Journal articles on the topic 'Ελληνική Επανάσταση'

To see the other types of publications on this topic, follow the link: Ελληνική Επανάσταση.

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 15 journal articles for your research on the topic 'Ελληνική Επανάσταση.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Szebehleczky, Borbála. "Ελληνική Επανάσταση. A Függetlenség napja – tisztelgés a görög szabadságharc kétszázadik évfordulóján." Antik Tanulmányok 66, no. 2 (October 5, 2022): 303–7. http://dx.doi.org/10.1556/092.2022.00020.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Πολίτης, Αλέξης. ""Αν ήρχιζε μετά είκοσι χρόνους...". Ο Κοραής, οι κοινωνικές ιδέες του Διαφωτισμου και η Ελληνική Επανάσταση." Gleaner 26 (December 30, 2008): 241. http://dx.doi.org/10.12681/er.74.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Παπαδόπουλος, Στέφανος Ι. "Βασικά χαρακτηριστικά των απελευθερωτικών αγώνων των Ελλήνων της Μακεδονίας από τη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821 ως την απελευθέρωση της." Μακεδονικά 27, no. 1 (January 1, 1989): 19. http://dx.doi.org/10.12681/makedonika.91.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

ΛΟΥΚΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ. "Ε. Πρεβελάκης - Κ. Καλλιατάκη Μερτικοπούλου (επιμ.),Ή οΗπειρος, ό Αλή Πασάς και η Ελληνική Επανάσταση. Προξενικές εκθέσεις του William Meyer από την Πρέβεζα, Α': 1819-1821, Β': 1822, Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού, 1996." Μνήμων 24, no. 2 (January 1, 2002): 460. http://dx.doi.org/10.12681/mnimon.759.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Menegaki Kintis, Maria. "Οι Δημοκρατικές Γιορτές της Γαλλικής Επανάστασης και η Ελληνική Αρχαιότητα." Σύγκριση 6 (January 30, 2017): 99. http://dx.doi.org/10.12681/comparison.10725.

Full text
Abstract:
Οι δημοκρατικές γιορτές ήταν ένας νέος θεσμός που λειτούργησε στη Γαλλία από το 1789 ώς το τέλος του ι800. Πρόκειται για ένα σύστημα δημόσιων τελετών συνδεδεμένων με τη νέα «πολιτική θρησκεία» η οποία αντικατέστησε," για ένα διάστημα, το καθολικό δόγμα και τις τελετουργίες του. Σκοπός τους ήταν η διάδοση των νέων αξιών που είχαν διατυπωθεί από το κίνημα του Διαφωτισμού, και πρότυπο τους οι δημόσιες τελετουργίες της αρχαίας Ελλάδας, ο χαρακτήρας των οποίων ανταποκρινόταν απόλυτα στα οράματα της επαναστατικής αστικής τάξης. Η ηθοπλαστική τους αξία είχε εξαρθεί τόσο από τον J.-J. Rousseau, μελετητή και θαυμαστή του Πλούταρχου, όσο και από τον Abbé Barthélémy, συγγραφέα του έργου Το Ταξίδι τον Νεαρού Ανάχαρση στην Ελλάδα, στο μέσο του 4ον> π-%- Αιώνα (1788).Η προσπάθεια αυτή της Γαλλικής Επανάστασης να εκριζώσει τις χριστιανικές καταβολές του γαλλικού πολιτισμού οδήγησε στην καθιέρωση, από την Convention, της θρησκείας του Υπέρτατου Όντοςκαι του εορτολογίου της. Ο μεγαλειώδης εορτασμός της εορτής του Υπέρτατου ' Οντος στο Παρίσι και σε όλες τις κοινότητες της χώρας, στις 20 πραιριάλ του δεύτερου έτους της Δήμοκρατίας, ήταν το αποκορύφωμα της επιστροφής στην αρχαιότητα. Ο θεσμός των δημοκρατικών γιορτών είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τον γαλλικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Χάρη σ' αυτόν πλατιά στρώματα του γαλλικού λαού μυήθηκαν στις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που ήταν ώς τότε προνόμιο μιας ολιγάριθμης ελίτ λογίων και ανθρώπων των γραμμάτων. Σήμερα, στην αυγή του 2ΐου αιώνα, όπου ταφαινόμενα θρησκευτικού φανατισμού πληθαίνουν και θέτουν σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ελευθερίες, βλέπουμε τον ουνιβερσαλισμό της γαλλικής σκέψης, θρεμμένης με την αρχαία ελληνική κληρονομιά, ως μια από τις σημαντικότερες όψεις της Γαλλικής Επανάστασης.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ. "Τζελίνα Χαρλαύτη, Κατερίνα Παπακωνσταντίνου (επιμέλεια), Ναυτιλία των Ελλήνων, 1700-1821. Ο αιώνας της ακμής πριν από την Επανάσταση, Κέδρος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, 2013." Μνήμων 33 (January 1, 2014): 314. http://dx.doi.org/10.12681/mnimon.871.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Μύστακας, Ελευθέριος, and Αλίκη Τσοτσορού. "Ο Διονύσιος Σολωμός και οι ευρωπαίοι εικαστικοί καλλιτέχνες: Παράλληλες εικόνες της Ελληνικής Επανάστασης." Σύγκριση 20 (February 6, 2017): 119. http://dx.doi.org/10.12681/comparison.10158.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Μύστακας, Ελευθέριος, and Αλίκη Τσοτσόρου. "Ο Διονύσιος Σολωμός και οι ευρωπαίοι εικαστικοί καλλιτέχνες: Παράλληλες εικόνες της Ελληνικής επανάστασης." Σύγκριση 20 (February 6, 2017): 119. http://dx.doi.org/10.12681/comparison.77.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Denissi, Sophia. "The greek enlightenment and the changing cultural status of women." Σύγκριση 12 (January 31, 2017): 42. http://dx.doi.org/10.12681/comparison.10813.

Full text
Abstract:
Η εμφάνιση των πρώτων λόγιων Ελληνίδων της νεότερης εποχής στα τέλη του 18ου, αλλά κυρίως στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, φαίνεται πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ιδέες του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Πρώτοι αποδέκτες των ιδεών αυτών υπήρξαν οι φαναριώτικοι κύκλοι και αυτοί των Ελλήνων λογίων. Στους κύκλους αυτούς συναντούμε τις πρώτες Ελληνίδες δημιουργούς (ποιήτριες και θεατρικές συγγραφείς), τις πρώτες μεταφράστριες, αλλά και τις πρώτες σκηνοθέτιδες και ηθοποιούς. Θεωρητικός των ιδεών που διέπουν αυτή την τεράστια επανάσταση για το γυναικείο φύλο, ο οποίος νομιμοποιεί όχι μόνο το δικαίωμα των Ελληνίδων στη γνώση αλλά και στη δημόσια έκφραση της. είναι, όπως φανερώνεται από την αλληλογραφία του με την Ευανθία Κάί'ρη, ο πατέρας του ελληνικού Διαφωτισμού Αδαμάντιος Κοραής.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ Ε., and ΜΑΡΙΑ ΒΕΛΙΩΤΗ­-ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ. "150 χρόνια Ναυπλιακή Επανάσταση, 1 Φεβρουαρίου – 8 Απριλίου 1862, Επιστημονικό Συμπόσιο, Ναύπλιο 12-14 Οκτωβρίου 2012, Πρακτικά, επιστ. επι­μ. Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, Μαρία Βελιώτη­-Γεωργοπούλου=Ναυπλιακά Ανάλεκτα τ. VIII, Ναύπλιο 2013." Μνήμων 33 (January 1, 2014): 300. http://dx.doi.org/10.12681/mnimon.869.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Αγγελάκη, Ρόζη Τριανταφυλλιά. "Όψεις και απόψεις για τη νεότερη και σύγχρονη Ιστορία στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο γνώσεων." Έρευνα στην Εκπαίδευση 10, no. 1 (September 27, 2021): 181. http://dx.doi.org/10.12681/hjre.27404.

Full text
Abstract:
Η νεότερη και σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδος βρίθει από αναπροσαρμογές αναφορικά με τη συγκρότηση της εθνικής μας ταυτότητας και το «ενθυμείσθαι». Οι αναπροσαρμογές αυτές ερμηνεύονται πολλαπλά και μας υπενθυμίζουν, πέρα από την αφηγηματική γλώσσα της Ιστορίας, την καταλυτική δράση του χρόνου ως προς τη μεταβολή της ατομικής και, κατ’ επέκταση, της συλλογικής μνήμης, καθώς επίσης την προσπάθεια οικοδόμησής της με στοιχεία από διάφορες ιδεολογίες. Εξετάζοντας την πολιτισμική πορεία μας, διαπιστώνουμε πως η στροφή στη νεωτερικότητα διαφοροποίησε την εικόνα των οικονομικο-κοινωνικών, στρατιωτικο-πολιτικών και θρησκευτικών γεγονότων που διαμορφώθηκαν πριν από την Επανάσταση του 1821 και κατά τη διάρκειά της και εντοπίζουμε ολοένα και περισσότερες διαφοροποιημένες ερμηνείες που αφορούν στην εικόνα όσων διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο τόσο κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, όσο και στη διάρκεια της προετοιμασίας του απελευθερωτικού Αγώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «αναπαραστάσεις» που κατασκευάστηκαν, προκειμένου να «απεικονίσουν» τους κλέφτες και τους αρματωλούς: στα ακροβατώντα μεταξύ λογοτεχνικού και ιστορικού είδους Απομνημονεύματα, για παράδειγμα, όπου παρουσιάζεται η προσωπικότητα και εξιστορείται η δράση τους, σημειώνεται πλήθος αντιφάσεων- κυρίως, λόγω ζητημάτων πολιτειακής και οικονομικής φύσεως. Στο παρόν άρθρο θα εξεταστεί πώς η συγγραφέας Γιολάντα Χατζή, με τη συμβολή του εικονογράφου Πέτρου Χριστούλια και της ιστορικού Χριστίνας Κουλούρη, μέσα από το έργο της σειράς Μικρές ελληνικές ιστορίες με τίτλο «Κλέφτες και Αρματωλοί» (Καστανιώτης, 2020), επιχειρεί να μεταδώσει στα παιδιά πληροφορίες για τον θεσμό των ανδρών που συνέβαλαν στη εκδήλωση των πρότερων επαναστατικών κινημάτων και οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821. Επιπλέον, θα εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνει τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο. Επιπλέον, στην προσπάθεια να διερευνηθεί η δυναμική των παιδικών βιβλίων γνώσεων που πραγματεύονται το δίπολο ιστορία-Ιστορία, θα εξεταστεί αν προϊδεάζονται οι αναγνώστες μικρής ηλικίας για έννοιες με ποικίλες διαστάσεις, για συλλογικές πολιτισμικές κατασκευές και για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι ιστορικές πραγματικότητες. Παράλληλα, θα σχολιαστεί κατά πόσον οι «διχασμένες» εθνικές παραδόσεις και οι διαφορετικές ερμηνείες επιβεβαιώνουν τη σύγκλιση της Ιστορίας με τη Λογοτεχνία.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

ΛΟΝΤΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, and ΖΩΗ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ. "Εκπαίδευση Αθλητών στην Ελλάδα." Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 1 (March 6, 2019): 551. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.1771.

Full text
Abstract:
Από την πρωτόγονη κοινωνία έως και τις ημέρες μας, ο αθλητισμός διαδραμάτισε και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής και της εξέλιξης των ανθρώπων. Από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης σηματοδοτήθηκε η μορφή και η οργάνωση του σύγχρονου αθλητισμού. Στο πλαίσιο της οργάνωσης της επιστήμης του αθλητισμού άρχισε να συστηματο- ποιείται η έννοια του ταλέντου, τα κριτήρια επιλογής ενός ταλαντούχου αθλητή και η εξέλιξή του. Γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή του αθλητισμού σε σημαντικές χρονικές περιόδους της ανθρωπότητας και αναπτύσσεται το θέμα της ανίχνευσης και εκπαίδευσης ταλέντων στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην καλαθοσφαίριση. Σκοπός της έρευνάς μας είναι η διαπίστωση ψυχολογικών παραμέτρων που συνδέονται με πλευρές της πολλαπλής νοημοσύνης, τις ομάδες ενδιαφερόντων και την αυτοεκτίμηση. Στην έρευνά μας συμμετείχαν 153 παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών που αθλούνται σε δύο Ακαδημίες Ποδοσφαίρου και σε τρεις Ακαδημίες Καλαθοσφαίρισης καθώς και 8 προπονητές. Η έρευνα επικεντρώνεται στις Ομάδες ενδιαφερόντων (test John Holland), στην Πολλαπλή Νοημοσύνη (test Pierrette Boudreau & Ginette Grenier) και στην Αυτοεκτίμηση (test αποδοχής εαυτού και των άλλων της κας Χρυσούλας Κοσμίδου). Από την ανάλυση των εργαλείων της έρευνας προέκυψαν οι ομάδες επαγγελματι- κών ενδιαφερόντων του κάθε παιδιού, τα ποσοστά στα οποία κάθε παιδί – αθλητής διαθέτει καθεμιά από τις οχτώ πλευρές της νοημοσύνης καθώς και ο βαθμός αυτο- αποδοχής του και αποδοχής των άλλων. Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι στη χώρα μας παιδιά και έφηβοι με ιδιαίτερο ταλέντο και χαρισματικότητα στον αθλητισμό εκπαιδεύονται με συστηματικό τρόπο και για πολλά έτη. Αντίθετα, στη δημόσια εκπαίδευση (μαθηματικά, γλώσσα, κλπ) δε δίνονται ανάλογες ευκαιρίες για παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες και χαρισματικότητα εκτός αθλητισμού και μουσικής. Τα όσα προέκυψαν από την όλη ερευνητική διαδικασία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ταλέντο και η χαρισματικότητα του κάθε παιδιού – αθλητή σχετίζονται άμεσα με την εκτίμηση που τρέφει για τον εαυτόν του και για τους άλλους, με τις ομάδες ενδιαφερόντων του καθώς και με το ποσοστό στο οποίο διαθέτει καθεμιά από τις πλευρές της νοημοσύνης.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Tzourmana, Yanna. "Anna Karakatsouli, «Μαχητές της ελευθερίας» και 1821: Η ελληνική επανάσταση στη διεθνική της διάσταση [“Freedom Fighters” and 1821: The Greek Revolution in its transnational dimension]." Historein 17, no. 1 (January 30, 2018). http://dx.doi.org/10.12681/historein.10584.

Full text
Abstract:
Anna Karakatsouli. «Μαχητές της ελευθερίας» και 1821: Η ελληνική επανάσταση στη διεθνική της διάσταση [“Freedom Fighters” and 1821: The Greek Revolution in its transnational dimension]. Athens: Pedio, 2016. 344 pp.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Spyropoulos, Yannis. "Leonidas Moiras, Η ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών." Historein 20, no. 2 (August 27, 2022). http://dx.doi.org/10.12681/historein.26371.

Full text
Abstract:
Review of Leonidas Moiras, Η ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών [The Greek Revolution through Ottoman eyes]. Athens: Topos, 2020. 232 pp. To view the full text, click on the button "HTML".
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Κεραμιδάς, Παναγιώτης, Ιωάννα Κουτσοτόλη, Παναγιώτα Κουρκουλιώτη, Παναγιώτης Κυριάκος, Θωμάς Πανουσέρης, and Παναγιώτης Κανύχης. "Το οπτικοακουστικό έργο “Το Αιγαίο στις φλόγες”, ως μέσο για την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ιστορία του Αιγαίου." Open Journal of Animation, Film and Interactive Media in Education and Culture [AFIMinEC] 3, no. 1 (March 31, 2022). http://dx.doi.org/10.12681/afiinmec.30072.

Full text
Abstract:
Γενικό στόχο του παρόντος άρθρου αποτελεί η ανάλυση της ταινίας “Το Αιγαίο στις φλόγες”. Μέσα από την ανάλυση των δομικών στοιχείων της ταινίας και τον μεθόδων που ακολουθήθηκαν για την δημιουργία της, κρίνεται η προστιθέμενη αξία αυτού του οπτικοακουστικού έργου στην διαθεματική διδασκαλία της Ιστορίας. Στη συγκεκριμένη ταινία θα γίνει μια ιστορική αναδρομή με τις μεγαλύτερες και ηρωικότερες ναυμαχίες που έλαβαν χώρα στο Αιγαίο πέλαγος. Ξεκινώντας λοιπόναπό την αρχαιότητα γίνεται αναφορά στις ναυμαχίες του Αρτεμισίου και της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. Ακόμα περιγράφονται οι ναυμαχίες της Μυκάλης το 479 π.Χ. και των Αργινουσών και των Αιγός ποταμών. Περνώντας ύστερα στην περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας γίνεται αναφορά στις ναυμαχίες του Κορινθιακού κόλπου, του Χάνδακα της Κρήτης. Την περίοδο της τουρκοκρατίας ξεχώρισε η ναυμαχία της Άνδρου ενώ την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης ξεχωρίζει η ναυμαχία του Γέροντα καθώς και πολλές άλλες. Στους Βαλκανικούς Πολέμους τρία είναι τα σημαντικά γεγονότα στους θαλάσσιους πολέμους. Το πρώτο είναι η καταβύθιση του θωρηκτού Φετίχ Μπουλέντ στις 18 Οκτωβρίου του 1912 το δεύτερο με το θωρηκτό Αβέρωφ Παύλος Κουντουριώτης στα Στενά και το τρίτο είναι η Ναυμαχία της Λήμνου. Τέλος αναφέρεται η αξιόλογη δράση των υποβρυχίων Κατσώνης, Παπανικολής και τα αντιτορπιλικά Αδρίας και βασίλισσα Όλγα την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography