Auswahl der wissenschaftlichen Literatur zum Thema „Türk mutfağı“

Geben Sie eine Quelle nach APA, MLA, Chicago, Harvard und anderen Zitierweisen an

Wählen Sie eine Art der Quelle aus:

Machen Sie sich mit den Listen der aktuellen Artikel, Bücher, Dissertationen, Berichten und anderer wissenschaftlichen Quellen zum Thema "Türk mutfağı" bekannt.

Neben jedem Werk im Literaturverzeichnis ist die Option "Zur Bibliographie hinzufügen" verfügbar. Nutzen Sie sie, wird Ihre bibliographische Angabe des gewählten Werkes nach der nötigen Zitierweise (APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver usw.) automatisch gestaltet.

Sie können auch den vollen Text der wissenschaftlichen Publikation im PDF-Format herunterladen und eine Online-Annotation der Arbeit lesen, wenn die relevanten Parameter in den Metadaten verfügbar sind.

Zeitschriftenartikel zum Thema "Türk mutfağı"

1

DEMİRER, Büşra, und Mehmet ÖZDEMİR. „Examination of Ottoman and Iraq Cuisine Culture“. Academic Platform Journal of Halal Life Style 5, Nr. 2 (31.12.2023): 112–16. http://dx.doi.org/10.53569/apjhls.1307138.

Der volle Inhalt der Quelle
Annotation:
Bu çalışmada Osmanlı dönemi beslenme alışkanlıkları ve mutfak kültürünün Irak mutfağı ile birlikte incelenmesi amaçlanmıştır. Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini geliştirmek için gereksinim duyulan besin ögelerinin vücuda alınmasıdır. Beslenme, insanoğlunun binlerce yıllık serüveninin en temel fizyolojik gereksinimidir. Aynı zamanda kültürlerin sosyal, ekonomik, politik ve dilsel özelliklerini ortaya koyan önemli bir rol üstlenir. Yüzyıllardan beri süregelen, gelenekler sonucu oluşan beslenme alışkanlıkları; milletlerin, ülkelerin ve toplumların sosyokültürel ve ekonomik yapısına, tarımsal üretim yöntemlerine ve tarihsel kimliğine göre değişebilmektedir. Günümüz Türk mutfağının ve beslenme alışkanlıklarının şekillenmesinde etkili birçok faktör bulunmaktadır. Türklerin, kendilerinden önce bulundukları topraklarda yaşamış olan uygarlıkların yeme-içme kültürünü, tüketilen besin çeşitlerini, pişirme yöntemlerini harmanlaması ile günümüz Türk mutfak kültürü oluşmuştur. Osmanlı Devleti’nin, günümüz Türk mutfak kültürünün ve beslenme alışkanlıklarının oluşmasında etkisi yadsınamaz derecede önemlidir. Bu dönemde imparatorluk mutfağı haline gelen Türk mutfağı, bünyesindeki tüm topluluklardan çeşitli yemekler almış; bu toplulukların yemek folkloru üzerinde de önemli bir etki bırakmıştır. Irak mutfağı göçebe boylarına dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. Osmanlı ile benzer şekilde büyük bir imparatorluk mutfağıdır ve Osmanlı ile birbirlerinin mutfağını ve beslenme alışkanlıklarını etkilemişlerdir. Dolayısı ile Irak mutfak kültürünün Osmanlı dönemi beslenme alışkanlıklarının incelenmesinde etkisi büyüktür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
2

ZİHNİ YILDIRIM, Buse, und İlkay YILMAZ. „Some Local Dishes Specific to Van Cuisine“. ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi 3, Nr. 1 (30.06.2023): 77–100. http://dx.doi.org/10.56590/stdarticle.1309059.

Der volle Inhalt der Quelle
Annotation:
Giriş ve Çalışmanın Amacı: Türk Mutfak kültüründen bahsedildiğinde, Türk toplumunun yiyecek ve içecek alışkanlıkları ile yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan araç, gereç ve teknikler anlaşılmaktadır. Van’ın yöresel mirasının ve gastronomik kimliğe sahip tatlarının tanıtılması ve farkındalık yaratılmasına katkı sağlanması bu çalışmanın amacıdır. Kavramsal/Kuramsal Çerçeve: Van mutfağı da tarihi izleri sürülebilecek kültürü ve çeşitliliği ile araştırmalara konu olabilecek büyüklüktedir. Yöntem: Yöntem: Bu araştırmada; Van mutfağının yöresel lezzetlerinin yapım aşamaları ve tarihi hakkında bilgiler verilmektedir. Araştırmada kültür analizi deseni kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden biri olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak Van’da ikamet eden kişilerden veriler toplanmıştır. Örneklem, Vanlı olup ve orada yaşayan 25 kadından oluşmaktadır. Sorular öncesinde uzman görüşüne sunulmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi uygulanmıştır. Bulgular: : Bulunanlar neticesinde yorumlama yapılmış ve katılımcıların Van mutfağı ile ilgili verdiği bilgiler ve reçeteler yazılı hale getirilmiş ve bu reçetelerin gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanmıştır. Van yöresel yemekleri adı altında 25 yemek ismine ulaşılmış ve 13 yemek de tarifler kısmında alınarak makaleye eklenmiştir. Ayrıca tahıl ürünleri, meyve sebze ürünleri, süt ürünleri, et ve balık ürünleri olarak da sınıflandırma yapılmıştır. Sonuç: Bu çalışma ile Van mutfağına ait ürünlerin tanınırlığını arttıracak ve bundan sonra Van mutfak kültürü ile ilgili yapılacak çalışmalara öncülük edecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
3

Yıldırım Saçılık, Melahat. „Yenilikçi Mutfak Akımlarının Türk Mutfağı Kapsamında Uygulanabilirliği ve Yerel Mutfağın Menülerde Kullanılması İle İlgili Görüşlerin Belirlenmesi“. Journal of Tourism and Management 1, Nr. 1 (03.02.2021): 21–39. http://dx.doi.org/10.29329/jtm.2020.289.2.

Der volle Inhalt der Quelle
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
4

Yalçın, İrem, und Esra Mankan. „Osmanlı saray mutfağındaki çorbaların günümüz beslenme alışkanlıklarındaki yeri“. Toros University Journal of Food, Nutrition and Gastronomy 3, Nr. 1 (06.07.2024): 35–47. http://dx.doi.org/10.58625/jfng-2473.

Der volle Inhalt der Quelle
Annotation:
Türklerin başyemeği olan çorba geleneksel bir yiyecek olması dışında besleyici ve ekonomik olması nedeniyle akşam yemeklerinin yanı sıra kahvaltılarda dahi tüketilmiştir. Türk mutfak kültürünün oluşmasında temel olan Osmanlı Mutfak kültüründeki çorbaların önemini vurgulamak ve günümüz Türk mutfak kültüründeki değerinin artmasına yardımcı olmak, saray mutfak kültüründe yapılan çorba çeşitlerinin genç nesil tarafından sofralarda tüketilmesi ve bilinirliliğin artmasını sağlamak gelecek kuşaklara yapabilecek en iyi kültür aktarımlarından biridir. Bu kapsamda günümüzde öğünlerde çorba tüketme sıklığı çerçevesinde saray mutfağı baz alınarak geçmişten günümüze unutulmaya yüz tutmuş çorba çeşitlerinin gün yüzüne çıkarılması amacıyla çalışma tasarlanmıştır. Çalışma verileri, başta İstanbul ilinde ikamet eden farklı yaş ve meslekteki bireylerle ve gönüllü olarak katılmayı kabul eden 409 kişiyle online anket yoluyla toplanmıştır. Toplanan verilere yönelik olarak yapılan analizler IBM SPSS 25.0 programı ile yapılmıştır. Osmanlı saray mutfağına ait çorba çeşitlerinin bilinirliğine yönelik betimsel analiz sonuçlarına göre en çok duyulmayan çorbaların %91,9 ile akciğer çorbası, %91,2 ile kuş çorbası, %90,7 ile kavata çorbası, %90,5 ile imaret çorbası olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra katılımcıların en çok duyup tadına bakmadıkları çorbaların %53,3 ile balık çorbası, %33,3 ile arap aşı, %26,7 ile tutmaç çorbası, %25,9 ile kuru bamya çorbası ve %25,7 ile çeşm-i nigar çorbası olduğu bulunmuştur. Katılımcıların tadına baktıkları çorbalar arasından en çok beğendikleri çorbanın 4,77±0,52 ortalama puan ile mercimek çorbası olduğu görülmektedir. Çalışmanın sonunda günümüz beslenme alışkanlıklarında çorbaya bu kadar önem verilmesinin aksine Osmanlı mutfak kültüründe yapılan çorba çeşitlerinin bilinirliliğinin azlığı sayısal veriler ile ifade edilmiştir. Bu kapsamda mutfak kültürümüz üzerine daha geniş çaplı çalışmaların yapılması özellikle mutfak kültürümüze ait çorbalar dâhil tüm yiyecekler ile ilgili envanter çalışması yapılması ve standart tariflerinin oluşturulması önemlidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
5

YILMAZ, HAKAN, und HASAN HÜSEYİN ÇAKICI. „Yazılı Medyada Türk Mutfağı (Turkish Cuisine in Press)“. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7, Nr. 1 (29.03.2019): 450–62. http://dx.doi.org/10.21325/jotags.2019.372.

Der volle Inhalt der Quelle
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
6

Çiftçi, Dilek, Elif Dorman und Özgür Kızıldemir. „Ayurveda Beslenme Sistemine Uygun Türk Mutfağı Örnek Menü Planlaması“. Turk Turizm Arastirmalari Dergisi 4, Nr. 1 (24.01.2020): 665–85. http://dx.doi.org/10.26677/tr1010.2020.337.

Der volle Inhalt der Quelle
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
7

ERTÜRK, MÜJDAT. „Kıbrıs Türk Mutfağı nda Macunlar (The Preserves of Turkish Cypriot Cuisine)“. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6, Nr. 2 (28.06.2018): 298–314. http://dx.doi.org/10.21325/jotags.2018.216.

Der volle Inhalt der Quelle
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
8

BÜYÜKOKUTAN TÖRET, ASLI. „Türk Halk Mutfağı Ekseninde Beslenme Alışkanlıklarının Bozuk İşlevleri Üzerine Bir Değerlendirme“. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4, Nr. 2 (09.08.2017): 26–37. http://dx.doi.org/10.30803/adusobed.331867.

Der volle Inhalt der Quelle
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
9

Kaya, Ümit Can, Batuhan Öztürk und Melek Yaman. „Yabancı Youtuberlar Türk Mutfağı Hakkında Ne Düşünüyor (What Foreign Youtubers Think About Turkish Cuisine )“. Turk Turizm Arastirmalari Dergisi 6, Nr. 1 (03.04.2022): 58–72. http://dx.doi.org/10.26677/tr1010.2022.940.

Der volle Inhalt der Quelle
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
10

Demirkıran, Doğan, und Ali Faik Demir. „Re-Thinking Gastronomy as a Foreign Policy Instrument: Turkish Cuisine and Turkey’s Gastrodiplomacy Activism“. Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 9, Nr. 17 (November 2023): 1–19. http://dx.doi.org/10.32739/uskudarsbd.9.17.129.

Der volle Inhalt der Quelle
Annotation:
Since the last quarter of the twentieth century, the actors of global politics have multiplied, and their relationships have diversified. This has also led to a redefinition of foreign policy strategies. States tend to increase their public diplomacy activities. Cuisine, the most tangible form of cultural resource, has become one of the powerful tools of public diplomacy. Food, dishes, and cuisine have played an essential role throughout history and have begun to be defined as a diplomacy tool. We define gastrodiplomacy as a public diplomacy activity that aims to attract people through food. Turkey has a unique culinary culture due to its location and multicultural character. A Turkish cuisine is a tool that deserves to be promoted in Turkish foreign policy and an opportunity for nation branding. This article examines the concept of gastrodiplomacy, identifies the components of Turkish cuisine, shows Turkey's gastrodiplomacy activities, and offers suggestions for Turkey's gastrodiplomacy initiatives.
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen

Bücher zum Thema "Türk mutfağı"

1

Akın, Engin. Çadırdan saraya, Osmanlı-Türk mutfağı. Beyoğlu, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2012.

Den vollen Inhalt der Quelle finden
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
2

Birer, Selma. Geleneksel Türk mutfağı bibliyografyası üzerine bir deneme. Ankara: Kültür Bakanlığı, 1990.

Den vollen Inhalt der Quelle finden
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
3

Akın, Engin. Aynı sofrada iki ülke: Türk-Yunan mutfağı. İstanbul: Türkiye İş Bankası, 2003.

Den vollen Inhalt der Quelle finden
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
4

Ermiş, Deniz. En güzel türk mutfağı: Dünya mutfağından seçmeler. İstanbul: Gün Yayıncılık Limited Şirketi, 2007.

Den vollen Inhalt der Quelle finden
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
5

Közleme, Olgun. Türk mutfak kültürü ve din. Cağaloğlu, İstanbul: Rağbet, 2012.

Den vollen Inhalt der Quelle finden
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
6

Doğruol, Hatice, Kâmil Toygar und Nimet Berkok. Kıbrıs Türk mutfak kültürü ve yemeklerinden örnekler. Tandoğan, Ankara: Nimet Berkok Toygar, 2017.

Den vollen Inhalt der Quelle finden
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
7

Güllü, Mehmet. Türk mutfak kültüründe geleneksel besin saklama yöntemleri. Kızılay, Ankara: Detay Yayıncılık, 2019.

Den vollen Inhalt der Quelle finden
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
8

Turkey) Türk Mutfak Kültürü Sempozyumu (Osmanlı Mutfak Kültürü) (1st 2010 Bilecik. 1. Türk Mutfak Kültürü Sempozyumu (Osmanlı Mutfak Kültürü): 14-15 Ekim 2010 - Bilecik = 1st Symposium on the Turkish (Ottoman) Culinary Culture. Bilecik: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Yayınları, 2012.

Den vollen Inhalt der Quelle finden
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
9

Bozkurt, Serkan. Modern Türk Mutfağı: Serkan Bozkurt'la. Alfa Yaynlar, 2008.

Den vollen Inhalt der Quelle finden
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
10

n/a und Kosay, Hamit Zübeyr; Ülkücan, Adile. Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfagi. Ciya Yayinlari, 2011.

Den vollen Inhalt der Quelle finden
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen

Buchteile zum Thema "Türk mutfağı"

1

Okur, Filiz, und Serkan Çalışkan. „Türk Mutfak Kültüründe Unutulmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Lezzetler Üzerine Bir Değerlendirme“. In Turizm Araştırmaları II. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub399.c1566.

Der volle Inhalt der Quelle
Annotation:
Yemek, karın doyurma eyleminin ötesinde çeşitli malzemelerin kullanılmasıyla hazırlanan bir öğündür. Aynı zamanda kültürün en önemli bileşenlerindendir. Geleneksel yemekler, bir toplumun tarihini, coğrafyasını ve değerlerini yansıtan önemli bir unsurdur. Bu bakımdan, Türk mutfağı da Osmanlı İmparatorluğu'nun geniş coğrafyasından ve uzun tarihinden etkilenmiş, çeşitli bölgelerde farklılık gösteren eşsiz geleneksel lezzetlere sahiptir. Günümüzde teknolojik gelişmeler paralelinde, insanların yeni yaşam tarzları nedeniyle, özellikle bazı geleneksel yemekler unutulmaya yüz tutmaya başlamıştır. Bu çalışmada, Türk mutfak kültürünün tarihsel gelişimi ve günümüze kadar geçen süreçte geleneksel yemeklerin neden unutulmaya yüz tuttuğu ortaya konulmaya çalışılacaktır. Bu kapsamda, Türk mutfağının unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzetleri ile ilgili literatür bilgilerine yer verilmiştir. Sonuç olarak göç hareketleri, kültürel değişim, endüstriyel gıda üretimi, sosyal medya ve tariflerin nesilden nesile aktarılamaması gibi nedenlerle geleneksel lezzetlerin unutulmalarına ilişkin nedenler olarak ortaya konmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
2

Turan, Gülnisa, und Hasibe Yazıt. „Kırk Yıllık Hatır: Türk Kahvesi“. In Gastronomi ve Mutfak Sanatları Üzerine Güncel Araştırmalar- II. Özgür Yayınları, 2024. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub439.c1910.

Der volle Inhalt der Quelle
Annotation:
Dünyada en fazla tüketilen içecekler arasında kahve bulunmaktadır. Kahve ilk keşfedildiği günden itibaren, birçok farklı şekilde hazırlanmış ve sunulmuştur. Bunlardan biri de Türk kahvesidir. Türk kahvesinin kendine has bir pişirme tekniği vardır. Türk kahvesi adından da anlaşılabileceği üzere bir kültür ve gelenektir. Bu bölümdeki konumuzun temel amacı; Türk Kahvesi’nin geçmişten günümüze nasıl geldiğinin saptanması ve Türk kahvesinin Türk toplumundaki yeri ve öneminin açıklanmasıdır. Verilerin elde edilmesinde doküman incelemesi yapılmıştır. Bu çalışma literatür taraması yapıldıktan sonra elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi aracılığıyla başlıklara ayrılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmanın sonucunda Türk kahvesinin Türk toplumunda vazgeçilmez bir konuma sahip olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte Türk kahvesi kültürü korunarak gelecek nesillere doğru şekillerde aktarılması gerekmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
3

Derya Agiş, Fazıla. „1930’lar ve 1980’ler Arasında İstanbul'da Türk Sefarad Kadınların Röportajlarla Keşfedilen Sosyal Hayatı: Atatürk'ün Kadınlar İçin Reformlarına Saygı Duymak“. In Sosyal Bilimler Üzerine Araştırmalar - II. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub56.c275.

Der volle Inhalt der Quelle
Annotation:
Bu çalışma, İstanbullu Sefaradlarca gerçekleştirilen bir Centropa projesinden alınan sözlü tarih röportajlarında belirtilen 1930'lardan 1980'lere kadar Türkiye'deki Sefarad kadınlarının yaşam tarzlarını analiz edecektir. Centropa mülakat veri tabanındaki Türk Sefarad kadınlarla yapılan görüşmeler, İstanbul'daki Şalom Gazetesi arşivlerinde yapılan araştırmalarla, Türk Resmi Gazetesi arşiv veri tabanı araştırmasının yanı sıra kütüphanelerde tarihi ve antropolojik materyal taramalarıyla desteklenecektir. Sefarad Yahudileri Yahudi İspanyolcası konuştuklarından, bu çalışma Yahudi-İspanyolcası dilinin önemini vurgulayarak Sefarad kadınların sosyal aktivitelerde kullandıkları Yahudi İspanyolcası kelimelere ışık tutmayı amaçlamaktadır. Ayrıca bu çalışma, Atatürk'ün Türkiye'de yaşayan tüm kadınlara kazandırdıkları reformların öneminin altını çizerek, Sefarad kadınlarının profesyonel olarak toplumsal rollerini, eğlence faaliyetlerini, mutfak geleneklerini, mahallelerinin çevresine dair tarihsel bilgileri ve kaybolan meslekleri analiz etmeyi amaçlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
4

Serçeoğlu, Neslihan, und Ayça Sena Önalan. „Türk Kültüründe Meyveler: Erik ve Şeftali Üzerine“. In Gastronomi ve Mutfak Sanatları Üzerine Güncel Araştırmalar- II. Özgür Yayınları, 2024. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub439.c1907.

Der volle Inhalt der Quelle
Annotation:
Meyveler, insanoğlunun dünyada var olduğu zamandan itibaren açlık ihtiyacını gideren ve enerji veren gıdalar olmuştur. İnsan hayatında çok önemli ve belirli bir yere sahip olan meyveler yaratılış mitlerine, masallara, destanlara, efsanelere, halk hikâyelerine, kötü ruhlarla ilgili inanış ve uygulamalara sıklıkla konu edilmiştir. Bu çalışma ile Türk kültüründe önemli olan ve oldukça fazla tüketilen erik ve şeftalinin etimolojik kökenleri, tarihsel gelişimi, mitolojideki önemi üzerinde durulmuştur. Ayrıca sanatta erik ve şeftali sembolü ile deyim ve atasözlerinde kullanımları araştırılmıştır. Bununla birlikte meyvelerin gastronomik önemi ile yemeklerde kullanım durumu da irdelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
5

Özdemir, Sibel. „Gastronomi Müzeleri: Mutfak Kültürü Mirasının Keşfi“. In Gastronomi ve Mutfak Sanatları Üzerine Güncel Araştırmalar- I. Özgür Yayınları, 2024. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub400.c1841.

Der volle Inhalt der Quelle
Annotation:
Bu çalışma gastronomi turizmi ve gastronomi müzeleri üzerine bir literatür incelemesi sunmaktadır. Gastronomi turizmi, bir ülkenin mutfak kültürünü ve yerel lezzetlerini vurgulayarak turistleri çekmeye yönelik önemli bir turizm türüdür. Bu turizm türü sadece popüler seyahat destinasyonları olarak değil aynı zamanda bir ülkenin kültürel kimliğini tanıtan bir araç olarak da işlev görmektedir. Bu nedenle gastronomi turizmi, turistik destinasyonlarda kültürel mirası korumanın ve tanıtmanın yanı sıra ekonomik bir değer de yaratmaktadır Gastronomi turizminin önemli bir unsuru olarak ele alınan gastronomi müzeleri, bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Bu müzeler bölgenin yerel mutfak kültürünü, gelenekleri, yemek tariflerini ve gastronomik geçmişi sergileyerek turistlere benzersiz bir deneyim sunmaktadır. Ayrıca gastronomi müzeleri bir ülkenin tarihini, kültürünü ve toplumsal yapısını anlamak için önemli bir kaynaktır. Gastronomi müzelerinin işlevleri arasında turistlere sadece yemekleri değil, aynı zamanda yemeklerin hazırlanma süreçlerini, mutfak araçlarını ve geleneksel yemek pişirme yöntemlerini öğretme amacı bulunmaktadır. Bu müzeler ziyaretçilere yerel mutfak kültürünü keşfetme ve öğrenme fırsatı sunarak eğitici bir rol üstlenmektedir. Bu çalışma gastronomi müzelerinin turizm sektöründe sürdürülebilirliğin artırılmasında önemli bir rol oynayabileceğine vurgu yapmaktadır. Bu müzeler sürdürülebilir turizm anlayışını benimseyerek yerel kültürü koruma, turistlere eğitici deneyimler sunma ve ekonomik katkı sağlama konularında etkili olabilirler. Bu bağlamda, Türkiye'deki gastronomi müzeleri de incelenmiş ve ülkenin zengin mutfak kültürünü tanıtmak amacıyla nasıl kullanıldığı üzerinde durulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
6

Çiçek, Alperen, und Pelin Koç. „Coğrafi İşaretli Ürünlerin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi: Van İli Örneği“. In Gastronomi ve Mutfak Sanatları Üzerine Güncel Araştırmalar- I. Özgür Yayınları, 2024. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub400.c1834.

Der volle Inhalt der Quelle
Annotation:
Coğrafi işaret yerel bir ürünün belirlenmiş düzenlemeler doğrultusunda tescillenmesi ve koruma altına alınması olarak tanımlanabilmektedir. Coğrafi işaret ürünlerin sahip oldukları öz yapısal özelliklerinin bozulmadan olduğu gibi korunmasını ve bu şekilde turiste sunulmasını sağlamaktadır. Bu durum ürünlerin sürdürülebilirliğine katkı sunmaktadır. Bunun yanı sıra yerel lezzetleri deneyimlemenin önemli olduğu gastronomi turizmi kapsamında seyahatlerini gerçekleştiren turistlere, yerel ürünlerin bozulmadan aynı kalite ile sunulmasına ortam yaratan coğrafi işaretin turistleri kitlesel anlamda destinasyona çekme konusunda da önemi göz ardı edilememektedir. Bu açıklamalar ışığında mevcut çalışma ile Van iline ait coğrafi işaretli ürünlerin gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma amacı doğrultusunda veriler nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme ile elde edilmiştir. Veriler genel olarak Türk Patent Enstitüsü resmi web sitesinin Coğrafi İşaretler Portalı üzerinden elde edilmiştir. Verileri zenginleştirme noktasında ilgili literatüre başvurulmuştur. Elde edilmiş veriler betimsel analizle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda Van ilinde coğrafi işaret ile tescillenmiş 18 adet ürün olduğu, başvuru aşamasında da 2 adet ürün bulunduğu tespit edilmiştir. 18 adet tescilli ürünün 6 tanesi menşe adı, 12 tanesi mahreç işareti ile tescillenmiştir. Toplam 20 adet ürüne ilişkin özellikler bulgular kısmında detaylı olarak ele alınmıştır. Bu ürünlerin Van ili gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesinin önemli olmasından dolayı bu konuya dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Van ilinde gastronomi turizminin geliştirilmesi için daha fazla yerel ürünün coğrafi işaret ile tescillenmesinin, hem tescilli hem de tescillenecek ürünlerin tamamının gastronomi turizmine kazandırılmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
7

Sağlam, Merve, und Aleyna Aktemur. „Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği: Mardin Yöresel Yemeklerinin Yapılış Farklılıkları, Ev ve İşletmelerin Karşılaştırılması“. In Turizmde Yeni Trendler. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub407.c1827.

Der volle Inhalt der Quelle
Annotation:
Jeopolitik olarak bulunduğu konum itibariyle Mardin birçok şehir, kültür ve toplum ile etkileşim halinde bulunmaktadır. Mardin’in bu kozmopolit ve renkli yapısı mutfak kültürüne de yansımıştır. Bu nedenle köklü ve gelişmiş bir mutfak kültürüne sahip olduğu bilinmektedir. Yöresel mutfaklar, kendilerine has oluşumları, ürünleri, tat ve lezzetleri ile oluşturulmuş reçeteleri sayesinde dikkat çekmektedir. Mardin tarihi yapısıyla uzun yıllardır turistlerin gözdesi halinde olmakla birlikte ancak son yıllarda gastronomi turizminin gelişmesiyle birlikte Mardin mutfağının da ön plana çıkabildiği gözlemlenmektedir. Amacı Bu çalışma kapsamında Mardin mutfak kültürünün sürdürülebilirliği, yöresel lezzetlerin daha çok kitleye hitap edilen restoranlarda bulunma durumu ve yapılış ve içerik farklılıkları üzerinden incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Yöntemi Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanarak veri toplanmıştır. Toplanan verilerin analizi yapılmış ve bulgular kısmında sunulmuştur. Bulgular Yapılan araştırma sonucunda Mardin yöresel ürünlerinin işletmeler tarafınfan yeteri kadar kullanılmadığı belli ürünlerin bulunduğunu bazı ürünlerin ise sipariş üzerine yapıldığını ve bu ürünlerin yapılışlarında farklılıklar olduğunu görülmüştür. Sonuç ve Öneriler Çalışmada elde edilen bulgulara göre, yöresel ürünlerin birçoğunun restoranlar tarafından yapılmadığı, tüm restoranların benzer ürünleri çıkardığı görülmüştür. Ürünlerin tamamının yapılmamasına sebep olarak, tüketicilerin talepleri, maliyet kontrolü ve zahmetli yapım aşamaları gösterilmektedir. Ayrıca elde edilen bulgular, Mardin’in yöresel yemeklerinin zaman içinde birtakım değişikliklere uğradığını göstermektedir. Bu değişiklikler işletmelerin ve ev hanımlarının tercihlerinden ve yeni tatlar denemek istemelerinden kaynaklanmaktadır. Ancak bu değişiklikler genellikle yemeklerin asıllarını koruyarak gerçekleşmiştir. Birçok yemeğin orijinal tarifinde kuzu eti kullanılırken günümüzde dana eti kullanılmaya başlanmıştır. Sebze ağırlıklı yemeklerde ise sebze çeşitleri ve pişirme yöntemlerinde değişiklik yapılmıştır. Yapılan tüm değişiklikler, maliyetlerden ve tüketicilerin tercihlerinden kaynaklanmaktadır. Yöresel ürünlerin orijinal halinin korunması için Türk Patent Kurumu tarafından tescillendirilip, orijinal reçeteleri belirlenmesi ürünlerin korunmasına ve tanıtılmasına olanak sağlayabilir. Restoranlar yöresel yemeklere menülerinde yer verirken orijinal standart reçetelerine uygun hazırlamaları ürünlerin korunmasına destek olacaktır. Orijinalliği/Değeri Araştırma, yöresel ürünlerin ticari bir amaç için üretilmeye başlandıktan sonra değişim yaşayıp yaşamadığını anlamak açısından önemlidir. Ayrıca bu çalışma, Mardin'in yöresel mutfak kültürünün gelecekteki evrimini anlamak ve korumak için önemli bir kaynak teşkil etmektedir. Literatür taraması sonucunda yöresel yemeklerin ticari işletmelerde yaşadığı değişimleri karşılaştırmalı olarak inceleyen herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
8

Taş, Mehmet, und İlkay Yılmaz. „Coğrafi İşaretli Türk ve İtalyan Fındıklarının Uçucu Bileşikleri ve Aminoasitlerinin Gaz Kromatografi-Kütle Spektrometri (Gc-Ms) ve Sıvı Kromatografisi-Kütle Spektrometri (Lc- Ms/Ms) Yöntemiyle Karşılaştırmalı İncelenmesi“. In Gastronomi ve Mutfak Sanatları Üzerine Güncel Araştırmalar- I. Özgür Yayınları, 2024. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub400.c1838.

Der volle Inhalt der Quelle
APA, Harvard, Vancouver, ISO und andere Zitierweisen
Wir bieten Rabatte auf alle Premium-Pläne für Autoren, deren Werke in thematische Literatursammlungen aufgenommen wurden. Kontaktieren Sie uns, um einen einzigartigen Promo-Code zu erhalten!

Zur Bibliographie