, що використання управлінської звітності на підприємстві дасть змогу менеджерам організації виконувати такі функції: підводити проміжні підсумки по всіх ділянках діяльності підприємства; аналізувати ефективність роботи підприємства в поточних умовах; постійно контролювати розвиток підприємства. Дані такого виду обліку є важливою інформаційною базою для прийняття стратегічних рішень. Використання управлінської звітності допомагає оперативно реагувати на зміни у зовнішньому середовищі і сприяє швидкій адаптації підприємства в умовах економічних змін.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Osadcha, О. О., and О. V. Pavelko. "МІКРОРІВЕНЬ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ: ОБЛІКОВИЙ СУПРОВІД І ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТРАНСПАРЕНТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ." Bulletin National University of Water and Environmental Engineering 1, no. 93 (March 26, 2021): 127. http://dx.doi.org/10.31713/ve1202113.

Full text
Abstract:
У статті досліджено сутність економічної безпеки на мікрорівні та її функціональні складові. Визначено, що важливу роль у забезпеченні економічної безпеки суб’єкта господарювання відіграє система бухгалтерського обліку. Охарактеризовано основні функції облікової системи, які дозволяють підприємству досягати певного рівня економічної безпеки: інформаційну, правової регламентації, контрольну, прогностичну, регулюючу. Наведено основні бухгалтерські помилки, які підприємство повинно нейтралізувати з метою забезпечення економічної безпеки на мікрорівні. Обґрунтовано важливість інтегрованої звітності у забезпеченні транспарентної діяльності суб’єкта господарювання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Bondarchuk, N. V. "ОБЛІК ОПОДАТКУВАННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОМУ ПІДПРИЄМСТВІ." Actual problems of regional economy development 1, no. 13 (April 25, 2017): 140–46. http://dx.doi.org/10.15330/apred.1.13.140-146.

Full text
Abstract:
Стаття спрямована на визначення порядку ведення обліку оподаткування заробітної плати та напрямів його удосконалення в сільськогосподарському підприємстві. Визначено, що від правильності визначення розміру зарплати та її структури в значній залежить правильність розрахунку пов’язаних із нею сум обов’язкових платежів до бюджету. Зазначено, що із заробітної плати в нашій країні утримується податок з доходів з фізичних осіб та воєнний збір. На фонд оплати праці нараховується єдиний соціальний внесок. Наведено основні рахунки, які використовуються для відображення в обліку операцій з оподаткування заробітної плати та основні бухгалтерські записи. Зазначено, що оподаткування заробітної плати, що менша за мінімальну, незважаючи на просте теоретичне пояснення, на практиці є дуже трудомістким процесом, що вимагає певної послідовності, точності та уважності. З метою покращення процесу оподаткування заробітної плати запропоновано проводити розрахунок сум нарахованого Єдиного соціального внеску на зарплату, що менша за мінімальну, у спеціально розробленій формі, яка допоможе спростити розрахунок суми Єдиного соціального внеску на заробітну плату, яка менша за мінімальну, що, в свою чергу, покращує облік оподаткування заробітної плати.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Боско, Ольга Миколаївна. "Креативний підхід до подання матеріалу як засіб підсилення мотивації студентів." New computer technology 5 (November 2, 2013): 12–13. http://dx.doi.org/10.55056/nocote.v5i1.53.

Full text
Abstract:
Швидкість змін в законодавстві обумовлює необхідність більш ретельно підходити до підбору завдань, які б допомагали готувати майбутніх фахівців. З нашої точки зору, оскільки дисципліна «Прикладне програмне забезпечення» не має конкретного лекційного курсу, вона може використовуватись, як ланка, що забезпечує креативний підхід до подання матеріалу та міждисциплінарний зв’язок між фаховими дисциплінами та дисциплінами інформаційного циклу.У нашому ВНЗ ця дисципліна викладається на 3-4 курсі на всіх спеціальностях економічного напряму, і саме цим обумовлюється її практичне наповнення, оскільки студенти починають набувати теоретичних знань зі своєї фахової освіти. За всі роки викладання цієї дисципліни неодноразово відбувались зміни конкретних завдань. Кожен семестр іде ретельний перегляд змісту лабораторних робіт та їх удосконалення відповідно до діючого законодавства. З того моменту, коли студенти починають вивчати дисципліни відповідно до своєї спеціальності, доцільно впровадити комплексні задачі, що розв’язуються протягом кількох занять.Для приклада наведемо останні зміни, що відбулись в другому семестрі для спеціальності «Облік та аудит». Основою для створення лабораторних робіт стали роботи [1–2]. Комплексна задача полягає в розробці файлу, в якому відбувається формування книги, листи якої поєднані з листами журналу господарських операцій та оборотно-сальдовими відомостями.Обов’язковими є також завдання, де генеруються стандартні первинні документи: платіжне доручення, прибуткові та видаткові касові ордери. Для виконання цих робіт студентам необхідно більш ретельно заглибитись у вивчення Excel, оскільки для автоматизації генерування даних використовуються маловідомі функції та майстри.Необхідність поглибленого вивчення Excel для студентів фаху «Облік та аудит» викликана насамперед тим, що останнім часом в країні посилюється сектор малого бізнесу. Для малих підприємств програмні продукти, що забезпечують автоматизацію труда бухгалтерів, мають високу ціну. Одним з варіантів прискорення ведення бухгалтерського обліку, а також здешевлення цього процесу є використання можливостей Excel [1].Грамотно складені та гарно оформлені документи – це обличчя фірми. У бухгалтерській практиці акуратно оформлені документи мають не тільки “тішити око”, але і сприяти виявленню помилок. В Excel є чудові інструменти для вирішення цієї проблеми [2].Варіанти завдань дібрані так, що в кожному з них є набір основних документів, які мають перебіг на підприємствах, але напрям діяльності кожного підприємства – різний. Таким чином ми виключаємо спроби плагіату.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Zhukova, Julia, and Marina Volyk. "СТВОРЕННЯ РЕЗЕРВУ ПО СУМНІВНИХ БОРГАХ ЯК ЕЛЕМЕНТ УПРАВЛІННЯ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНІСТЮ." Європейський науковий журнал Економічних та Фінансових інновацій, no. 1 (October 25, 2018): 51–57. http://dx.doi.org/10.32750/2018-0106.

Full text
Abstract:
У роботі висвітлені теоретичні та методичні аспекти управління дебіторською заборгованістю організації на основі створення резерву по сумнівних боргах. Розглянуто методи розрахункової суми резерву сумнівних боргів. Охарактеризовані відмінності між бухгалтерським і податковим обліком резервів за сумнівною заборгованістю. Нестабільність та недостатня визначеність розвитку економіки України, міжнародна фінансова криза збільшують проблеми, що склалися у системі відносин між суб’єктами господарювання щодо комерційного кредитування. Незважаючи на деяке подолання кризи неплатежів, розміри дебіторської та кредиторської заборгованостей підприємств залишаються значними та набагато перевищують їх розміри в країнах з цивілізованими ринковими відносинами. Дебіторська заборгованість є невід'ємним елементом збутової діяльності будь-якого підприємства. Занадто висока частка дебіторської заборгованості в загальній структурі активів знижує ліквідність і фінансову стійкість підприємства і підвищує ризик фінансових втрат компанії. Розумне ж використання комерційного кредиту сприяє зростанню продажів, збільшення частки ринку і, як наслідок, позитивно впливає на фінансові результати компанії. Виявлено що сучасна система управління дебіторською заборгованістю повинна включати всю сукупність методів аналізу, контролю і оцінки дебіторської заборгованості. Разом з тим, управління дебіторською заборгованістю - це робота з джерелами виникнення простроченої заборгованості та постійна робота з контрагентами, що включає не тільки формування кредитної політики підприємства та організацію договірної роботи, а й управління борговими зобов'язаннями. Доведено що деякі об'єкти обліку безпосередньо не впливають на фінансовий стан підприємства, його виробничі або торгові результати, не змінюють кількості грошей в касі чи на рахунку. Однак вони мають своє відображення в бухгалтерському обліку підприємства. Одним з таких об'єктів обліку є резерв сумнівних боргів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Корягін, М. В. "Бухгалтерський облік в системі управління соціально відповідальним підприємством." Бухгалтерський облік, аналіз та аудит: проблеми теорії, методології, організації, Вип. 2 (17) (2016): 50–57.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Bezverkhiy, K. V., and V. P. Panteleev. "Консолідований звіт про управління. Новації управлінської практики звітування." Scientific Bulletin of the National Academy of Statistics, Accounting and Audit, no. 1-2 (March 20, 2018): 37–46. http://dx.doi.org/10.31767/nasoa.1-2.2018.04.

Full text
Abstract:
Консолідований звіт про управління є новим явищем в практиці звітування в Україні, що обумовлено прийняттям змін до Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”. Консолідований звіт про управління призначений для виведення інформаційного забезпечення групи підприємств на якісно новий рівень. Результати проведеного дослідження забезпечують базу для гармонізації звітності в Україні зі стандартами ЄС. Вони рекомендуються для застосуванням на всіх групах підприємств України в різних секторах економіки, які повинні будуть складати консолідований звіт про управління.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Голов, С. "Бухгалтерський облік та фінансова звітність малих і середніх підприємств." Бухгалтерський облік і аудит, no. 10 (2010): 3–15.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Рожелюк, В. М. "Бухгалтерський облік як інформаційна основа управління підприємством у ринковому середовищі." Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Економіка, Вип. 53 (2001): 59–60.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Романчук, А. Л. "Бухгалтерський облік на підприємствах споживчої кооперації: відомчі та галузеві особливостіого сектору." Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. Економічні науки, вип. 4 (72) (2018): 105–14.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Ізмайлов, Я. "Бухгалтерський облік проведення науково-дослідних, дослідно-конструкторських та технологічних робіт підприємств." Бухгалтерський облік і аудит, no. 10 (2016): 9–22.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Безверхий, К. "Бухгалтерський облік законсервованих об"єктів основних засобів промислових підприємств: обліково-аналітичний аспект." Бухгалтерський облік і аудит, no. 5 (2012): 10–19.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Сакун, А. Ж., and А. Ю. Юрченко. "ПРОЦЕС І ТЕНДЕНЦІЇ МОДЕЛЮВАННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ." Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, no. 7 (June 29, 2021): 171–77. http://dx.doi.org/10.32851/2708-0366/2021.7.20.

Full text
Abstract:
Актуальність теми статті характеризується тим, що нині кожна країна використовує власну модель ведення бухгалтерського обліку, яка формується, посилаючись на фінансові, політичні та соціальні умови життя даної країни. Мета даної статті полягає у тому, щоб зіставити моделі бухгалтерського обліку, виявити їхні характерні риси та особливості. Розглянуто методи моделювання бухгалтерського обліку, які є одними з основних способів управління бізнесом для досягнення дієвих рішень стосовно адаптації до сучасної економіки. Результати досліджень підтверджують, що старі моделі не дають бажаного ефекту зацікавленим суб'єктам, тому розроблення нових моделей призведе до поліпшення корисності, нормалізації та гармонізації бухгалтерського обліку, дасть можливість підвищити конкурентоспроможність підприємств на міжнародному та внутрішньому рівнях та задовольнить потреби користувачів бухгалтерської інформації.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Bondarіeva, T. H., and O. B. Nemkovych. "ОБЛІК ВИРОБНИЧИХ ВИТРАТ У ГОРІХІВНИЦТВІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ." Bulletin National University of Water and Environmental Engineering 1, no. 89 (June 4, 2020): 40. http://dx.doi.org/10.31713/ve120204.

Full text
Abstract:
Основною метою діяльності будь-якого сільськогосподарського товаровиробника є отримання прибутку у процесі виробництва, переробки та реалізації продукції. При цьому важливого значення набувають питання обліку виробничих витрат у процесі її створення, оскільки їх величина безпосередньо впливає на фінансовий результат діяльності даних суб’єктів господарювання. Повна, своєчасна та достовірна бухгалтерська інформація про витрати за етапами технологічного процесу вирощування будь якої сільськогосподарської продукції є досить важливою у прийнятті ефективних управлінських рішень для підвищення ефективності виробництва. Статтю присвячено методиці обліку виробничих витрат у горіхівництві, яке є стабільною та перспективною галуззю сільського господарства. У роботі визначено перелік витрат на закладення горіхового саду та витрат на утримання плодоносних багаторічних насаджень, прийнятих в експлуатацію. Розглянуто порядок відображення в обліку можливих витрат на закладення горіхового саду на субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів», який призначений для обліку витрат, пов’язаних зі створенням багаторічних насаджень, а також витрат на їх догляд до входження в пору промислового використання. У статті досліджено порядок документального оформлення зарахування багаторічних насаджень до складу незрілих та зрілих біологічних активів рослинництва. Зазначено, що сільськогосподарське підприємство самостійно має вирішувати, яким нормативним документом керуватися при визначенні строку переведення незрілих насаджень до складу плодоносних. Визначено особливості нарахування амортизації на зрілі багаторічні насадження. Приділено увагу питанню первинного та синтетичного обліку готової продукції, отриманої від незрілих насаджень, які ще не переведені до складу групи основних засобів «Багаторічні насадження та плодоносні рослини». Дана тематика має перспективу дослідження у напрямку подальшого удосконалення методики та організації обліку витрат у рослинництві, а саме у галузі горіхівництва.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Демченко, Т. А. "Застосування комп"ютерної бухгалтерської програми в обліку активів фармацевтичного промислового підприємства." Актуальні проблеми економіки, no. 7 (2006): 158–66.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Cherkashyna, Tetyana, and Olena Ivannikova. "Accounting the main component of the internal control system in the enterprise: problem aspects and direction areas." Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University 7-8, no. 284-285 (2021): 156–65. http://dx.doi.org/10.32680/2409-9260-2021-7-8-284-285-156-165.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Стасюкова, К. В., Г. Б. Пчелянська, and А. В. Ткачук. "ОСОБЛИВОСТІ СПРОЩЕНОЇ СИСТЕМИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ НА МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВАХ В УКРАЇНІ." Food Industry Economics 10, no. 2 (July 8, 2018). http://dx.doi.org/10.15673/fie.v10i2.966.

Full text
Abstract:
Облік є незамінною частиною діяльності будь-якого підприємства. Керівництво компанії повин-но суворо дотримуватися вимог українського законодавства. Бухгалтерський облік є майже самим ва-жливим з джерел інформації про господарську діяльність підприємства. Проте існують певні спро-щення, які можуть бути корисними для тих суб'єктів економіки, як малий бізнес. Статус суб'єкта малогопідприємництва чітко визначено в законодавчих актах. Малі підприємства - це комерційні підприємст-ва, які відповідають встановленим критеріям. Звичайно, як і на інших підприємствах, облік на малихпідприємствах повинен здійснюватися в певному порядку, що забезпечить своєчасну і надійну фінан-сову та управлінську інформацію, але в той же час відрізняється від них. Особливості спрощення сис-теми обліку на таких підприємствах будуть розглянуті в даній статті.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Слепченко, Валентина, and Маргарита Скрипник. "МЕТОДИКА ОБЛІКУ РОЗРАХУНКІВ ПІДПРИЄМСТВА З ПОКУПЦЯМИ ТА ЗАМОВНИКАМИ." Економіка та суспільство, no. 29 (July 27, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-29-4.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена у вивченні і систематизації основних методичних принципів і організаційних основ удосконалення обліку в умовах чинного законодавства. Також розкриття економічної сутності і змісту розрахунків з покупцями і замовниками, методики оформлення операцій з покупцями і замовниками та облік розрахунків з контрагентами в умовах функціонування інформаційних систем. Облік розрахунків з покупцями і замовниками є найважливішою ділянкою бухгалтерської роботи, оскільки на цьому етапі формується основна частина доходів та грошових надходжень підприємств. За допомогою розрахунків можна, з одного боку спрямувати та забезпечити підприємства сировиною, матеріалами, паливом, тарою, а з іншого здійснити реалізацію готової продукції. Отже, тільки ефективно організований бухгалтерський облік операцій за розрахунками з покупцями та замовниками може забезпечити формування достовірної інформації щодо розрахунково-платіжних операцій підприємства, регулювання порядку їх здійснення з найменшими втратами та прийняття своєчасних управлінських рішень.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Колісник, Олена, and Ауріка Томша. "БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ЕКОЛОГІЧНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ." Економіка та суспільство, no. 31 (September 28, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-31-22.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена актуальним питанням формування екологічної політики на підприємстві в системі управління екологічною діяльністю. В сучасних умовах господарювання вагому структуру ринку займають промислові підприємства, які виробляють валовий внутрішній продукт країни та експортують продукцію. Проте, всі ці підприємства забруднюють навколишнє середовище, і для запобігання екологічних катастроф, перш за все, необхідно налагодити нормальне функціонування екологічної політики всередині підприємства. Екологічна діяльність підприємства формує запобігання екологічним ризикам, за допомогою екологічного обліку вже можна дізнатися, які основні витрати необхідно здійснити для налагодження таких процесів. Не всі суб’єкти господарювання доброчесно відносяться до цього, а тому постає завдання для розробки певних заходів на впровадження контрольних заходів на таких підприємствах.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Сухоносенко, Інна, and Вікторія Гринь. "ГOТOВА ПРOДУКЦІЯ РOСЛИННИЦТВА ЯК OБ’ЄКТ OБЛІКУ ВИТРАТ." ГРААЛЬ НАУКИ, October 30, 2021, 55–60. http://dx.doi.org/10.36074/grail-of-science.22.10.2021.07.

Full text
Abstract:
У сільському господарстві бухгалтерський облік повинен забезпечувати надання достовірних даних про результати діяльності, оцінити які можна лише за допомогою даних фінансового обліку. З метою створення привабливого інвестиційного клімату та налагодження економічних відносин із зарубіжними країнами вітчизняні підприємства мають максимально наблизити власні принципи бухгалтерського обліку до вимог міжнародних стандартів. У статті визначено категорію "готової продукції", розкрито теоретичні та практичні аспекти обліку готової продукції. Автор дослідив правильність класифікації активів на готову продукцію відповідно до національних стандартів. Вивчається облік виробництва, надходження та реалізації готової продукції, враховується сутність виробничих витрат. На удосконалення методичного підходу до бухгалтерського обліку готової продукції та об’єктивне відображення інформації у звітності підприємств впливатиме представлене авторське тлумачення.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Новак, Уляна, and Марія Падюка. "ТОВАРНИЙ КРЕДИТ: ПРАВОВІ АСПЕКТИ І БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК." Економіка та суспільство, no. 34 (December 28, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-34-12.

Full text
Abstract:
Товарний кредит є ефективним способом впровадження збутової політики підприємства на ринку, який характеризується боротьбою за клієнта, і найперше – за його гроші. Будь-які кризові явища, що генерують проблеми неплатежів, потребують використання, серед іншого, – товарного кредиту. Як економічна категорія, товарний кредит є поняттям багатогранним та розглядається різнобічно науковцями: як вид фінансово-економічних відносин, як окрема форма кредиту поряд із фінансовим та споживчим, і як вид договору. Авторами представлено місце товарного кредиту серед сукупності інших споріднених категорій – споживчого і фінансового кредитів; наведено недоліки і переваги товарного кредиту, а також оцінка вигод, ризиків та сфери його застосування. Зроблено акценти на можливості для покупця обирати сценарій створення своєї кредитної історії, адже за товарного кредиту він уникає залучення банківської установи як сторони відносин. Для продавця акцентовано на моменти, що стосуються договору кредитування, його юридичної форми, дати переходу права власності на товар, документування і оподаткування бухгалтерських операцій тощо.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Nezdoimynoha, Olena, and Olena Krasota. "ACCOUNTING AND MANAGEMENT OF MANUFACTURING EXPENSES OF THE ENTERPRISE." Market Infrastructure, no. 43 (May 2020). http://dx.doi.org/10.32843/infrastruct43-78.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Ostroverha, Rita. "ACCOUNTING AS A FINANCIAL CENTER FOR THE MANAGEMENT INFORMATION SYSTEM OF THE ENTERPRISE." Eastern Europe: economy, business and management, no. 2(25) (2020). http://dx.doi.org/10.32782/easterneurope.25-59.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Боднар, Ореста. "ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКИЙ КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ." Економіка та суспільство, no. 26 (April 27, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-26-67.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто організаційні та методичні підходи до внутрішньогосподарського контролю якості сільськогосподарської продукції. Зокрема досліджено елементи, що формують систему контролю якості сільськогосподарської продукції в аграрних підприємствах. Розкрито види внутрішньогосподарського контролю якості сільськогосподарської продукції на підприємствах, а також обгрунтовано його основні завдання та етапи його проведення. Важливу роль в процесі здійснення внутрішнього контролю якості продукції відіграє бухгалтерський облік. Розглянуто основні функції внутрішньогосподарського контролю. Внутрішній контроль якості сільськогосподарської продукції є запорукою успішного здійснення діяльності аграрних підприємств у сучасному житті. Ефективність контролю досягається завдяки автоматизації обліку, а саме наявності відповідних програмних продуктів на підприємстві.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Skrypnyk, Svitlana, Inesa Shepel, and Oleksandra Kononova. "ACCOUNTING OF DEPRECIATION OF FIXED ASSETS AS A FACTOR OF ENSURING THE CONTINUITY OF PRODUCTION ACTIVITY OF THE ENTERPRISE." International scientific journal "Internauka". Series: "Economic Sciences", no. 7(51) (2018). http://dx.doi.org/10.25313/2520-2294-2021-7-7409.

Full text
Abstract:
Now it is almost impossible to imagine production activities without the use of fixed assets. After all, they greatly simplify and speed up the production process and allow you to significantly increase production. However, due to constant use, they are subject to wear and tear, along with the effects of moral aging. Objectively, businesses need to renew the composition of fixed assets and their modernization. The source of funds to finance these needs are depreciation deductions. The purpose of this article is to determine the features of the depreciation of fixed assets, as well as to reflect the results of such accrual in accounting, as one of the key factors of continuous reproduction of the enterprise. To achieve this goal during the research methods of analysis, synthesis, comparison, deduction, systematization, classification, theoretical knowledge, as well as tabular and graphical methods were used. The authors analyze the essence and composition of fixed assets according to the standards of domestic and international accounting. The essence of depreciation is determined, the category of useful life of fixed assets is revealed, as well as approaches to its installation. The procedure for calculating depreciation in accounting by one of the methods is reflected, in particular: straight-line, residual value reduction, accelerated residual value reduction, cumulative and production. The advantages and disadvantages of using each of them are identified. The factors influencing the company's choice of depreciation method are indicated. Schematic accounting of typical accounting correspondence to reflect depreciation in accounting. The existing approach to the use of depreciation deductions for the needs of financing the uninterrupted reproduction of production is described and the directions for its improvement are determined. The order of carrying out depreciation deductions in the conditions of quarantine is investigated, causal relations from carrying out deductions in such conditions are established.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Болдовська, Катерина, Юрій Костенко, and Ірина Хорошилова. "ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК ПІДПРИЄМСТВ ЯК ОБЛІКОВОЇ КАТЕГОРІЇ." Економіка та суспільство, no. 33 (November 30, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-23.

Full text
Abstract:
У статті розкрито багатоаспектність характеру проблеми ведення обліку розрахунків за податком на прибуток підприємств через дуалістичність його природи як облікової категорії, визначену в двох площинах законодавства – бухгалтерській і податковій. На підставі проведеного дослідження нормативно-правової бази з питань обліку податку на прибуток підприємств установлено основні його складові як об’єкта бухгалтерського обліку та надано порівняльну характеристику їх змісту й особливостей визнання у контексті національних і міжнародних стандартів обліку. Відображено процедуру визначення суми витрат (доходу) з податку на прибуток. Наголошено, що правильне визначення об’єктів обліку розрахунків із бюджетом за цим податком забезпечуватиметься досконалим знанням особливостей, установлених чинними положеннями бухгалтерських стандартів і податкового законодавства, а також постійним відстеженням нормативно-правових змін й своєчасною їх імплементацією до обліково-податкового процесу на підприємстві.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Гуріна, Наталія, and Ауріка Томша. "ФОРМУВАННЯ МАРКЕТИНГОВИХ ВИТРАТ НА ПІДПРИЄМСТВІ: БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ТА ПОДАТКОВИЙ ОБЛІК." Економіка та суспільство, no. 24 (February 23, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-24-38.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена актуальним питанням формуванню маркетингових витрат на підприємстві, облік та їх функції. За основу взято формування бухгалтерського і податкового обліку маркетингових витрат, їх накопичення на бухгалтерських рахунках, розподіл та відображення в податковому обліку. Оскільки в сучасних умовах ведення бухгалтерського та податкового обліку, виникає необхідність у реалізації не лише товарів, але й послуг, що зумовило проведення даного дослідження. Також проаналізовано підходи до визначення сутності поняття маркетингових витрат різних авторів. Встановлено розмежування між маркетинговими витратами і витратами на збут. Досліджено нормативно-правові акти, що стосуються маркетингових витрат та визначено основні з них, що є важливим для правильності ведення фінансово-господарської діяльності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Ратинський, Вадим. "БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК І АНАЛІЗ: ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ." Економіка та суспільство, no. 25 (March 30, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-25-18.

Full text
Abstract:
Метою статті є розгляд проблемних питань використання бухгалтерського обліку в сфері малого та середнього бізнесу, а також сформовано пропозиції можливих шляхів їх вирішення. Зроблено основний висновок про необхідність відокремленої практики бухгалтерського обліку і її основних постулатів, що включають певні поняття, зміст та сферу функціонування обліку для внутрішнього управління діяльністю підприємств, методи бухгалтерського обліку та аудиту. Малий бізнес – локомотив регіональної економіки. Грамотна організація бухгалтерського обліку і аналізу на малих підприємствах дозволяє їм ефективно і мобільно функціонувати в умовах конкурентного середовища. Головна проблема – знайти оптимальний варіант обліково-аналітичної системи для суб'єктів малого підприємництва. Вітчизняний малий бізнес в сучасних економічних реаліях повинен стати локомотивом для регіональної економіки. Саме суб'єкти малого підприємництва здатні швидко реагувати на ринкову кон'юнктуру, забезпечуючи споживчий попит на товари, послуги та одночасно вирішуючи проблему зайнятості працездатного населення.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography